Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, michalcium napisał(a):

Musli brałem pobieranie lepsze niż u konkurencji 

bo jest z dodatkiem mleka właśnie 😛 a za ankiety można było dostać worek gratis 😂😂 teraz wjeżdżają z witaminami i buforem 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, michalcium napisał(a):

Ostatnio partie cieląt odpoiłem deltą i chyba już zostanie 

Ja mam własne cielaki i ciągle kłopoty po przejściu na preparat i muszę zmienić . Dużo płacisz za worek ? 

Edytowane przez Bociek51
Opublikowano

A co było z tym Sano nie tak? U mnie cielęta dość luźno srają do momentu aż zaczną jeść. Czasem 20 czasem więcej dni od urodzenia. A na sam preparat w sumie trudno mi coś powiedzieć. Miałem różne. Teraz wydawało mi się że trochę za rzadko sraly ale było ok. I mam jeszcze pytania o tmr dla jałówek. Kiedy odstawiacie na zasuszenie sianokiszonka? Ja tam myślę że u mnie 4-5 miesiąc ciąży mógłby być. I dalej jak uzupełniać brak energii? Niby parametry mam ok,.wręcz idealne a miałem porody słabszych krów i tak wiadomo. Zatuczone już zanim zasuszone. I ketoza murowana. I z takich wniosków to gliceryna jest bez sensu, na krótką metę bo zaraz zakwasi i dopiero pogorszy, glikol spoko ale drogo. Zastanawiam się jeszcze nad ziarnem kukurydzy, może duzo taniej wyjdzie, ale tutaj może być kłopot z pobraniem, kiedy włączyć? Tydzień przed porodem? Jak ketoza przyjdzie to i tak przestanie to jeść. 

Opublikowano

Nie zawsze przestanie jeść. Przy ketozie podklinicznej krowa będzie jadła, ale mniej. Zazwyczaj po miesiącu widać spadek masy ciała i wtedy się chłopy zastanawiają, co się dzieje. Twoje jałówki w trakcie rozrodu już są otłuszczone. Możesz poszukać bolusów na bazie choliny i metioniny lub kupić taki dodatek i dawać 3 tygodnie przed i 3 tygodnie po porodzie. 

Opublikowano

Dają radę te bolusy? Rozmawiałem o tym ze swoim weterynarzem i mówił że szkoda na to fatygi. I wątpi w to.

Widzę teraz keto vital za 140 i 

Ketobold Duo 400zl na 3 krowy. 

Zaś ten dodatek paszowy to nie wiem o czym mowa. Ale domyślam się że to pewnie jakiś mix glikolu, gliceryny. Więc w sumie to co stosowałem. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kampl napisał(a):

No i właśnie. Tu mnie ciekawi postępowanie. Podpowiedź mi proszę jak najtaniej i najlepiej. 

tanie jest drogie 

2 tyg przed ocieleniem gorzkie sole z Magi(białko i witaminy w tym) 0,5kg/sztukę/dzień( rozmieszane ze zwykłą paszą) czyli 0,25 gorzkich soli+0,75 paszy rano i tyle samo wieczorem. a paszą premia z tłuszczem chronionym 1kg/dzień od tygodnia przed wyc do 100dnia laktacji skład: 500 kuku, 375 soja, 25 witaminy 125 tłuszcz chroniony. ALE się nie sugeruj bo jak coś się sprawdza u jednego nie musi u drugiego 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
44 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

tanie jest drogie 

2 tyg przed ocieleniem gorzkie sole z Magi(białko i witaminy w tym) 0,5kg/sztukę/dzień( rozmieszane ze zwykłą paszą) czyli 0,25 gorzkich soli+0,75 paszy rano i tyle samo wieczorem. a paszą premia z tłuszczem chronionym 1kg/dzień od tygodnia przed wyc do 100dnia laktacji skład: 500 kuku, 375 soja, 25 witaminy 125 tłuszcz chroniony. ALE się nie sugeruj bo jak coś się sprawdza u jednego nie musi u drugiego 

Sole gorzkie z josery, nie widziałem pozytywnych efektów. 2 tygodnie przed porodem stopniowo wprowadzone tresciwe by normalnie dawać tydzień po porodzie. Bufor kwaśny węglan. Treściwe soja rzepak owies. Czyli mamy podobne rozwiązania. Jedynie mógłbym się nad tą sucha kukurydza zastanowić. 

Opublikowano

Jeśli nie chcą jeść soli gorzkich czasem warto zmienić na witaminy bez soli gorzkich dla zasuszonych, bez soli ale zjedzą i to jest ważne. Nie wiem czy u Ciebie problemy po wycieleniu nie są spowodowane żywieniem w laktacji, bo jeśli w laktacji zatuczysz krowy to i najlepszy magik przez okres zasuszenia cudów nie zdziała

• Like 2
Opublikowano

u mnie żadna sztuka nie chce jeść Prenata 333 z Sano, i w zadnej mieszaninie nie udali mi soe ich wcisnąć, a próbowałem i z wkasna śrutą, z rzepakiem, z wyslodkami melasowanymi i nic. Tylko glowe wlozy do wiadra i koniec jedzenia. A np kupiłem Dolmix BZ-2 z Dolfos i te jadły

Opublikowano
21 minut temu, semos napisał(a):

u mnie żadna sztuka nie chce jeść Prenata 333 z Sano, i w zadnej mieszaninie nie udali mi soe ich wcisnąć, a próbowałem i z wkasna śrutą, z rzepakiem, z wyslodkami melasowanymi i nic. Tylko glowe wlozy do wiadra i koniec jedzenia. A np kupiłem Dolmix BZ-2 z Dolfos i te jadły

Swego czasu dawałem te BZ-2+ i miałem ogromny problem z zatrzymaniem łożysk normalnie 50% zostawało, po zmianie na KWZ z Trouwa łożyska nie odchodzą na poziomie może 5% nie więcej, a czemu taka różnica to tego najstarsi Indianie nie wiedzą

Opublikowano
7 godzin temu, kampl napisał(a):

A co było z tym Sano nie tak? U mnie cielęta dość luźno srają do momentu aż zaczną jeść. Czasem 20 czasem więcej dni od urodzenia. A na sam preparat w sumie trudno mi coś powiedzieć. Miałem różne. Teraz wydawało mi się że trochę za rzadko sraly ale było ok. I mam jeszcze pytania o tmr dla jałówek. Kiedy odstawiacie na zasuszenie sianokiszonka? Ja tam myślę że u mnie 4-5 miesiąc ciąży mógłby być. I dalej jak uzupełniać brak energii? Niby parametry mam ok,.wręcz idealne a miałem porody słabszych krów i tak wiadomo. Zatuczone już zanim zasuszone. I ketoza murowana. I z takich wniosków to gliceryna jest bez sensu, na krótką metę bo zaraz zakwasi i dopiero pogorszy, glikol spoko ale drogo. Zastanawiam się jeszcze nad ziarnem kukurydzy, może duzo taniej wyjdzie, ale tutaj może być kłopot z pobraniem, kiedy włączyć? Tydzień przed porodem? Jak ketoza przyjdzie to i tak przestanie to jeść. 

Cielaki mają biegunkę , wzdęcia i słabo przybierają dużo osób w okolicy zmieniło Sano na inne firmy i mówią że już nie wrócą 

Opublikowano
9 godzin temu, semos napisał(a):

Ja stosuję Kwz z ekoplonu i też jedzą. 

Opublikowano
8 godzin temu, Bociek51 napisał(a):

Cielaki mają biegunkę , wzdęcia i słabo przybierają dużo osób w okolicy zmieniło Sano na inne firmy i mówią że już nie wrócą 

Mój dostawca akurat takie ma, więc przy tym jestem. Biegunek może nie mam, ale liczne stanie już tak