Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy kto co woli. Jedni 10 przyczep cuchnącego brązowego inni przyczepę pachnącego zielonego. Pomijając pracę własną nie ma tańszej alternatywy na wysokiej jakości siano. 4-osobowa rodzina jest w stanie zrobić dziennie nawet 100 ostrewk .

Opublikowano

taaa uje... się najlepiej 🤭😁 chłopie w tym roku zrobiłem sianka lux wystarczyło by była dobra pogoda pozatym jak nie ma pogody robi się sianokiszonkę i bydło wcina ją ino szum takie ręczne roboty to dla hobbystów....

• Like 2
Opublikowano

Tak tylko jedna to pewnie max pół balota. Podziwiam jednak za pracowitość. Siano dobre nie łatwo zrobić jak w parku maszynowym praca belująca. Musi być super suche. Kostkującą już bym bolał niż takie stogi robić.

Opublikowano

w tym roku na przelomie maja /czerwca była u nas super pogoda na suszenie siana i zrobiłem ponad 40 kulek młodzież i zasuszone wsuwają co do ździebła a gdzie to 4ha by było tak robić ręcznie jeszcze kilka km id domu...

Opublikowano
Dnia 30.06.2023 o 13:01, Eliot napisał:

Tak to jest normalne zjawisko ,musi trochę przepuszczać zeby nie zapleśniało ,chyba że kolega położył odwrotna strona.?

No właśnie która strona powinien leżeć ? Najpierw położyłem gładkim na zewnątrz, ale jak chciałem rzepem przymocować opony to się nie dalo bo nie chciał się zaczepiać. Teraz dokładałem siana to odkryłem i obróciłem go szwem do środka (gładka strona ) 

Dziś zobaczę jak po tych deszczach teraz to wygląda 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Troker1979 napisał:

Chłodnica przedmuchana. Do 4 stopni potrzeba ze 2,5  ha po doju a przecież podczas doju (ok 50 minut) też pracuje. Jeszcze  pierwszy udój w miarę ale każdy następny coraz gorzej. Jak 4 udoje to teraz 1150 l na 1530 co może wejść(nominalnie 1380).

Zdecydowanie za długo. U mnie mleko wychlodzone max 30min po doju, a mam więcej mleka i zbiornik na styk. idget blockquote

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

No właśnie która strona powinien leżeć ? Najpierw położyłem gładkim na zewnątrz, ale jak chciałem rzepem przymocować opony to się nie dalo bo nie chciał się zaczepiać. Teraz dokładałem siana to odkryłem i obróciłem go szwem do środka (gładka strona ) 

Dziś zobaczę jak po tych deszczach teraz to wygląda 

Szew powinien być widoczny czyli gładka na zewnątrz a szorstka powinna przylegac do siana/slomy

Opublikowano (edytowane)

16 godzin temu, Troker1979 napisał:

Tak tylko jedna to pewnie max pół balota. Podziwiam jednak za pracowitość. Siano dobre nie łatwo zrobić jak w parku maszynowym praca belująca. Musi być super suche. Kostkującą już bym bolał niż takie stogi robić.

Sianko z tej samej łąki po 10 dniach w deszczu i w słońcu- z ostrewek i z ziemi

IMG_20230702_145537.jpg

Edytowane przez Ikarus
Opublikowano

Pytanko. Krowa schudła cielna temp 37.5 czyli trochę mala. Mocznik wyszedl z wyników 450. Coś skubie bo kal ciemny kolor ale gestynie twardy. Coś podpowiecie? Mleko obcięła do zera praktycznie. Weta mam jutro

Opublikowano

Zrób wyniki na watrobe. U mnie też dostaly duży mocznik a zbadali i się okazało że watroba wysiadła ponoc od toksyn. A tak wogole daje ktoś coś na toksyny ? Weterynarze wciskają środek który kosztuje 930 zl 25 kg i twierdzą że reszta nic nie dziala

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mf2551 napisał:

Zrób wyniki na watrobe. U mnie też dostaly duży mocznik a zbadali i się okazało że watroba wysiadła ponoc od toksyn. A tak wogole daje ktoś coś na toksyny ? Weterynarze wciskają środek który kosztuje 930 zl 25 kg i twierdzą że reszta nic nie dziala

Ja daję jakiś środek za 480 zł za 25 kg. U mnie podziałało. Kukurydzę mam mocno popsutą i somatyka z ponad 400 , zeszła na lekko ponad 200. Tylko też zanim zobaczysz efekty to około miesiąca minie i jak wiesz że masz zepsuta pasze to trzeba dawać cały czas. Ja po miesiącu przerwałem i somatyka znowu poszła w górę. Od 3 miesięcy daje cały czas i odpukac się uspokoiło a kukurydza dość mocno zepsuta 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
4 godziny temu, Ikarus napisał:

Sianko z tej samej łąki po 10 dniach w deszczu i w słońcu- z ostrewek i z ziemi

IMG_20230702_145537.jpg

Chłopie daj se tego siana z tym , to dobre dla dwuch kóz nie stada bydła idź z tym do tematu o kozach to może znajdziesz kogoś z podladami z 19tego wieku.

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Ja daję jakiś środek za 480 zł za 25 kg. U mnie podziałało. Kukurydzę mam mocno popsutą i somatyka z ponad 400 , zeszła na lekko ponad 200. Tylko też zanim zobaczysz efekty to około miesiąca minie i jak wiesz że masz zepsuta pasze to trzeba dawać cały czas. Ja po miesiącu przerwałem i somatyka znowu poszła w górę. Od 3 miesięcy daje cały czas i odpukac się uspokoiło a kukurydza dość mocno zepsuta

Jaki to środek?