Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zioła główie się sieje w kierunku poprady zdrowotności. Szczególnie w ekologii, gdzie antybiotyki stosuje się w ostatecznośći. A jeśli chodzi o białko to idź w kierunku lucerny lub koniczyny. Czemu szukaj aternatywy, do tych pewnych roślin ? 

Opublikowano
Godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Zioła główie się sieje w kierunku poprady zdrowotności. Szczególnie w ekologii, gdzie antybiotyki stosuje się w ostatecznośći. A jeśli chodzi o białko to idź w kierunku lucerny lub koniczyny. Czemu szukaj aternatywy, do tych pewnych roślin ? 

Bo jednak chce zwiększyć przyrosty swoich basiek. Bo przykładowo byk po 2 latach osiaga czasem 650 kg taki charolaise. A ja chciałbym mieć przysty na poziomie 1.1 co w dwa lata dałoby np 780 kg. Myślę o dodaniu do standardowej paszy drożdży oraz soli Kłodawskiej a także podawaniu soli magnezem a ostatnio coś czytałem o kwasach tłuszczowych. 

Myślę tez o wsieqie w trawe jakiejś seradeli.

Opublikowano

Chyba za dużo kombinujesz, jak najwięcej białka z traw lucerny itd. reszta rzepak , i skrobia kiszonka z kukurydzy i śruta zbożowa jeżeli treściwych dużo to jak najbardziej drożdże i bufor ale najlepiej to przeliczyc dla żywieniowca 

Opublikowano
2 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Bo jednak chce zwiększyć przyrosty swoich basiek. Bo przykładowo byk po 2 latach osiaga czasem 650 kg taki charolaise. A ja chciałbym mieć przysty na poziomie 1.1 co w dwa lata dałoby np 780 kg. Myślę o dodaniu do standardowej paszy drożdży oraz soli Kłodawskiej a także podawaniu soli magnezem a ostatnio coś czytałem o kwasach tłuszczowych. 

Ale czy rozumiesz co chłopaki wcześniej chcieli ci przekazać czy nie bardzo? Do wzrostu bydła potrzebne jest białko i energia. Same dodatki poprawią co najwyżej pobranie paszy i zdrowotność bydła i ewentualnie znikome wzrost wagi, ale nie 150kg

Opublikowano
2 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Dajesz im pasze treściwą czy nie masz takiej możliwości ? 

Opublikowano
6 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

@jarecki Znacie może jakies niestandardowe rośliny któe by pomogły w przystoach szybkich zwierzaków. Np jak trawa gorzowska to dodać jakieś zioło które zwiekszyłoby przyrosty.

Moim zdaniem szukasz problemu nie tam gdzie trzeba 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, karol091193 napisał(a):

Ale czy rozumiesz co chłopaki wcześniej chcieli ci przekazać czy nie bardzo? Do wzrostu bydła potrzebne jest białko i energia. Same dodatki poprawią co najwyżej pobranie paszy i zdrowotność bydła i ewentualnie znikome wzrost wagi, ale nie 150kg

No bo szukam niestandardowych metod żeby jadły więcej. 

18 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Moim zdaniem szukasz problemu nie tam gdzie trzeba 

No nwm dostają wszystko czego im potrzeba kukurydza śruta sianokiszonka i witaminy.

23 minuty temu, leszek1000 napisał(a):

Dajesz im pasze treściwą czy nie masz takiej możliwości ? 

Głównie objetowciowa a tresciwa chyba wole kukurydze i sianokiszonkę im dawać. 

Chociaż nie mając prasy i owijarki to mi się wydaje że i tak lepiej oplaca się objetosciowa. Bo jednak zakup sporej liczby dodatkow przewyższały by koszty niż zyski 

Edytowane przez pietruszka123456789
Opublikowano
6 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

łównie objetowciowa a tresciwa chyba wole kukurydze i sianokiszonkę im dawać. 

To treściwa jaka dajesz sama śrutę czy rzepak i soje?

Opublikowano

Co to za kombinacje czy marzenia czy fanaberia czy jak to nazwać , treściwe nie bo za drogę lucerna nie bo nie tylko zioła jakiegoś szuka , bydło to nie ty że jak zioła darzył to go energia ponosiła chłopaki ci dobrze doradzają to posłuchaj i nie kombinuj .

A pietruszkę może im dawaj .

Opublikowano
14 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

No bo szukam niestandardowych metod żeby jadły więcej. 

No nwm dostają wszystko czego im potrzeba kukurydza śruta sianokiszonka i witaminy.

Głównie objetowciowa a tresciwa chyba wole kukurydze i sianokiszonkę im dawać. 

Chociaż nie mając prasy i owijarki to mi się wydaje że i tak lepiej oplaca się objetosciowa. Bo jednak zakup sporej liczby dodatkow przewyższały by koszty niż zyski 

Ja daję sianokiszonkę z traw na ornych plus lucerna mniej więcej 2/3 trawy 1/3 lucerny do tego siano z gorszych łąk lub kukurydzę i siano, bo kukurydza karmię od grudnia do maja

Śrut 50/50 żyto i jęczmień do tego witaminy ale około 30-40% zalecanej dawki i w 19-20 miesięcy hf mają 600 na czysto teraz szły takie 22-24 to 740 miał ten najstarszy 

Bez dobrej objętościowej nic nie zrobisz. Chyba że uzupełniać treściwa niedobory białka i energii a słabym sianem czy słoma wypełniać tylko. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, michalcium napisał(a):

@krzychu121 a po ile kupujesz? Moja okolica zapchana wysłodkami 

Teraz w okolicy 2750 netto z Malborka mi wożą. 24-24.5 suchej masy. 
Moze zejdą z cenami jak się już większość obkupiła i nie będzie co robić z wyslodkami. A buraki obrodziły 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Ja daję sianokiszonkę z traw na ornych plus lucerna mniej więcej 2/3 trawy 1/3 lucerny do tego siano z gorszych łąk lub kukurydzę i siano, bo kukurydza karmię od grudnia do maja

Śrut 50/50 żyto i jęczmień do tego witaminy ale około 30-40% zalecanej dawki i w 19-20 miesięcy hf mają 600 na czysto teraz szły takie 22-24 to 740 miał ten najstarszy 

Bez dobrej objętościowej nic nie zrobisz. Chyba że uzupełniać treściwa niedobory białka i energii a słabym sianem czy słoma wypełniać tylko. 

A co myślisz zeby zamiast witamin dawac korektor białkowy czy to poprawi przyrosty. No ja też mięsnego uchowałem 2 lata 730 kg. Szukam jak minimalnie cos poprawić np ta sól dawać im żeby poprawiło jeszcze pobieranie paszy bo te kukurydzę to tak w całości nie wyjedzą a ja chciałbym żeby odkurzacze potężne były. Jeszcze myślałem żeby w dzień im kubeł ziemniaków na głowę dołożyć. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

A co myślisz zeby zamiast witamin dawac korektor białkowy czy to poprawi przyrosty. No ja też mięsnego uchowałem 2 lata 730 kg. Szukam jak minimalnie cos poprawić np ta sól dawać im żeby poprawiło jeszcze pobieranie paszy bo te kukurydzę to tak w całości nie wyjedzą a ja chciałbym żeby odkurzacze potężne były. Jeszcze myślałem żeby w dzień im kubeł ziemniaków na głowę dołożyć. 

Korektor jest zazwyczaj z mocznikiem więc obecnie najlepiej wychodzi soja , po ziemniakach zwiększy się apetyt z tym że trzeba uważać żeby się nie udławiły , jak mały cielak to potrzebuje więcej białka , jak duży to energię zamienia w białko . A na czyjej wadze ważysz przy sprzedaży ?  Witaminy nie poprawia przyrostów , a przynajmniej nie dla przyrostów 1 kg na dzień 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 minut temu, robert1226 napisał(a):

Co to za kombinacje czy marzenia czy fanaberia czy jak to nazwać , treściwe nie bo za drogę lucerna nie bo nie tylko zioła jakiegoś szuka , bydło to nie ty że jak zioła darzył to go energia ponosiła chłopaki ci dobrze doradzają to posłuchaj i nie kombinuj .

A pietruszkę może im dawaj .

Ja chciałbym żeby za pomocą niestandarowych metod osiagnac wybitne przyrosty 

Teraz, jarecki napisał(a):

Korektor jest zazwyczaj z mocznikiem więc obecnie najlepiej wychodzi soja , po ziemniakach zwiększy się apetyt z tym że trzeba uważać żeby się nie udławiły , jak mały cielak to potrzebuje więcej białka , jak duży to energię zamienia w białko . A na czyjej wadze ważysz przy sprzedaży ?  

Ja to czasami aby fakturę z ubojni dostanę i tyle ale waga na nich ale się zgadza bo czasami dzwonię do innych przedstawicieli i wiekszosc zgodnie mówi wagę i później samochód też pokazuje odpowiednie wskaźniki.

Ale korektor zamiast witamin bo sanbull classic ma także witaminy oraz drożdze niby na opakowaniach pisze że można osiagnac większe przyrosty aniżeli na samych witaminach.

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Sól sypie na sianokiszonkę, jak niedojadow zostaje dużo. 

Zrób sobie eksperyment na kilku sztukach i próbuj jak chcesz dziwne metody sprawdzać. Drzewa tlenowe też miały być super hitem 🤷

• Haha 2
Opublikowano

@krzychu121 Malbork ma lepsze wysłodki Glinojeck to doi do ostatniego grama cukru😀jeszcze jak z kierowcami się dobrze ugadasz czytaj zapłacisz to przywiozą świeże z leja a jak wożą z gromady to lepiej krówom gazetę dać poczytać niż te wysłodki 😂

• Haha 1