Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie oestrophan podał

Z tym wypychaniem pochwy to różnie bywa bo miałem sztukę która wypychała już na 3-4 miechy przed wycieleniem i po porodzie się uspokoiło, ale jak wypycha u sztuki niecielnej to może być problem

Jak masz zastępstwo to jak kolega wyżej wydoić i na burgery

Edytowane przez RusiL
  • Like 1
Opublikowano

Mam dwie jałówki do zacielenia ,ale wiadomo że trzeba rok zanim będzie doić , a tu nie planowo teraz dwie sztuki i z 3 też miałem zrezygnować ,ale się poprawiło i została ,sporo jak wszystkich mam 5 sztuk potrzebne na cielaki i na mleko bo są chętni ,może poszukam jakiej jałówki na ocieleniu . @MariuszDe jak była cielną to nie wychodziło za jakiś czas po ocieleniu 

Opublikowano

Witam mam krowę która była inseminowana 14 06 i do tej pory się nie ocieliła był pare dni temu weterynarz i mówił że cielak jest na dole miał ktoś taki przypadek że tak długo krowa przenosiła

Opublikowano (edytowane)

U mnie w zeszłym roku inseminowana 16.01 a ocielona 9.11 , dwa łatę wcześniej inna sztuka też tyle samo przechodziła ,u Ciebie jeszcze dłużej ,a odpuściła do cielenia ,wymię itd.? 

Edytowane przez Azor07
Opublikowano (edytowane)

Weterynarz poziom hard expert. Jaka krowa rasa ? Czym zacielona ? I co to znaczy leży na dole ? Namacal go czy nie ? Kopyta grube,cienkie? Jak nie pomyliłeś kwitow I faktycznie wtedy zacielona ja bym już dawno wywoływał. Może jaki potwór i trzeba cc robic

2 godziny temu, gazdaadam napisał(a):

Witam mam krowę która była inseminowana 14 06 i do tej pory się nie ocieliła był pare dni temu weterynarz i mówił że cielak jest na dole miał ktoś taki przypadek że tak długo krowa przenosiła

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ubogiwladek napisał(a):

Weterynarz poziom hard expert. Jaka krowa rasa ? Czym zacielona ? I co to znaczy leży na dole ? Namacal go czy nie ? Kopyta grube,cienkie? Jak nie pomyliłeś kwitow I faktycznie wtedy zacielona ja bym już dawno wywoływał. Może jaki potwór i trzeba cc robic

36 minut temu, Azor07 napisał(a):

U mnie w zeszłym roku inseminowana 16.01 a ocielona 9.11 , dwa łatę wcześniej inna sztuka też tyle samo przechodziła ,u Ciebie jeszcze dłużej ,a odpuściła do cielenia ,wymię itd.? 

3 minuty temu, gazdaadam napisał(a):

W zeszłym  roku sama ocieliła się po równych 10 miesiącach. krowa SM teraz pokryta bbb ale jeszcze teraz żadnych oznak nie widać 

Edytowane przez gazdaadam
Błąd
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, gazdaadam napisał(a):

W zeszłym  roku sama ocieliła się po równych 10 miesiącach. krowa SM teraz pokryta bbb ale jeszcze teraz żadnych oznak nie widać 

A bo te słonie simentale takk maja. Do zasuszenia pierwsze do wycielenia ostatnie

Opublikowano
2 minuty temu, ubogiwladek napisał(a):

A bo te słonie simentale takk maja. Do zasuszenia pierwsze do wycielenia ostatnie

Zawsze długo przenosiła ale teraz i  w zeszłym roku to już przesada a cielaki takie większe kotki

Opublikowano

Zrobiłem tego tmru suchego na słomie ale coś mi się nie podoba za bardzo to jakieś puszyste jest wiaderko pełne 12 l to nwm czy kilogram ważyło i cielak ledwo to zjadał przez dzień z dr heusa jest mniej objętościowa a więcej waży i więcej go Tylko się widać zapychały ta słoma 

Opublikowano
3 godziny temu, gazdaadam napisał(a):

Zawsze długo przenosiła ale teraz i  w zeszłym roku to już przesada a cielaki takie większe kotki

Tylko tyle że mięsna bo jakbyś miał taką na mleko trzymać to przez pół roku by stała i gnój robila tylko :D

Opublikowano
6 minut temu, semos napisał(a):

a ile dajesz wody na te 800g? Najczęściej to pisze na worku 120-150g na litr wody.

2.5 l wody to wychodzi gotowego pojla 3l . Stężenie 140 g daje 

Opublikowano

A ile takie siano i słoma może wazyc. Wiadomo że tak będzie. Co do mleka to Na pewno daje dużo mniej. I to jeszcze bez jakiegoś stresu zwykle Sano. I uważam że mam ładne cielęta.  A co do wymienia to czesto ostatnio u mnie krowy robią wymię w tydzień przed porodem. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, kampl napisał(a):

ile takie siano i słoma może wazyc. Wiadomo że tak będzie

Ten z deheusa co kupuję jest dużo cięższy i wydaję mi się że więcej go jedzą To i powinny lepiej przyrastać. To tak samo jak byś krowie dał samego siana zapcha się i nic więcej. Tak mi się wydaje nam czy Dobrze myślę 😃z de heusa powiedzmy zje 2 kg paszy dzienie bo jest go mniej objętościowa a tej swojej co zrobiłem zje 1 kg bo jest bardziej nastroszona to Chyba jest różnica 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 10:14, Azor07 napisał(a):

Ona była w planach do sprzedanie jesienią bo to 12 l ,a jeden strzyk i tak był praktycznie bez mleka z tej zgniecionej ćwiartki zaczeła znowu krew lecieć i wet stwierdził że rana się nie goj bo się ją doi ,a mleka była z krwią 1 l (gorączkowała ) dlatego podane we wszystkie ćwiartki do tej zgniecionej ze sterydem .

Przezroczysty z białym zmieszany 

Jak się położy to widać taką kulę , młoda z 2020 roku .

Jeden miał USG tylko nie wiem czy jeszcze jeździ , tylko jak widać tą pochwę to jest sens się kłopotać ,a będzie jeszcze bardziej wychodzić ,nie zrobił płukanki bo się kręciła nie mógł szyiki złapać wszystko poskręcane co złapał to się ruszyła ,dostała zastrzyk ale co to nie mam pojęcia chyba destrophan

Nie wiem jaki masz system utrzymania krów jeśli na uwięzi to zrób tak aby miała zad uniesiony i nie będzie nic wychodzić sam mam taką jedną sztukę , ale jeśli kłopotliwa to ja bym jej nie trzymał a jeśli śluz jest biały a nie przezroczysty  to płukanka i można myśleć o zacieleniu 

• Like 1
Opublikowano

Po zastrzyku się uspokoiła nie widać śluzu , nie zadaje się do skakania ,pochwy nie widać jak się położy tylko nie wiadomo na jak długo bo ostatnio po inseminacji (miesiąc temu) też jakoś czas nie było widać . .Są na uwięzi na ściółce . Oglądałem kilka jałówek cielnych ,nie ma nic  jak nie mała to suche to RW . Ciężko o jakąś SM lub MO aby były po tym ładne cielaki i z 18-20 l mleka na dzień  .

Opublikowano (edytowane)

Ładne cielaki to  po 100 % hf możesz mieć i  mięsnym byku. Dużego hf kup i zacielaj charolaise. W tamtym roku zacielalem takim o imieniu Navarone pięknie wradza dl siebie cielęta wszystkie wychodziły takie pomarńczowe

20250407_155415.jpg

Edytowane przez ubogiwladek
  • Like 1
Opublikowano
12 minut temu, dantur96 napisał(a):

Co można kupić dla cielaka na kaszel żeby w miarę pomogło oprócz antybiotyku. Nie ma temperatury normalnie pije i żre Tylko czasami kaszle 

Odrobaczane?