Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

3*20 to strasznie krótka obora musi być, u mnie 3* 50 idzie do umycia dojarki, a z ta regulacją w dół sławek to lepiej nie kombinuj bo się może źle skończyć

Około 80m rury 50mm może nie 20 a 25L idzie z bakteriami problemu nie mam od 10-30 z reguły 

8 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

U mnie tylko zimna, ciepła też nie bardzo bo jak będzie za ciepła to jeszcze gorzej

Terma u mnie na 62° grzeje na chłodni do mleka 39 Pokazuje jak myje...

8 godzin temu, radekz200 napisał(a):

chłopaki jakie macie ceny rzepakowej? bo chyba idzie strasznie w dół 

Ile tej rzepakowej na miesiąc zużywasz że tak o nią ciągle dopytujesz 🤔

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

Około 80m rury 50mm może nie 20 a 25L idzie z bakteriami problemu nie mam od 10-30 z reguły 

Terma u mnie na 62° grzeje na chłodni do mleka 39 Pokazuje jak myje...

Ile tej rzepakowej na miesiąc zużywasz że tak o nią ciągle dopytujesz 🤔

jeżdżą namawiają i nie wiem czy zamawiać 😂

Opublikowano

Delaval pierwsze mycie letnia a w gea na przewodzie szla zimna. Tu i tu problemu nie bylo, wystarczy dobra ilosc i dobre płyny lac

Jak u was z dopłatami w tym roku? U mnie przyszly wczoraj, zawsze ostatniego były. Ale ziemi doszło 5ha a zaliczki 500zl wiecej jak rok temu. Ekoschematy mam na wszystkich działkach porobione

Opublikowano
36 minut temu, pawelmf napisał(a):

Koledzy po dodaniu energii do dawki tak się zmieniły parametry . Stare To 4,59 B3,54 M375. Nowe T4,50 B3,69 Mi 353 jak to po obniżać . Bo ruji niema ....

Wojtka z biofed wołaj pomoże 🙋‍♂️ chyba na Twoim rejonie działa

Opublikowano
40 minut temu, pawelmf napisał(a):

Koledzy po dodaniu energii do dawki tak się zmieniły parametry . Stare To 4,59 B3,54 M375. Nowe T4,50 B3,69 Mi 353 jak to po obniżać . Bo ruji niema ....

Jeżeli 353 to mocznik, to za dużo białka walisz. Co tam dajesz, z tego białka ? 

Opublikowano

Sprawdziłem dzisiaj ile wody i jak idzie na mycie czyli 3x33L pierwsze 33 stopnie drugie 58 przy nalewaniu po przejściu przez rury już tylko 35 i trzecie sama zimna z wodociągu

7 minut temu, leszek1000 napisał(a):

A może sporo azotu zostało nie rozłożonego w trawach 🤔

Badania objętosciówek bym porobił 

Opublikowano
37 minut temu, slawek74 napisał(a):

Wojtka z biofed wołaj pomoże 🙋‍♂️ chyba na Twoim rejonie działa

Dajcie namiar do niego  .lub to do mnie go przyślijcie

34 minuty temu, leszek1000 napisał(a):

Treściwa 4,5kg oscypki(owies,pszenica,jęczmien)0,7 soja 0,6 rzepak. 0,5 kg korektor energetyczny, witaminy , drożdże bufor. 2kg pelnoporcjówki (agrocentrum)

Opublikowano
17 minut temu, leszek1000 napisał(a):

ile sianokiszonki idzie, z agrocentrum ile ma procent białka ? możesz śmiało zrezygnować z soji. 

600 kg. 1000 kg kiszonki z kukurydzy . 18% porcjówka

Opublikowano

Soje przestać dawać i po kilku dniach, mleko zbiorcze do badania na mocznik. W dawce nie brakuje ci energii. Tłuszcz też na wysokim poziomie, tylko zbić ten mocznik i powinno się poprawić. Krowy na luzie czy uwieziówka ? 

Opublikowano
3 minuty temu, leszek1000 napisał(a):

Soje przestać dawać i po kilku dniach, mleko zbiorcze do badania na mocznik. W dawce nie brakuje ci energii. Tłuszcz też na wysokim poziomie, tylko zbić ten mocznik i powinno się poprawić. Krowy na luzie czy uwieziówka ? 

Na uwięzi

Opublikowano

To musisz pomysleć o hormonach, im dłużej bedziesz czekać tym będzie tylko gorzej. Zmiejsz tą soje i zbadaj za kilka dni  mleko zbiorcze na mocznik. Daj mi znać ile wynosi. Jak będzie ponieżej 300 wtedy możesz ruszyć z hormonami. 

Opublikowano

U mnie też problem z zacieleniem i to Chyba wina kiszonki z gorzowskiej za dużo azotu poszło bo 180 saletosanu i 140 saletry plus jeszcze 18 kg z polidapu i trochę jeszcze za mokra do tego zebrana a sucha wiosna była i nie przerobiła mi się wydaje tego azotu 

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Zabranie sojowej nie zbije mocznika ja zszedł bym z rzepakowej

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, dantur96 napisał(a):

U mnie też problem z zacieleniem i to Chyba wina kiszonki z gorzowskiej za dużo azotu poszło bo 180 saletosanu i 140 saletry plus jeszcze 18 kg z polidapu i trochę jeszcze za mokra do tego zebrana a sucha wiosna była i nie przerobiła mi się wydaje tego azotu 

To zmiejsz tą gorzowską. Zawsze patrz na mocznik w mleku.

@michalcium około 60% soji jest trawiona w żwaczu. Na pewno spadnie, pytanie czy to wystarczy. 

Opublikowano
52 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Ja bym trawy zbadał te krowy wcale dużo nie jedzą rzepakowej i sojowej 🙋‍♂️

Zamiast soi białko baypas zastosować.. 

Sławek a w kukurydzy mogą być pozostałości azotu. Pytam bo ogólnie dolistnie pryskam kukurydzę 2 czasami 3 razy mocznikiem z siarczanem