Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ogólnie teraz na chwilę zrobiłbym ten próg żeby słoma zostawala na legowiskach bo nie mam czasu na kucie betonu i robienie materaca. jak już materac to mam do wykucia 13 cm betonu później jest styropian i piasek więc oprócz betonu wszystko mogło by zostać, ale na to trzeba czasu bo wiadomo że i krowy w oborze więc robota na raty

Opublikowano

To może po prostu przykręć na wkręty na próbę na skraju kilku legowisk kantówkę taką  max z 8 cm wysoką i zobacz jak to będzie funkcjonowało

Opublikowano (edytowane)

U mnie zdarza się, że jakaś krowa ma widoczny problem z wyjściem z legowiska, kiedy materac powinien być już dawno dościelony, a z braku czasu nie jest, zrobił się dół przed murkiem, sztuka jest jakaś kulawa, sfatygowana, nasika dodatkowo na legowisko, więc pod tylnymi nogami robi się dodatkowo papka, racice się ślizgają,  zapadają i ma wtedy problem, żeby podnieść nogę nad murkiem i postawić na korytarzu. Może gdyby pilnował, żeby powierzchnia legowiska zawsze była równa to i z 30, albo i nieco więcej cm nie byłoby tragedii, ale tego nie wiem

Edytowane przez Przekeeeek
Opublikowano

Mam tak samo z tym doscielaniem legowisk😁 nigdy czasu na to nie ma. Teraz myślę czy nie zrobic czesci na materacach jakichś na próbę jakby to wyglądało. Bo mniej roboty ewentualnie czymś lekko sypac je .

Dostałem na próbę worek tmr z agrocentrum dla cielakow. Co myślicie? Dobrego doradce mam ze co jakiś czas coś ekstra przywiezie 🙂

20221011_132938.jpg

20221011_133014.jpg

Opublikowano
37 minut temu, ChiquitaB napisał:

Mam tak samo z tym doscielaniem legowisk😁 nigdy czasu na to nie ma. Teraz myślę czy nie zrobic czesci na materacach jakichś na próbę jakby to wyglądało. Bo mniej roboty ewentualnie czymś lekko sypac je .

Dostałem na próbę worek tmr z agrocentrum dla cielakow. Co myślicie? Dobrego doradce mam ze co jakiś czas coś ekstra przywiezie 🙂

20221011_132938.jpg

20221011_133014.jpg

wygląda bardzo dobrze w skladzie i wyglądzie. Jak moj suchy tmr z Deheusa. Już wiesz jaka cena za tonę?? muszę naszego magika scignąć o próbkę🤪

20221007_072743.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ta co miała sekcje to na mleku, ale wcześniej 4 w różnym wieku(ale miały wcześniej takie same dolegliwości,  a później to powraca). Wet stwierdził  , że to jest przyczyną  cielęta słabo przybierają i są chude, a brzuchy duze. I w pewnym momencie zaczyna któregoś dusić i pada. Mowil ze juz nie  pierwszy taki przypadek.

Edytowane przez Primula94
Opublikowano

Mam zasuszona krowe. W pewnym momencie dostala biegunkę dosłownie lało się z niej. Jak już biegunkę zwalczyłem i minął tydzień, nadchodzi czas zacząć przygotowywać do porodu. I tu problem bo widzę że znowu zaczyna robić rzadziej. Jest placek ale już się rozlewa. Co jej podać? Cos na ruszenie zwacza czy jak? Zeby się nie zmarnowała nam krowa bo jak z tego nie wyjdzie to laktacja w d

Opublikowano
5 minut temu, ChiquitaB napisał:

Mam zasuszona krowe. W pewnym momencie dostala biegunkę dosłownie lało się z niej. Jak już biegunkę zwalczyłem i minął tydzień, nadchodzi czas zacząć przygotowywać do porodu. I tu problem bo widzę że znowu zaczyna robić rzadziej. Jest placek ale już się rozlewa. Co jej podać? Cos na ruszenie zwacza czy jak? Zeby się nie zmarnowała nam krowa bo jak z tego nie wyjdzie to laktacja w d

Żeby coś podać na pobudzenie żwacza to trzeba by sprawdzić, czy on pracuje czy nie. W tym przypadku raczej pracuje. Przyczyn może być wiele i chyba nie ma złotego środka. Na biegunki działa kora z dębu, ale niekoniecznie zawsze

Opublikowano

Właśnie kora dębu jej pomogła.

I jeszcze jedno. Na materace slomiano wapienne wapno poza węglanowym np budowlane ktoś stosował? Skończyło mi się a czas robic doscielenie a teraz ciężko z przywozem bo wszystkim tylko buraki w głowach. Stosował ktoś?

Opublikowano
1 minutę temu, ChiquitaB napisał:

Przestałem bo było ok, dzisiaj zacząłem wprowadzać trochę tmr czystego i widzę że już luzniej za nią. Wcześniej sloma i sianokiszonka dobra szla

Zobacz co się dzieje z temperaturą

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Ta co miała sekcje to na mleku, ale wcześniej 4 w różnym wieku(ale miały wcześniej takie same dolegliwości,  a później to powraca). Wet stwierdził  , że to jest przyczyną  cielęta słabo przybierają i są chude, a brzuchy duze. I w pewnym momencie zaczyna któregoś dusić i pada. Mowil ze juz nie  pierwszy taki przypadek.

nie miały wrzodów w trawiencu? moim zdaniem błedy w czasie odpajania

beztlenowce trudno wprowadzićod tak sobie do organizmu cieląt, muszą mieć tam warunki i wtedy w momencie namnażają się i dochodzi do toksemii. U takich na mleku to zwykle wina przekarmienia węglowodanami albo bialkiem, np zly skład preparatu, błąd w koncentracji pójła.

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Dużo możliwości :)

nie przestawileś jej na przygotowanie z solami gorzkimi na przykład? kwasicę wykluczyłeś?

Silna biegunka moze byc też z toksemii, ale podejrzewam, ze nie ma zapalenia wymienia na przyklad? 

Najczarniejsze myśli to paratuberkuloza, ale raczej by nie przestała sr** wtedy 😁

Ja mialam podobną sztukę. Schudła mi w zasuszeniu, okresowe biegunki. Dostała osobny kojec księzniczka na cale zasuszenie. Jeszcze ją odrobaczałam w miedzyczasie. Okazało się, że miała bliźnięta. Po wycieleniu zero problemów. Zupełnie dziwne 🤷‍♀️ 

Opublikowano
33 minuty temu, Paulina1985 napisał:

nie miały wrzodów w trawiencu? moim zdaniem błedy w czasie odpajania

beztlenowce trudno wprowadzićod tak sobie do organizmu cieląt, muszą mieć tam warunki i wtedy w momencie namnażają się i dochodzi do toksemii. U takich na mleku to zwykle wina przekarmienia węglowodanami albo bialkiem, np zly skład preparatu, błąd w koncentracji pójła.

Dużo możliwości :)

nie przestawileś jej na przygotowanie z solami gorzkimi na przykład? kwasicę wykluczyłeś?

Silna biegunka moze byc też z toksemii, ale podejrzewam, ze nie ma zapalenia wymienia na przyklad? 

Najczarniejsze myśli to paratuberkuloza, ale raczej by nie przestała sr** wtedy 😁

Ja mialam podobną sztukę. Schudła mi w zasuszeniu, okresowe biegunki. Dostała osobny kojec księzniczka na cale zasuszenie. Jeszcze ją odrobaczałam w miedzyczasie. Okazało się, że miała bliźnięta. Po wycieleniu zero problemów. Zupełnie dziwne 🤷‍♀️ 

E Paulina jelita raczej nie.  U reszty stada coś by było widać. Myślę, że coś po prostu złapała nieodpowiedniego i dobrze z tego nie wyszła. Jak dostała pełnego TMR to się odezwało na powrót. Ciekaw jestem jak u niej z temperaturą bo to by dało troszkę pełniejszy obraz

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Właśnie kora dębu jej pomogła.

I jeszcze jedno. Na materace slomiano wapienne wapno poza węglanowym np budowlane ktoś stosował? Skończyło mi się a czas robic doscielenie a teraz ciężko z przywozem bo wszystkim tylko buraki w głowach. Stosował ktoś?

zwykłe polowe wapno , budowlanym poparzysz skórę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

E Paulina jelita raczej nie.  U reszty stada coś by było widać. Myślę, że coś po prostu złapała nieodpowiedniego i dobrze z tego nie wyszła. Jak dostała pełnego TMR to się odezwało na powrót. Ciekaw jestem jak u niej z temperaturą bo to by dało troszkę pełniejszy obraz

eeee nie wiem...nie jestem lekarzem 😁 Ale jak ktos rzuca temat to ja chetnie w sherlocka holmesa się bawię , choc to raczej jak wrożenie z fusow. Potem wlasciciel daje odpowiedz i...okazuje sie, ze wszyscy się mylili, bo ... coś tam  - tu rozwiazanie zagadki z wypowiedzi właściciela 😁😁😁😁 Czekamy co tam @ChiquitaB powie 😝

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Paulina1985 napisał:

eeee nie wiem...nie jestem lekarzem 😁 Ale jak ktos rzuca temat to ja chetnie w sherlocka holmesa się bawię , choc to raczej jak wrożenie z fusow. Potem wlasciciel daje odpowiedz i...okazuje sie, ze wszyscy się mylili, bo ... coś tam  - tu rozwiazanie zagadki z wypowiedzi właściciela 😁😁😁😁 Czekamy co tam @ChiquitaB powie 😝

Ale podomyślać się możemy 😉. Tak naprawdę to trzeba by zwierzaka obejrzeć

Opublikowano

U mnie podobnie z tą biegunka. Zalapala przed wycieleniem i tak się już ciągnie. Po wizytach veta tylko apetyt się poprawił. 

Podejrzenia były już różne, włącznie z motylicą

Opublikowano
17 minut temu, plati napisał:

U mnie podobnie z tą biegunka. Zalapala przed wycieleniem i tak się już ciągnie. Po wizytach veta tylko apetyt się poprawił. 

Podejrzenia były już różne, włącznie z motylicą

Podejrzenia. A jakieś badania wet robił?