Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

2/3/4 rzędy opon. W miarę odkrywania pryzmy tylko popycham je do tyłu. Jeden to za mało. Mam też worki, leżą na innej pryzmie, ale są ciężkie i zsuwają się z siatki. Nie przepadam za nimi

Na siatce na tych pomarańczowych paskach są takie jakby kawałki nie przełożone,tam się wklada końcówkę worka nic się nie zsuwa i siatka się ładnie napina.

Opublikowano
michal_19 napisał:

7 godzin temu, danielhaker napisał:

2/3/4 rzędy opon. W miarę odkrywania pryzmy tylko popycham je do tyłu. Jeden to za mało. Mam też worki, leżą na innej pryzmie, ale są ciężkie i zsuwają się z siatki. Nie przepadam za nimi

Na siatce na tych pomarańczowych paskach są takie jakby kawałki nie przełożone,tam się wklada końcówkę worka nic się nie zsuwa i siatka się ładnie napina.

Pokażesz na fotce w jaki sposób? właśnie nigdzie nie widziałem żeby ktoś tego korzystał. Raz kilka worków zawiesiłem na nich drutem 6mm wygiętym w C

później zrezygnowałem ale nie pamiętam już czemu

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

E wydawało mi się, że jest git, Pół na pół z sianokiszonką 

Jak masz żywieniowca to niech ci sita trmu zrobi. Wtedy wszystko widać, co można jeszcze poprawić. Jeżeli w takich idzie  proporcjach, to jest git. 

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

E wydawało mi się, że jest git, Pół na pół z sianokiszonką 

Lepiej dawać więcej sianokiszonki niż kukurydzy krowy zdrowsze itp. 

Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał:

Pokażesz na fotce w jaki sposób? właśnie nigdzie nie widziałem żeby ktoś tego korzystał. Raz kilka worków zawiesiłem na nich drutem 6mm wygiętym w C

W ten sposób.

IMG_20230930_155222.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jaka macie suchą masę przy mokrych wyslodkach? Jeden dostawca chce liczyć cenę w zależności od suchej masy 

24% przywozili z Glinojecka 103 tony to po przeliczniku ponad 240 masz 10% jako bazową a przy np 24% to przeliczacz co co na aucie czyli np 25 ton x 2,4 i wchodzi po przeliczeniu 60 ton a np gdybyś miał wilgotność 20% to 25 ton x 2,0 i wychodzi wtedy po przeliczniku 50 ton

• Like 1
Opublikowano
michal_19 napisał:

4 godziny temu, danielhaker napisał:

W ten sposób.

IMG_20230930_155222.jpg

Dzięki, o tym nie pomyślałem

Opublikowano
1 godzinę temu, MajsterMarian napisał:

Drożdże paszowe od jakiego wieku dajecie cię cielakom? 

Powyżej roku. 

Opublikowano

Ej od wozu paszowego mogą wyłazić zapalenia jeśli przeszedłem z karmienia ręcznego ?. Ciągle wyłazi paciorkowiec i już ręce rozkładam, albo to przez te upały albo nie wiem ?. Za duża dawka osypek i dodatków wchodzi w grę ? 

Opublikowano (edytowane)

Koniec sierpnia tez miałem problem, ustało na 2 tyg, potem 5 zapaleń w tydzień. Poleczyłem, mleko wróciło i bach znowu 3 szt ... Co najgorsze większość z tych sztuk to ciągle się powtarza ... 

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano (edytowane)

No uberis to paskudztwo. Podejrzewam, że nie do końca krowy się wyleczyły. 

Na pewnym stopniu działa jak gronkowiec. Potrafi ochronić się antybiotykiem. Nie powiem w jaki sposób to robi, bo zapomniałem 🤔. Wystarczy, że przetrwa mała ilość i po czasie masz znowu zapalenie. Polecam tą samą szczepione co slawek. Też robiłem z antybiogramu i nie pomagało. Tylko w zasuszeniu możesz coś zdziałać. Jeżeli chodzi o leczenie to sprawa jest skomplikowana. Jak możesz to wyślij ten antybiogram.

Jakie krowy dostają zapaleń te po porodzie ? 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Pamiętacie o rejestrze wypasu? Trzeba złożyć od 1 do 7 października. Ktoś może już działał w temacie? Jest jak w ubiegłych latach? Tzn w dokumentach uzupełniających wybieramy ten rejestr i z IRZplus  zaczytujemy wszystkie sztuki co się kwalifikują?

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 1.10.2023 o 18:22, Troker1979 napisał:

Pamiętacie o rejestrze wypasu? Trzeba złożyć od 1 do 7 października. Ktoś może już działał w temacie? Jest jak w ubiegłych latach? Tzn w dokumentach uzupełniających wybieramy ten rejestr i z IRZplus  zaczytujemy wszystkie sztuki co się kwalifikują?

Dokładnie tak samo

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 1.10.2023 o 13:49, leszek1000 napisał:

No uberis to paskudztwo. Podejrzewam, że nie do końca krowy się wyleczyły. 

Na pewnym stopniu działa jak gronkowiec. Potrafi ochronić się antybiotykiem. Nie powiem w jaki sposób to robi, bo zapomniałem 🤔. Wystarczy, że przetrwa mała ilość i po czasie masz znowu zapalenie. Polecam tą samą szczepione co slawek. Też robiłem z antybiogramu i nie pomagało. Tylko w zasuszeniu możesz coś zdziałać. Jeżeli chodzi o leczenie to sprawa jest skomplikowana. Jak możesz to wyślij ten antybiogram.

Jakie krowy dostają zapaleń te po porodzie ? 

Wyleczone nie jest do końca bo jak sprawdzam płynem to widać różnicę, że coś jest ... Dopiero w tym roku mam taki problem z tym, a co do sztuk to różnie, teraz jedna pierwiastka 2 tyg po cielaku, a dwie to już sporo po cielaku. Jaka ta szczepionka dokładnie, bo chyba poszczepie ...