Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Nic nie wpisujecie bo hodowców bydła to nie obchodzi, a poza tym jeśli zdarzenie jest zatwierdzone to co Ci ten błąd przeszkadza?

Własnie nwm czy te błędy coś robią czy nie ale jak przyjeżdżają po cielaki i mówią żeby zrobić zdjęcie rejstracji  to takie XD

14 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Teraz od pewnego czasu propozycje nie przychodzą, ale czekając na propozycję to jest wg mnie szczyt lenistwa i głupoty

Po 5 dniach jak papierowo chłop złożył to przyszło, ja czekałem głównie dla tego transportu bo nie wiedziałem 

14 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Daniel zobacz od 6 stycznia jak te zmiany weszły tyle już wszędzie było o tym wałkowane, a i tak jak grochem o ścianę, a później niektórzy dziwią się, że kontrole z agencji są i wgl jak ludzie sami sobie robią szkodę i szukają problemów tam gdzie ich nie ma.

jak w styczniu zgłaszałem to nie było problemów a teraz ludzie szukają problemów. Ciekawe jak ktoś zrobi 2 różne daty przemieszczenia to komu uwierzą sprzedającemu czy kupującemu? 😜 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, dantur96 napisał:

Mam jakiś dziwny problem u krowy zrobiła się nagle jakaś dzika mleko odcięła odrazu rano dała jakieś 13 l a teraz na wieczór może ze 2 litry. Z oczu jej ostro lecą łzy nwm rano jeszcze była normalna . Łeb cały czas jakoś do góry ma dziwnie skierowany 

może mieć tężyczke... magnezu jej brakuje

Opublikowano

A ja u nas szukam i nic normalnego znaleźć nie mogę, przeważnie bralem z 3 źródeł to nikt nic ba razie nie ma.

Pogoda na przyszłe 2 tyg za***ista u mnie.  Non stop deszcz czyli nic nowego

Opublikowano
10 godzin temu, PiotrZet napisał:

Jak leczycie krowy z komórkami somatycznymi od 300 do 600 tyś? Mam w stadzie klika sztuk które mają podwyższoną somatykę, ale nie widać ani po wymieniu, ani po mleku żeby coś było.

Jeśli jest wynik który znacznie zwiększa średnia to od razu antybiotyk. W większości trafiony bez robienia laboratorium. Mało kiedy trafiało się że nie pomagał ale fakt są takie przypadki.

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

A ja u nas szukam i nic normalnego znaleźć nie mogę, przeważnie bralem z 3 źródeł to nikt nic ba razie nie ma.

Pogoda na przyszłe 2 tyg za***ista u mnie.  Non stop deszcz czyli nic nowego

Ja się cieszę z takiej pogody. Przyjdzie kwiecień. Dzień się wydłuży i temperatury będą wyższe to moment będzie obsychac a dzięki tym deszczom w jakimś stopniu stan wód gruntowych się podniesie. A zdąży się stanowiska pod kuku przygotować. Nie raz się tydzień przed orało i było dobrze. Nie chcę powtórki z poprzedniego roku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Włókowałem wczoraj pod qq to sucho jak nie wiem więc z deszczu się ciesz :D .

Jedną pryzmę zakończyłem tak :/ spacer.pngspacer.png

Jałówka się przeziębiła mi tydzień temu, dostała antybiotyk, i w sobotę poszedł 1 sznurek delikatny, w niedziele rano już spory więc myślałem że pewnie zrzuca. Przyjechał wet i cielaka wyjął. Termin wycielenia miała na połowę maja, cielak nie za duży ale ma już futro i wgl taki normalny ( osowiały bardziej tylko ), możliwe to, czy walnąłem się w datach ?. Wymienia brak, po 1.5 l siary daje na razie ( oczywiście wczoraj jeszcze łożysko trzeba było wyjąć bo nie odstało. Będzie to dawać mleko ?, nabierze ?

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Ciort wie, 1.5 miesiąca od otwarcia nie odrzuciłem nic a potem jak zaczęło to nawet do końca nie dojechałem :/ stare dość było bo to kupowałem na pniu ( od 9 kosiłem a o 14 zbiór ) no ale nie wyszło ...

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, ThePerkins napisał:

Ciort wie, 1.5 miesiąca od otwarcia nie odrzuciłem nic a potem jak zaczęło to nawet do końca nie dojechałem :/ stare dość było bo to kupowałem na pniu ( od 9 kosiłem a o 14 zbiór ) no ale nie wyszło ...

Pewnie psy lub koty podziórawiły i dlatego się psuło. U mnie też się psuje ale mniej. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U mnie folię nadymało jak balonik ,znalazło niedociążony otworek i tak w to dawało ,że opony z folii pozżucało . Niby z powrotem powietrze powyciskałem i dociązyłem ,ale co napowietrzyło to teraz się grzeje jak ......

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

A wtedy kiedy woda będzie potrzebna to nie będzie jak rok temu. Lucerny tez wypada przebronowac i połączenia troche gnojowicy.

No właśnie u mnie tak było. Tyle że ta woda była potrzebna cały czas a było tylko kilka dni że coś tam popadało i to bardzo delikatnie 

Opublikowano

U mnie kolo zbiornika na gnojowice wody tyle że do felgi sięga. Ma przyjechać podniesc koparka teren ale nie wie kiedy dotrze. Metr trzeba dobry podnieść i na to slupy od pradu chce ulozyc

Opublikowano

Mam problem z niedawno wycielona sztuką. Ciężko oddaje mleko. Wymie nie jest spuchnięte a leci bardzo powoli. Jakby nie przytrzymał aparatu to ze 20 minut by te 20 litrów oddawala. Tak w granicach 12-15 minut. Macie jakiś pomysł jak przyspieszyć jej dojenie? Wcześniej nie było aż takiego problemu. Jest dość twarda ale teraz to tragedia 

Opublikowano
11 godzin temu, krzychu121 napisał:

Oby. Jeśli nie to trzeba będzie sprzedać. 

Też mamy jedną taką. Może nie 20 minut ale znacznie dłużej niż średnia doju krowy. Zdarza się.

Opublikowano
Dnia 21.03.2023 o 09:09, Luki99 napisał:

Pewnie psy lub koty podziórawiły i dlatego się psuło. U mnie też się psuje ale mniej. 

Niby tam nie chodzą i nie powinno ale już sam nie wiem ... 3 folie aż kładłem xD. Jeszcze chyba tych siatek dokupię bo fajna sprawa te siateczki