Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja była na umowę bo jestem na ryczalcie, kupił bez faktury i sprzedał bez faktury mi akurat na tym zależało. W ogłoszeniach pisze że przebiegi oryginał ja w swojej dopiero po roku sprawdziłem przy okazji i się zgadza

Opublikowano

Ja mam z 15 lat JCB 525b o też jestem zadowolony. Z tym, że to konstrukcja z początku lat 90. Silnik perkins 4 bez turbo. 

Jedyne udogodnienie jakie posiada to rewers, skrzynia hydrokinetyczna. Za bardzo nie ma się co popsuć 

Opublikowano

Tak się zastanawiam nad genetyką u krów u siebie. Stado 20 sztuk, nie bardzo chcę robić kursy i sam kryć. U weterynarza wygląda na to że nasienie bez szału. Swój kontener przy małym stadzie nie wiem czy się opłaca, jeśli nie chcę sam kryć i jeśli weterynarz chce 70 zł za samo pokrycie bez słomki. Od weterynarza dostałem jedynie propozycję, że kryć sexem po 180zł to trochę lepszy buhaj. Z tych co ostatnio krył i udało mi się znaleźć to np buhaj Prestige. Wystarczający buhaj żeby było z jego córek mleko?

Opublikowano

Ja mam 2 lata swój kontener. Teraz kryje wet też za 70 zł. Plus to usługa usg gratis czy inne manualne badania. Wiem czym kryję ale dopiero pierwsze wycielenie po swoim byku w listopadzie więc szybko nie napiszę że jest lepiej jak było. Z tym że wcześniej inseminator krył takimi średnia plus ale wyboru wielkiego nie miałem a zdarzało się że zamiast HO wycielały się cielaki innej rasy. Może coś na zasadzie że masz tego lepszego to odpowiedź twierdząca i krył tym co miał. Teraz to przynajmniej wiem że słomkę można sprawdzić.

Opublikowano
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Tak się zastanawiam nad genetyką u krów u siebie. Stado 20 sztuk, nie bardzo chcę robić kursy i sam kryć. U weterynarza wygląda na to że nasienie bez szału. Swój kontener przy małym stadzie nie wiem czy się opłaca, jeśli nie chcę sam kryć i jeśli weterynarz chce 70 zł za samo pokrycie bez słomki. Od weterynarza dostałem jedynie propozycję, że kryć sexem po 180zł to trochę lepszy buhaj. Z tych co ostatnio krył i udało mi się znaleźć to np buhaj Prestige. Wystarczający buhaj żeby było z jego córek mleko?

Te najtańsze buchaje z polskich firm za 70 z usługą są słabe. U mnie krowy przez te słabe byki tylko się pogorszyły wcześniej koło 10 lat temu były lepsze. Muszę chyba jakimiś droższymi zacielać bo szkoda czasu a i tak  od jakiś 3 lat to prawie wszystko byki się rodzą więc i tak cielaki kupuje. Niewiem czy te firmy nasienne tak oszukują czy takie krowy że samo byczki. 

Opublikowano

Ostatnio sprzedałem za 250zł  jałóweczkę ponad 2 tygodniową malutką bo po takim byku na jałówki o dobrej genetyce. Miejsca już brak a mleka za 2 dychy dziennie wypije. Tydzień czekałem na pierwszy telefon z olx. I jeszcze było za drogo. Chyba jakiś zastój w temacie sprzedaży małych jałóweczek.

Opublikowano
Dnia 7.10.2023 o 19:29, krzychu121 napisał:

Jaka ładowarkę teleskopową byście polecili? Chodzi o używkę do 150 tys. Coś przyzwoitego się znajdzie w tych pieniądzach?

Popatrz na dieci. Niedoceniana marka a naprawdę fajne maszyny

Opublikowano (edytowane)

Jak dopłacisz 🤭 

Miałem u siebie dieci przez ponad miesiąc , bardzo przypadła mi do gustu.

Ceniona była dużo poniżej 150a rocznik powyżej 2010

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Panowie złożyliście już wnioski suszowe przez aplikacje. Napiszcie proszę jak się orientujecie z jakiego okresu faktury zakupu pasz się nadają. A i może Mieliście taki problem jak ja po wyodrębnieniu uprawy a konkretnie ugoru z uprawą. Mam tam trawę jednoroczną, strata 95 procent a nie ma takiej uprawy do wybrania w pasku rozwijalnym. Nawet nie ma nic co można pod trawy podciągnąć.