Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam pytanie. Jak kupuję jałówkę cielna to wystarczy mi decyzja od chorób poprzedniego właściciela czy muszę mieć decyzje wszystkich poprzednich właścicieli jeśli było ich w paszporcie dwóch czy trzech np?

Opublikowano
33 minuty temu, karol6130 napisał:

Albo za dwa tygodnie. 

Termin 9 miesięcy plus 10 dni i jeszcze dwa tygodnie może chodzić z cielakiem. 

I właśnie trochę się boję, bo rok temu inna szt, która też przenosiła odjechala z wywaloną macicą. A stosujecie te zastrzyki na wywołanie?

Opublikowano

gorzej jak wywołasz poród, a okaże się, że cielę bylo z pozniejszego niezapisanego krycia😪😪😪 Przenoszenie ciaży o kilka dni nie konczy się zawsze wypadnieciem macicy. Jak masz lekarza pod ręką niech zobaczy gdzie cielak.

Opublikowano

Pomyłki na 99% nie było, wymie już bardzo duże, mam simentala i takie przenoszone to ciężkie porodu, a jeszcze nawet nie ma kogo zwołać do porodu

Opublikowano

Trzy tygodnie przed porodem wet badał czy wszystko ok, wargi tak spuchły że wyglądały na 3-4 razy większe, jeszcze nie widziałem takiej sytuacji. 

Myślałem że może porzuciła i płód się rozkłada, ale nie śmierdziało, wet włożył rękę powiedział że się nic nie dzieje i pojechał, wieczorem drugi przyjeżdżał żeby zobaczyć bo pierwszy był nie pewny diagnozy, obaj widzieli coś takiego pierwszy raz. 

Krowa się wycieliła normalnie już miesiąc minął jak zacielana, może jutro zrobimy usg i się potwierdzi że mały monek rośnie. 

Opublikowano

@danielhaker@danielhaker Ten gość od tych robotów to niedaleko nas znam go osobiście. Młody ogarnięty może to byłby łatwy sposób u Ciebie? 

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

42 minuty temu, danielhaker napisał:

Nie, raczej ogólnie mówi

Koniec obgadywania :D

Jak u Was wygląda zadawanie treściwych, tzn ile razy na dobę i o jakiej porze/ile godzin od poprzedniego rozdania? W końcu wziąłem się za podzielenie dawek, bo dostawały 10kg w dwóch rozdaniach, tylko doradca kiedyś mówił że musi minąć co najmniej 2h, bo inaczej to nie ma sensu dzielić i roboty sobie dokładać

na FB sie lansuje ciagle gośc od robota zadającego paszę ;)

25 minut temu, danielhaker napisał:

Pełnoporcjówka swojej roboty

nie zakwaszaja Ci się przy takiej ilosci na raz ?

Paulina spytaj się czy on nie przypadkiem ''ruski'' 😉😁 ciekawe jaka reakcjia będzie ze dwa kilometry odemnie mieszka albo i mniej 🤪

DANDYS napisał:

a ktoś dokupuje zboża czy macie z swoich zbiorów ? 

70% mam ze swoich resztę dokupuje

Opublikowano

Ale ma głowę na karku jak go nazywają tak go nazywają sprzęcik ładny ogarnięty trochę krowek stoi w wolnym czasie montuje te roboty 

Opublikowano
karol6130 napisał:

Albo za dwa tygodnie. 

Termin 9 miesięcy plus 10 dni i jeszcze dwa tygodnie może chodzić z cielakiem. 

dokładnie miałem dwie na jeden dzień jedna w termin druga 10dni po

Goryl napisał:

Krową zachęcona 7.04.2020 to na kiedy ma termin wycielenia?

kto ją ''zachęcał'' i do czego 🤣😉

karol6130 napisał:

Slawek a Wólka Konopna to wasza gmina? 

tak a co trzeba?

Opublikowano
13 minut temu, slawek74 napisał:

Paulina spytaj się czy on nie przypadkiem ''ruski'' 😉😁 ciekawe jaka reakcjia będzie ze dwa kilometry odemnie mieszka albo i mniej 🤪

a ja się tam nikogo o nic pytac nie bedę 😂 już ostatnio ktoś mu zwrocił uwagę żeby zbastował z agitowaniem 😁 Ale chyba interes.mu się kręci, to dobrze.

Opublikowano

Zima trochę czasu ma chłopak nie ma roboty w polu to chce zarobić 

Opublikowano

U mnie jak 7dni przechodzone to już stresik jest 😁 

4 minuty temu, slawek74 napisał:

trochę za mocno ciśnie jak i z zakupem starych motocykli .... nie każdy to lubi

to Ty facebooka masz ? 😂🧐🧐🧐🧐🧐🧐

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

U mnie jak 7dni przechodzone to już stresik jest 😁 

4 minuty temu, slawek74 napisał:

trochę za mocno ciśnie jak i z zakupem starych motocykli .... nie każdy to lubi

to Ty facebooka masz ? 😂🧐🧐🧐🧐🧐🧐

stresik, a z jakiego powodu? przy Twojej wiedzy.....

Opublikowano
31 minut temu, DANDYS napisał:

pelnoporcjowki dajecie w paszowoz ?

Ja z ręki wóz tylko objętościowki treści 3 razy max  8 kg  dziś bez wozu bo ciagnika nie wstawiłem do obory i jedzą belę i kuku sama wysłodki też zmarzły 😀

Opublikowano

Ja co rok mam jej dość zanim jeszcze przyjdzie ¬¬

1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

@danielhaker@danielhaker Ten gość od tych robotów to niedaleko nas znam go osobiście. Młody ogarnięty może to byłby łatwy sposób u Ciebie? 

A no faktycznie znajome nazwisko :D Nie wiedziałem że tak blisko ktoś się tym zajmuje. Trzeba kiedyś zrobić rozeznanie w temacie

1 godzinę temu, karol6130 napisał:

Tatowa i dziadziowa szkoła 

Masz dziadków w Wólce?

• Haha 1