Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale ten IRZ jest zjebany , z kupującym umówiłem się na datę sprzedaży 07-03 , ten wpisał 06-03 , nie mam z nim kontaktu więc chciałem sam to przeprawić w korekcie na 06, przeprawiłem na 06-03, potem patrzę w zgłoszeniu świeci się ze poprawiłem na 06-04 ... Wpisywałem nawet sam datę i wywala mi kwiecień , co jest ?... 

Bez tytułu.png

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie, kręcicie sami pasze treściwą czy bierzecie gotowca w postaci granulatu ? Jeśli sami kręcicie to poda ktoś skład ? Bo z tego co sobie wyliczyłem to samemu można ukręcić fajny towar dużo taniej niż gotowy granulat. Wyliczylo mi się że za 1500 zł można umieszac fajna pasze oczywiście wszystkie surowce z zakupu włącznie ze zbożem.

Edytowane przez Marco98
Opublikowano

Tyle że takiej sypkiej paszy nie poda się na stacji paszowej bo się poprostu rozwarstwi wszystko. Jak ktoś daje z ręki pasze to wyjdzie taniej ale jak wszystko zmijkami idzie to innej możliwości jak granulat nie ma 

Opublikowano
26 minut temu, Marco98 napisał:

Panowie mam pytanie, kręcicie sami pasze treściwą czy bierzecie gotowca w postaci granulatu ? Jeśli sami kręcicie to poda ktoś skład ? Bo z tego co sobie wyliczyłem to samemu można ukręcić fajny towar dużo taniej niż gotowy granulat. Wyliczylo mi się że za 1500 zł można umieszac fajna pasze oczywiście wszystkie surowce z zakupu włącznie ze zbożem.

Jak wszystko z zakupu to ja wiem za 1500 to jakis sredniak . Jaki sklad liczyles 

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał:

Tyle że takiej sypkiej paszy nie poda się na stacji paszowej bo się poprostu rozwarstwi wszystko. Jak ktoś daje z ręki pasze to wyjdzie taniej ale jak wszystko zmijkami idzie to innej możliwości jak granulat nie ma 

Dlaczego uważasz że w żmijce tylko granulat? U mnie żmijka ciągnie z mieszalnika sypką 

Opublikowano
11 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Zna ktoś jakieś darmowe aplikacje na telefon do kontroli stada? Głównie chodzi o zacielenia, wycielenia, zasuszenia itp.

Są fajne, ale żeby były darmowe to raczej problem. SOL mi nie odpowiada

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał:

Jak wszystko z zakupu to ja wiem za 1500 to jakis sredniak . Jaki sklad liczyles 

360kg rzepaku

80kg soji 

20kg witamin 

20 kg buforu

1000kg zboża tj pszenżyto i zyto 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Marco98 napisał:

360kg rzepaku

80kg soji 

20kg witamin 

20 kg buforu

To bardzo niska polka . 1000kg zboza czy w tym 1000 ten rzepak i soja . Jesli lacznie wszystkiego ok 1500 kg to masz tu bardzo slaba zwaczowa nie energetyczna 16 16.5 bialka pasze 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
13 minut temu, pawlak2507 napisał:

Do wózka paszowego

@Marco98 jeśli kupujesz zboże to nie żyto zamień je na jęczmień

To wozu paszowego to tak. Jeszcze jak dużej średnicy i krótka żmijka to idzie. Ja żywię na hali udojowej i dwóch boksach stacji paszowej i tam sypką nie idzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

To bardzo niska polka . 1000kg zboza czy w tym 1000 ten rzepak i soja . Jesli lacznie wszystkiego ok 1500 kg to masz tu bardzo slaba zwaczowa nie energetyczna 16 16.5 bialka pasze 

No łącznie wszystkiego 1500kg. Tyle że do tego jeszcze idzie zależnie od mleka pasza 23% z de heus. To dorzucić jeszcze soji na mieszalnik ? Czy lepiej rzepaku ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Marco98 napisał:

360kg rzepaku

80kg soji 

20kg witamin 

20 kg buforu

Zamiast rzepaku dorzucił bym wysłodek lub kukurydzy i dodałbym jeszcze drożdże. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

To wozu paszowego to tak. Jeszcze jak dużej średnicy i krótka żmijka to idzie. Ja żywię na hali udojowej i dwóch boksach stacji paszowej i tam sypką nie idzie 

I nie dajesz wgl treściwych do pmr'u ? Do ilu jg paszy dostają na stacji i hali, jaką typ hali ? 

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

a może otrąb 🤭

Nie zaszkodzi też dodać

Opublikowano

Panowie mieszam coś takiego:

250 kg pszenżyto

55 kg soja

Po 50 kg śruta rzepakowa i DDGS kukurydziany

Po 20 kg witamin i buforu

12,5 kg kreda

10 kg drożdże

3 kg soli

Ma to ręce i nogi???

Opublikowano
12 godzin temu, Marco98 napisał:

Robię coś takiego 

Witamin Smart 40 kg

Drożdże 20kg

Sól 12kg 

Kwaśny 25kg

Kreda 12kg 

Soja 120kg

Rzepak  170kg 

Otręby jeczmienne 100kg

I do pełnej tony 50/ 50 pszenżyto i żyto hybryda.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TypowyHF napisał:

I nie dajesz wgl treściwych do pmr'u ? Do ilu jg paszy dostają na stacji i hali, jaką typ hali ? 

Do wozu tylko bufor, drożdże i po pół kilo rzepakowej, plus pół kg koncentratu 35. Na stacji zależnie od fazy laktacji. Najwydajniejsze po 4 kg. Można oczywiście i sypać dużo dużo więcej. Na hali dostają poprzez pociągnięcie za sznurek. Dozowanie tylko po kilogramie. Hala rybia ość 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Fajne podejście, może beż rekordów, ale hajs się zgadza. Czyli pod pysk max 6kg plus te pond 1 kg łącznie w wozie. A możesz wymienić z jakich firm poszczególne komponenty? 

Opublikowano
19 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Zna ktoś jakieś darmowe aplikacje na telefon do kontroli stada? Głównie chodzi o zacielenia, wycielenia, zasuszenia itp.

Mojestado pl pierwszy rok za darmo przysyłają SMS