Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mi lekarz dowcipniś kazał brać L4, mówił, że trzeba każdą okazję wykorzystywać, a koniec końców nie przedłużył i tylko kwitek z krusu przyszedł że za krótko 😂

Opublikowano

Kiedyś byłem w grupie testowej w pewnej firmie to tylko krowy się posraly od tego coolera bo był zrobiony na kwaśnym weglanie, a dawkowanie było dość wysokie chyba 700 g. Efekt odwrotny do zamierzonego. W następnym roku stosowałem ten z de heusa też bez poprawy. 

Opublikowano

Kierownik Ale chodzi ci tylko o wąskie paski czy ogolnie siatkę która duzo wazy. Ta co linka dawalem to chyba najcięższa występująca i opony mam tylko przy brzegu rzucone co jakiś kawałek zeby nie podwialo podczas burzy. Gdzies widzialem to kładli gumy takie z 1cm grubości. To jest dopiero dociążenie i ochrona

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

A ja wam mówię że coolery do tmr działają. Tylko jak masz niestabilne kieszonki. Albo na wóz 4t wrzucisz 200kg cieplej kuku to chociaż rozrzucisz po stole paszowy na 5cm to I tak się zagrzeje A przy okazji wyschnie. Wbrew pozorom mokre kieszonki są dużo lepsze na upaly

są jakieś siatki na pryzmy tak jak te ochronne Ale dodatkowo żeby ważył i dociskaly? żeby dodatkowo dac pod opony

Chyba trochę mylisz pojęcia. Dodatki na grzanie TMR tak działają. Sam od 3 lat stosuje Selko TMR i fajnie działa. A te coolery na stres cieplny dla krów to pic na wodę.

Opublikowano
Kierownik napisał:

A ja wam mówię że coolery do tmr działają. Tylko jak masz niestabilne kieszonki. Albo na wóz 4t wrzucisz 200kg cieplej kuku to chociaż rozrzucisz po stole paszowy na 5cm to I tak się zagrzeje A przy okazji wyschnie. Wbrew pozorom mokre kieszonki są dużo lepsze na upaly

są jakieś siatki na pryzmy tak jak te ochronne Ale dodatkowo żeby ważył i dociskaly? żeby dodatkowo dac pod opony

dokładnie jak piszesz ale tu większość ''bociarzy'' i bez wozu ja mam kiszonki bardzo mokre i idealnie się sprawdzają nawet spadków mleka wyraźnych nie ma a co do siatek to worki ze żwirem jedynie

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

dokładnie jak piszesz ale tu większość ''bociarzy'' i bez wozu ja mam kiszonki bardzo mokre i idealnie się sprawdzają nawet spadków mleka wyraźnych nie ma

Do wozu paszowego powinno się robić bele jak najmokrzejsze.

Nie każdy ma możliwość używania wozu paszowego. 

Opublikowano
MKrajes napisał:

Chyba trochę mylisz pojęcia. Dodatki na grzanie TMR tak działają. Sam od 3 lat stosuje Selko TMR i fajnie działa. A te coolery na stres cieplny dla krów to pic na wodę.

nic od zagrzewania nie daję tylko stabilne kiszonki z konserwantem i jest ok

PRIMO napisał:

Do wozu paszowego powinno się robić bele jak najmokrzejsze. Nie każdy ma możliwość używania wozu paszowego.

nikt nikogo nie zmusza i nie wszyscy chcą a mogą a nawet nie wiedzą jak można

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

Ja bym chciał wóz paszowy albo przecież przez komin nim nie wjadę . 

Opublikowano
PRIMO napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

dwóch we wsi nie ma obór przejazdowych a wozy mają i mini ładowarki...

• Like 2
Opublikowano

Wczoraj się pytałem to 2300-2400 zł 

Jeszcze stanieje, bo rzepak leci. 

U mnie kuku 40% suchej masy i o dziwo spokój. Dałem zakiszasz na kwasie mlekowym i mrówkowym. 

Trochę po bokach się zaczyna grzać, za dużą pryzmę zrobiłem z 8ha😁.

Opublikowano

U mnie jak za suche to nie chcą jesc bo do mokrzejszego przyzwyczajone. Ale jak pokos suchszy z lata się trafią to na pol z mokrym mieszam - balot oczywiście. Zwalanie siatki to tylko w rękawiczkach bo potem dłonie capią

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Zawsze możesz wysypywać w jednym miejscu i taczką wozić...

Głupiego robota bo zamiast ułatwić to dołoży roboty. 

51 minut temu, slawek74 napisał:

dwóch we wsi nie ma obór przejazdowych a wozy mają i mini ładowarki...

Opublikowano
11 minut temu, Bercik92 napisał:

W tym roku to chyba każdy zbierał suche (przynajmniej u mne) jedynie kto w maju kosił ten mokre zbierał a czerwcowe to skosisz i zaraz na drugi dzien siano sie robi

Póki pogoda to nic na kiszonkę nie idzie, wszystko na siano 

1 godzinę temu, PRIMO napisał:

To wysypać przy oborze i taczką wozić 

Wszystko rozdane za jednym razem i nie trzeba latać po oborze ze wszystki osobno 

• Like 1