Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Jak ma skłonność to jaloweczki się nie zostawia po niej.

Najlepsze krowy w stadzie, każda przekracza 12 tys za laktację i bardzo długowieczne sztuki. Tylko niestety trzeba przypilnować porodów, ale nie jest to jakiś ogromny dla mnie problem

kizak napisał:

To jak ,szyjesz razem z łożyskiem ?   wypadanie ,ciężki temat ,jednej nocą wypadło ,i rankiem zachodzę i zgon ,kilku zachodzisz i jeszcze wet zdążył . u następnej zaczęła wypadać i od razu po weta ,był za 25 minut ,on kończył wkładać ,a ona żywota ,razem zakończyli  . Jak w zeszłym roku 2 po sobie wyjechały na bakutil ,,to człek łaził za d*pą jeszcze kilka godzin po porodzie .

Zostawiam miejsce na łożysko, z reguły jak już szyję to trochę wystaje, albo sam lekko wyciągam. Raz się zdążyło, żeby łożysko przez takie zaszycie nie oddała.

Opublikowano

Ja wrzucam słomę, potem sianokiszonkę z pryzmy. Trochę kukurydzy(co wybiorę krokodylem). Potem treściwe szuflą  i kukurydza nią dalej do pełnej dawki.   

Opublikowano
45 minut temu, TheDuke napisał:

Jałówka od 4 dni puściła mleko, a nadal się nie cieli. Zdajać? Wydaje mi się , że jest już dawno po terminie, ale dokładnie nie wiem zgubiłem kwit od inseminacji. Czasem przestępuję z nogi na nogę i macha ogonem , ale tak jest już od kilku dni i żadnych oznak zbliżającego się porodu. Wydaje mi się jakby lekko cuchła, temperatura 38stopni, lecz z dróg rodnych nic się nie ulatnia. Pobiera paszę normalnie, no może trochę mniej , bo jest zmęczona. Wzywać weta?.

Dój, to przyspieszy poród. Siarę do zamrażalki. 

Opublikowano
ThePerkins napisał:

Kupię sianokiszonkę Sokołów Podl + 50 ma ktoś coś ?, nie po sipmach i innych wyrobach oczywiście najchętniej lucernę/koniczynę 

i pewnie byś chciał tanio 🤭

Opublikowano
Grwroblewski napisał:

Cześć. Od jutra zaczynam przygodę przygodę wozem paszowym i tutaj moje pytanie : w jakiej kolejności wrzucać pasze objętościowe do wozu??? 

dużo zależy jakie ma się pasze . sianokiszonka czy bele czy pryzma . mokra czy sucha ale treściwe zawsze pierwsze potem słoma i ewentualnie siano u mnie idzie bo badzo mokra sianokicha z pryzmy

Opublikowano

ja w ubiegłym roku wymieniałem się 1:3 czyli tona słomy za 3 tony obornika. ale w tym roku lepiej kupić słomę lub sianko, scielarka potnie wsio.

Opublikowano

Czym najlepiej podnieść tłuszcz w mleku? 

Mam 3,5 białko i 3,9-4 tl. Mocznik koło 210. Fakt było dużo wycielen i mleka coraz więcej ale może dało by radę ten tłuszcz chociaż na 4,2-4,3 podnieść 

Opublikowano

Czy w waszych okolicach dostępne są do kupienia bolusy sano calf digest? Może ktoś kupił by dla mnie i wysłał oczywiście kasę przeleje na konto. U mnie wet mówi że już ich nie będzie.

Opublikowano
Dnia 9.07.2022 o 08:52, slawek74 napisał:

i pewnie byś chciał tanio 🤭

Za dobry materiał dobrze zapłacę, bo już brałem na próbę śmieci po 100 zł to w kanał wywaliłem 

22 godziny temu, Leszy napisał:

Wymieniacie się obornikiem za słomę? Za ile 120 można by zaoferować taki 14 t. rozrzutnik? Tak by żadna ze stron nie była stratna. 

Od tego roku nie wymieniam się już, ujowy interes wole zapłacić i mieć nawóz u siebie ... Co do ilości to brałem 10 bel po swojej walcówce za 1x D47 z drewnianymi zakładkami nałożonej ile wejdzie 

Opublikowano
8 minut temu, ThePerkins napisał:

Od tego roku nie wymieniam się już, ujowy interes wole zapłacić i mieć nawóz u siebie ... 

Cóż, jak masz możliwość gdzieś kupić to ok. U nas już z roku na rok trzeba jeździć za tym coraz dalej. 

Opublikowano
22 godziny temu, krzychu121 napisał:

Czym najlepiej podnieść tłuszcz w mleku? 

Mam 3,5 białko i 3,9-4 tl. Mocznik koło 210. Fakt było dużo wycielen i mleka coraz więcej ale może dało by radę ten tłuszcz chociaż na 4,2-4,3 podnieść 

U mnie też spadł w okolice 3.9, było nawet 3.8 i nie chce odbić. Wcześniej zwykle 4.3-4.2

Zaczalem dawać pasze bardziej energetyczna, ale nic się nie zmieniło. 

Opublikowano
4 godziny temu, Nintendo napisał:

U mnie też spadł w okolice 3.9, było nawet 3.8 i nie chce odbić. Wcześniej zwykle 4.3-4.2

Zaczalem dawać pasze bardziej energetyczna, ale nic się nie zmieniło. 

Bufory stosujesz bo mogą być lekko przykwaszone.