Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, dantur96 napisał(a):

Jakie będzie lepsza mleko że sparyfo Delta czy ultimo? Bo z de heusa kaliber gold już rezygnuje kolejny cielak z biegunka 

Szczepione krowy na bvd i ibr może od tego zacznij 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, pawelmf napisał(a):

Nie  szczepie ale to jest dziwne bo tydzień na mleku i nic wszystko dobrze a przechodzę Tylko na zastępcze i dzień dwa i zaczyna się biegunka 

Szczepionka to też raczej sama nic nie da na początku by trzeba pewnie krowy zbadać. Czytałem trochę o tym to jak krowa jest jakaś zarażona to nie da się Chyba ta szczepionkę tego wyeliminować Tylko trzeba krowy sprzedać 

26 minut temu, semos napisał(a):

o ile macie to mleko, bo u mnie 340 zł za 20kg.

Za 320 zamówiłem w internecie te ultimo 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Vogel Noot

szerokość orki i jaka odkładnia?

dantur96 napisał:

Jakie będzie lepsza mleko że sparyfo Delta czy ultimo? Bo z de heusa kaliber gold już rezygnuje kolejny cielak z biegunka 

jak przechodzisz z mleka krowiego na sztuczne dawaj cielakom elektrolity

dantur96 napisał:

37 minut temu, pawelmf napisał(a):

Nie  szczepie ale to jest dziwne bo tydzień na mleku i nic wszystko dobrze a przechodzę Tylko na zastępcze i dzień dwa i zaczyna się biegunka 

Szczepionka to też raczej sama nic nie da na początku by trzeba pewnie krowy zbadać. Czytałem trochę o tym to jak krowa jest jakaś zarażona to nie da się Chyba ta szczepionkę tego wyeliminować Tylko trzeba krowy sprzedać 

26 minut temu, semos napisał(a):

o ile macie to mleko, bo u mnie 340 zł za 20kg.

zacznij krowy w zasuszeniu szczepić na rota wirusy

Opublikowano
dantur96 napisał:

Ale plus wysyłka? Bo z ciekawości szukałem najtańszego w sieci to znalazłem 339 z wysyłką

pawelmf napisał:

Witam koledzy posiada ktoś z was pług akpil km 180 lub km80 rozważam zakup macie jakieś opinie

Mam KM80 na hydraulice, na odkładnicy Bavaria, czyli Vogel Noot. Ogólnie jestem zadowolony

Opublikowano
5 minut temu, danielhaker napisał(a):

Ale plus wysyłka? Bo z ciekawości szukałem najtańszego w sieci to znalazłem 339 z wysyłką

Mam KM80 na hydraulice, na odkładnicy Bavaria, czyli Vogel Noot. Ogólnie jestem zadowolony

Ja myslę nad km 180 do 133km traktor

Opublikowano

Znajomi mają kilku letnie Akpile od nowości, nie pamiętam symbolu ale 120km do 4 to miało - tak twierdzi właściciel, ustawić potrafi. Sama jakość orki w porównaniu do np Unii na odkładnicy Long też na minus.

Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Możliwość ustawienia do 40 cm na korpus aktualnie jest 36 bo tak było fabrycznie i dobrze orały więc nie kombinowałem

Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Z wysyłką 340 chyba wyszło 

7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Dodajesz to do mleka czy dajesz między pojeniami?

Opublikowano

Jak to jest z tymi trawami bo na tiktokach widzę że Francja to już kosi trawy i co tiktok to oni widzę taki pierwszy pokos walą kosiarkami z taśmami na walki odrazu. Czy to leży trochę czy zbierają zaraz taka świeża trawę? Ja z jesieni gorzowska zebrałem i dzień cały leżała na słońcu i wydaje mi się że jest za mokra 

Opublikowano
20 minut temu, dantur96 napisał(a):

Jak to jest z tymi trawami bo na tiktokach widzę że Francja to już kosi trawy i co tiktok to oni widzę taki pierwszy pokos walą kosiarkami z taśmami na walki odrazu. Czy to leży trochę czy zbierają zaraz taka świeża trawę? Ja z jesieni gorzowska zebrałem i dzień cały leżała na słońcu i wydaje mi się że jest za mokra 

Na jesieni to ona nieprzesycha  . Powiem co za rok jak to jest bo będę pierwszy raz robił w kopiec 

Opublikowano
1 minutę temu, pawelmf napisał(a):

Na jesieni to ona nieprzesycha  . Powiem co za rok jak to jest bo będę pierwszy raz robił w kopiec

Było wtedy pamiętam ciepło i lekko wiaterek wiał to trochę podwiedla. Ale się dziwię jak tam można zbierać takie mokre trawy zaraz za kosiarka przecież to sam gnój się wozi 

Opublikowano
dantur96 napisał:

6 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Z wysyłką 340 chyba wyszło 

7 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Dodajesz to do mleka czy dajesz między pojeniami?

można dodawać lub przepajać jak by chciało pić..

pawlak2507 napisał:

5 godzin temu, slawek74 napisał(a):

Możliwość ustawienia do 40 cm na korpus aktualnie jest 36 bo tak było fabrycznie i dobrze orały więc nie kombinowałem

to mały ten pług ... z jakim ciągnikiem współpracuje?

dantur96 napisał:

nie ma za mokrej 🤭😁

Opublikowano

Czy jest szansa że się zacieli krowa która ma powiększone jajniki  ? Czy to się da leczyć ? Wet (inseminator)  stwierdził że raczej nic z tego nie będzie .

Opublikowano

On jest technikiem weterynarii i inseminatorem wczoraj mieliśmy  płukankę zrobić i jajniki prawie wielkości pieści na macał , a płukanka bo praktycznie codziennie śluz ,ale u niej też pochwa (chyba tak to się nazywa)wychodzi i sam nie wiem  czy jest sens  leczyć .  Większy problem mam z tą co wcześniej pisałem z tym przygnieciony wymieniłem ,dostała gorączki ,antybiotyk  do strzyków na zasuszenie ,tylko problem że ta gorączka powraca w niedzielę miała i dziś odnowa wczoraj wieczorem dostała  antybiotyk  4 raz . Świętokrzyskie okolice Buska Zdroju u nas mało krów . 

Opublikowano

Śluz czysty ? Jak tak to ma torbiele czy tam cysty i objawa jest taki jakby cały czas miała ruję. Torbiele robią się wtedy jak pęcherze nie owuluja . Probowal to pognieść? Najprostszy sposób:D tam pod buskiem lipa z weterynarzami bo mam tam znajomego to wet z baćkowic do niego jeżdżą 

• Like 1
Opublikowano

Potrzebujesz veta z USG to stwierdzi czy torbiele czy cysty i wdroży leczenie.

A jeśli sluzuje bez domieszki ropy to płukanie jest bez sensu

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Azor07 napisał(a):

On jest technikiem weterynarii i inseminatorem wczoraj mieliśmy  płukankę zrobić i jajniki prawie wielkości pieści na macał , a płukanka bo praktycznie codziennie śluz ,ale u niej też pochwa (chyba tak to się nazywa)wychodzi i sam nie wiem  czy jest sens  leczyć .  Większy problem mam z tą co wcześniej pisałem z tym przygnieciony wymieniłem ,dostała gorączki ,antybiotyk  do strzyków na zasuszenie ,tylko problem że ta gorączka powraca w niedzielę miała i dziś odnowa wczoraj wieczorem dostała  antybiotyk  4 raz . Świętokrzyskie okolice Buska Zdroju u nas mało krów . 

To jak jej pochwa wylata to daj spokój, będzie co raz gorzej 

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Czemu podałeś antybiotyk na zasuszenie, krowie, która miała przyduszoną ćwiartkę ? 

Ona była w planach do sprzedanie jesienią bo to 12 l ,a jeden strzyk i tak był praktycznie bez mleka z tej zgniecionej ćwiartki zaczeła znowu krew lecieć i wet stwierdził że rana się nie goj bo się ją doi ,a mleka była z krwią 1 l (gorączkowała ) dlatego podane we wszystkie ćwiartki do tej zgniecionej ze sterydem .

24 minuty temu, ubogiwladek napisał(a):

Śluz czysty ? Jak tak to ma torbiele czy tam cysty i objawa jest taki jakby cały czas miała ruję. Torbiele robią się wtedy jak pęcherze nie owuluja . Probowal to pognieść? Najprostszy sposób:D tam pod buskiem lipa z weterynarzami bo mam tam znajomego to wet z baćkowic do niego jeżdżą 

Przezroczysty z białym zmieszany 

13 minut temu, ThePerkins napisał(a):

To jak jej pochwa wylata to daj spokój, będzie co raz gorzej 

Jak się położy to widać taką kulę , młoda z 2020 roku .

27 minut temu, RusiL napisał(a):

Potrzebujesz veta z USG to stwierdzi czy torbiele czy cysty i wdroży leczenie.

A jeśli sluzuje bez domieszki ropy to płukanie jest bez sensu

Jeden miał USG tylko nie wiem czy jeszcze jeździ , tylko jak widać tą pochwę to jest sens się kłopotać ,a będzie jeszcze bardziej wychodzić ,nie zrobił płukanki bo się kręciła nie mógł szyiki złapać wszystko poskręcane co złapał to się ruszyła ,dostała zastrzyk ale co to nie mam pojęcia chyba destrophan

Opublikowano
8 minut temu, Azor07 napisał(a):

Ona była w planach do sprzedanie jesienią bo to 12 l ,a jeden strzyk i tak był praktycznie bez mleka z tej zgniecionej ćwiartki zaczeła znowu krew lecieć i wet stwierdził że rana się nie goj bo się ją doi ,a mleka była z krwią 1 l (gorączkowała ) dlatego podane we wszystkie ćwiartki do tej zgniecionej ze sterydem .

Przezroczysty z białym zmieszany 

Jak się położy to widać taką kulę , młoda z 2020 roku .

Jeden miał USG tylko nie wiem czy jeszcze jeździ , tylko jak widać tą pochwę to jest sens się kłopotać ,a będzie jeszcze bardziej wychodzić ,nie zrobił płukanki bo się kręciła nie mógł szyiki złapać wszystko poskręcane co złapał to się ruszyła ,dostała zastrzyk ale co to nie mam pojęcia chyba destrophan

Będzie wychodzić czym wyżej cielna tym bardziej ew. można zszyć albo założyć klipsy ale ja miałem taką co już trzeba było klipsowac w 6 MSC ale to czym dłużej tym gorzej bo to ropieje itd...jak bardzo będzie wyłazić to wydoić ile się da i sprzedać 

• Like 1