Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja najmuje, chyba wole znajomemu zapłacić i mam porządnie zrobiona pryzme z dobrze pociętym materialem i bez problemów z utrzymaniem jakiegoś starocia. Baloty tez się psują. U mnie chyba problem z myszami przez to ze pryzma sianokiszonki zrobiona po pryzmie z qq I w szczerym polu gdzie nikt nie chodzil od zrobienia pryzmy.

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, tumiwisizm napisał:

Może bele nie są zbyt smaczne dla krów ale przynajmniej dużo kosztują 🤑

Jestem balociarzem ale czaje się na własną przyczepę 

Przyczepa za to wychodzi bardzo tanio..

Opublikowano

W zeszłym roku liczyłem wszystkie koszty przy pryzmie I porownalem to z balotach do których mam cały sprzęt swój i pryzma wyszla na całości 800zl taniej wliczając w to koszt siatki na przykrycie pryzmy. I robota w jeden dzień a nie w tydzień dwa. 14ha zbieralem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Może bele nie są zbyt smaczne dla krów ale przynajmniej dużo kosztują 🤑

Jestem balociarzem ale czaje się na własną przyczepę 

Bele są lux 😛

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

😱🙆‍♂️🤦‍♂️🤪😁 tylko nie bele nowa pryzma dzisiaj otwarta 😁

Pryzma dobra ale nie do małego , jeszcze zimą to ok ale kuzyn robi do 20 sztuk bydła jak cieplej to grzeje się i psuje

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano

to coś źle robi...

alfa napisał:

@ChiquitaB to ty 14 ha w bele 2 tygodnie robiłeś?  Przecież to nie ma co belowac w jeden dzień i 2 zwiesc

bez przesady 🙋‍♂️ zależy jaki ma sprzęt i ile osób to ogarnia ale dwie osoby to w tydzień na lajcie...

Opublikowano
6 minut temu, alfa napisał:

@ChiquitaB to ty 14 ha w bele 2 tygodnie robiłeś?  Przecież to nie ma co belowac w jeden dzień i 2 zwiesc

Ja z 10 ha też coś koło tego , po 2 ha kosze i mocno podsuszam 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

to coś źle robi...

bez przesady 🙋‍♂️ zależy jaki ma sprzęt i ile osób to ogarnia ale dwie osoby to w tydzień na lajcie...

Prasoowijarka w 2 osoby 2 dni . Jeden grabi za d*pa drugi beluje jak mlody pierwszy pokos to do 200 bel z 14 ha na dobrych działkach 5 godzin belowania i można zacząć wozić 2 transportami po 35 bel 6 razy to do południa drugiego dnia nie ma co robić.  

Opublikowano
3 minuty temu, danielhaker napisał:

No bez jaj, 14ha to i bez prasoowijarki we dwóch dobre 2 dni i sprzątnięte

Ale gdzie tydzień-dwa

Nawet owijarki samozaladpwczej nie mam 😛

Dawniel spróbuj sipmą łańcuchową 🤭 żeby belke zrobić jako tako zbitą to muszę zetorem 3 polową tłuc 😐

Opublikowano
3 godziny temu, ThePerkins napisał:

No ja miałem 2 razy taki przypadek że dzwoniło czasem i teraz wyleczyłem to drożdżami bez robienia trawieńca lecz pewnie już nie będę jej zacielał.

Pytanie do pryzmiarzy, jak łączycie suchy towar z suchszy z mokrzejszym to się nie psuje ?. przez 3 tyg jak otworzyłem to leżało jak trzeba i teraz na złączeniu się pieprzy cały czas i jak w takim przypadku kłaść? Ja położyłem suche na spód i myślałem że będzie ok ale klops ... Lucerna też mi dobrze leżała 1.5 miesiąca i teraz mi z 10cm od dołu pleśnieje ... 

Pierwsze też tak zrobiłem, teraz mokre daje na dół a suchsze u góry. Wydawało mi się że jak mokrym się przyciśnie to lepiej się to suche ukisi, ale soki z góry wpływały w to suche i tam się wtedy różne zle rzeczy działy. Koniec marca/początek kwietnia będę otwierał drugi pokos właśnie taki mix ale z mokrym na dole to coś więcej będę mógł powiedzieć. Bo to co teraz skarmialem to tylko dwie przyczepy były takiej suchszej ale nie suchej.

16 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Pryzma dobra ale nie do małego , jeszcze zimą to ok ale kuzyn robi do 20 sztuk bydła jak cieplej to grzeje się i psuje

Albo za suche, albo źle ubite, no i szerokość pryzmy ważna. Druga sprawa to odkąd mam wycinak odpadu praktycznie nie ma.

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

3 minuty temu, danielhaker napisał:

No bez jaj, 14ha to i bez prasoowijarki we dwóch dobre 2 dni i sprzątnięte

Ale gdzie tydzień-dwa

Nawet owijarki samozaladpwczej nie mam 😛

Dawniel spróbuj sipmą łańcuchową 🤭 żeby belke zrobić jako tako zbitą to muszę zetorem 3 polową tłuc 😐

Sipmą 6ha na dzień to było przedsięwzięcie 🤣

• Like 1
Opublikowano

Sipma farma 240 bel sianokiszonki zrobione w 13 godzin w 7 kawałkach, w to wliczone przejazdy i 5 postojów na zmianę zerwnych śrub. 2 dni dochodziłem do siebie po takiej akcji😅

• Like 1
Opublikowano

Robie sam bo nie ma mi kto pomóc oprócz żony. Najważniejsze to kosilem c330 rotacyjna to wiecie ile to schodzi. To kosilem 3ha do południa, zależnie od pogody to wieczorem grabilem i drugi dzien prasowalem potem omijałem i zwozilem. Ale to 2 pokos tak szlo reszta to grabienie na drugi dzień albo 4 pokos 5 dni lezal chyba bo zero słońca było. Także 4 podejścia musiałem robic i średnio 3 dni na jedno podejście więc schodziło. Pod pryzme to ruszałem z koszeniem od 7 rano do poznego wieczora na drugi dzień grabienie i w pryzme. W tym roku ma byc juz normalna kosiarka to będzie szlo szybciej. Zgrabiarka tez 2 karuzelowa by się przydała ale jedno tez idzie ladnie bo z 4.5m dziobie towar

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Za suche może?  Z pryzmy oszczędność na paliwie bo baliki 20 minut ciałem a z pryzmy dojeżdżam do obory po wybraniu i mam gotowe. Na dzień biorę 900kg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano (edytowane)

Mam problem z pierwiastka. Zrobiło jej się coś w jeden ze strzykow i za nic nie chce się doić dojarka. Ręcznie mleko leci. Jakiś pomysł jak jej to rozblokowac? Wcześniej doiła się szybko aż tu nagle wcale nie chce lecieć... 

Nie widać żeby był uszkodzony w jakiś sposób. 

Edytowane przez Nintendo