Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabrudzone próbki 

Czekać jak zejdzie antybiotyk z mleka i wysłać jeszcze raz, tylko tym razem dobrze wyczyścić chusteczkami i sterylnie pobrać

Dawanie w ciemno jest bardzo drogie i powoduje grzyby 

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Szczepienia higiena doju dip przed piana po jakiś np zimą jod i sprawdzić stan dojarki gumy podciśnienie 

Higiena doju, dip, gumy - wszystko jest- także zostaje szczepienie. I jeśli mogę dopytać, chodzi o jakieś konkretne szczepienie?  Ostatnimi czasy były szczepone na pasozyty zewnętrzne

23 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

jesli dowymieniowo slabo dzialaly, lepiej podac ogolny lek w iniekcji. a jakie bakterie wymienili?

no własnie nic wiecej nie mam opisanego

Opublikowano
1 minutę temu, lukasz2623 napisał(a):

Higiena doju, dip, gumy - wszystko jest- także zostaje szczepienie. I jeśli mogę dopytać, chodzi o jakieś konkretne szczepienie?  Ostatnimi czasy były szczepone na pasozyty zewnętrzne

Szczepionkę trzeba dobrać do tego co wywołuje zapalenia 

Opublikowano

szczepienie jest przydatne, ale czy kolega nie pisal o konkretnych sztukach, ktore juz maja zapalenie? tak to zinterpretowalem. jesli pisza bakterie saprofityczne, to znaczy niehemolizujace, a dopisali ze moze probka zabrudzona. natomiast u tych 2 szt. juz masz zapalenie. moze somatyka juz schodzi po leczeniu. komorki somatyczne to biale krwinki ,ktore pojawily sie w zwiekszonej ilosci , bo cos sie dzieje. jesli dalej bedzie wysoko, trzeba podać p/zapalny i ogolnie abtybiotyk. wole zawsze dac cos ogolnie i dowymieniowo, niz same tubki, karencja leci a efekt leczenia mizerny. koszt leczenia ogolnego wcale nie musi byc zatrwazajacy, w porownianiu do tubistrzykawek.

Opublikowano
35 minut temu, lukasz2623 napisał(a):

no własnie nic wiecej nie mam opisanego

Bo mleko było zabrudzone 

Musisz wysłać jeszcze raz 

15 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

szczepienie jest przydatne, ale czy kolega nie pisal o konkretnych sztukach, ktore juz maja zapalenie? tak to zinterpretowalem. jesli pisza bakterie saprofityczne, to znaczy niehemolizujace, a dopisali ze moze probka zabrudzona. natomiast u tych 2 szt. juz masz zapalenie. moze somatyka juz schodzi po leczeniu. komorki somatyczne to biale krwinki ,ktore pojawily sie w zwiekszonej ilosci , bo cos sie dzieje. jesli dalej bedzie wysoko, trzeba podać p/zapalny i ogolnie abtybiotyk. wole zawsze dac cos ogolnie i dowymieniowo, niz same tubki, karencja leci a efekt leczenia mizerny. koszt leczenia ogolnego wcale nie musi byc zatrwazajacy, w porownianiu do tubistrzykawek.

Jak ma podać antybiotyk ogólny jeśli nie wie na co

Da to tyle że przedłuży karencje 

Już dostały tubki w ciemno 

Steryd opuchliznę zdjął i wsio, i nic nie wyklucza tego że antybiotyk był trafiony, komórki mogą tam być już na stałe, a mogą też z czasem zejść na normalny poziom 

A meloksykam może podać, on działa przeciw zapalnie i rzeczywiście może pomóc 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Bo mleko było zabrudzone 

Musisz wysłać jeszcze raz 

Jak ma podać antybiotyk ogólny jeśli nie wie na co

Da to tyle że przedłuży karencje 

Już dostały tubki w ciemno 

Steryd opuchliznę zdjął i wsio, i nic nie wyklucza tego że antybiotyk był trafiony, komórki mogą tam być już na stałe, a mogą też z czasem zejść na normalny poziom 

A meloksykam może podać, on działa przeciw zapalnie i rzeczywiście może pomóc 

Okej

Opublikowano

Tylko poczekaj jak zejdzie karencja z mleka 

A żeby zrobić szczepionkę to przy zapaleniu typu coli, paciorkowiec, gronkowiec, zabezpieczasz mleko i na jego bazie robisz autoszczepionkę 

Można kupić gotowce, ale one będą drogie 

Najlepiej sprawdza się na zapaleniach typu coli, i paciorkowcach

Opublikowano
4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

To nie drogo wychodzi. Ciekawe czy mają go tylko w wersji seksownej czy i w zwykłej. 

I seksownej i seksowanej, a i zwykłego też mają 😜 

9 godzin temu, kampl napisał(a):

Eh te mityczne najlepsze nasienie. Wystarczy zacielic krowy najdroższym buhajem i od razu dają dużo mleka. 

Musi być najdroższy, na samej górze czołówki 🤭

Opublikowano

z dexamethasonem trzeba uwazac, szczegolnie u cielnych, a u wysokocielnych nie stosowac. meloxicam ma 5 dni karencji, ale nie wiem czy na to badaja. wiekszosc antybiotykow podaje sie bez antybiogramu. przeciez tubostrzykawki tez tak podajecie. malo kiedy jest terapia celowana, chyba ze wet. ma doswiadczenie z posiewami bakteryjnymi. expertem nie jestem, ale jestem zwolennikiem stosowania ogólnej terapii wspomaganej tubostrzykawkami. najgorsze sa zmiany wsteczne, wysiek i zwłóknienie miejsca po stanie zapalnym. ograniczy on w przyszlosci produkcje mleka.

Opublikowano

Ogólny podaje się w ciemno jedynie przy gorączce i gdy towarzyszy zapalenie płuc, macicy 

A przy braku gorączki, w ciemno można podać 1 tubke ze sterydem i czekać na wynik posiewu