Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, MichalForterra1993 napisał:

stosowal ktos Pasta do usuwania zawiązków rogów u cieląt BOV I ?

Tak. Działa.

Opublikowano
1 godzinę temu, MichalForterra1993 napisał:

gdzie to zamawiasz paulina?

już od dawna jej nie używam. wypalam wypalarką gazową.

Opublikowano

Paulina czy stosujecie sole gorzkie. Jak to jest na porodówce,dostają pewnie do tmr. Teraz pytanie jak się już krowa wycieli to szybko przeganiacie do grupy laktacyjnej ? czy kilka dni zostawianie i obserwujecie 

Opublikowano
1 godzinę temu, MichalForterra1993 napisał:

gdzie to zamawiasz paulina?

poszukałam.TOP Gen tym handluje, tu masz link PASTA BOVI

@leszek1000tak, dajemy sole gorzkie. Jak się wycieli to idzie do małej grupki krow swieżowycielonych, tam jest tmr z I grupy plus gliceryna i siano do woli. Tam jest okolo 6 dni dopoki mleko nie bedzie zbadane. Potem dopiero idzie na grupę laktacyjną w 180sztuk. 

Opublikowano

A od kiedy Ty masz na luzie? cos chyba mnie ominęło.

Soli gorzkich nie odstawiaj, robią dużą robotę.

Opublikowano
Dnia 9.12.2020 o 22:51, leszek1000 napisał:

Na hale to trzeba pieniędzy a ja ślubu z krowami nie biorę 😂. Jak stwierdzimy że jednak nie, to byki wejdą albo owce 😄

Kredyt na 5 lat reszta gotówki i się zobaczy. Tylko ja ciągnę te krowy za cyce, bracia wolą kobiety 😅.

Mam 2 braci, a nikt nie chce mnie na jeden dój zamienić. A co ja robot. 

W roku na rok człowiek mądrzejszy i widzi że krowy to nie życie.  

Póki co jeszcze mi się nie znudziło😃, ale co będzie dalej czas pokaże. 

Tyle sprzeczności w jednym poście .

@leszek1000 budując oborę właśnie bierzesz ślub z krowami więc rób halę, żeby ten Twój długi związek, może nawet do grobowej deski, był trochę łatwiejszy, tym bardziej ,że masz porządnych braci i nie chcą Ci w tym związku przeszkadzać.

Jeszcze piszesz, że jesteś mądrzejszy i krowy to nie życie, a jednocześnie budujesz oborę🤔

Opublikowano

Obora może być na byki albo magazyn. 

Jak będą chęci to się hale zrobi. Nie wszystko na raz. Ślub to bym wziął jakbym robić oborę na 60-100szt a nie 40szt  

W okolicy to tylko jeden zrobić wszystko w pakiecie. Jeden ma 50szt i w starej oborze doi. 

Była tylko jedna decyzja albo budujemy albo likwidujemy, bo w tych warunkach nie da się hodować krów. A co będzie dalej to się zobaczy. 

Obora nie jest na prow. 

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich . Jaki jest najszybszy sposób na odkwaszenie  krów.  Przegapiłem trochę ostrzenie noży w paszowozie i zaczęły się wrzody na kopytach. Noze już naostrzone kiszonka dobrze pocięta ale problem jeszcze jest. Dostają bufor a czy kreda w workach coś daje ? 

Dostają 1 pokos i jest trochę starszy slomiasty bo na koszenie oczywiście deszcze zaczynają padać i się przeciagnelo A nie chciałem ryć i gnoju robić.  Niby pocięte teraz dobrze a jeszcze przewalają i sortują trochę 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, artek27 napisał:

Możecie polecić jakąś kamerę do obory najlepiej bezprzewodowa żeby na telefonie był obraz z kamery. 

Xiaomi Mi Home 360

Wiem, ze temat rzeka, ale jak macie rozwiazane murek przed krowami? Jaka wysokosc i szerokosc? W tym temacie juz byly rozne rozwiazania, murek wysoki, murek niski, deski, nawet pas gumowy. Nastepna kwestia to mocowanie lancucha zalane w murku czy jednak w posadzce przed murkiem?

Kupilem juz drabiny paszowe zatrzaskowe dosyc tanio, szerokosc jednej to 50cm. Planowalem przerabiac na 110-115cm, ale chyba zamkne co druga drabine i wyjdzie 100cm na stanowisko. Nie bedzie troche zbyt gesto na uwiezi ? Idealnie mi to pasuje na slupy i nic nie trzeba przerabiac w drabinie, tylko te 10cm by sie przydalo wiecej...

W tej chwili bydlo ma przed soba koryto, a przed korytem slupy i rury poprzeczne. Murek mialby byc zalany przed korytem,a koryto pozniej zlikwidowane i tym sposoben wydluze stanowisko o szerokosc koryta.

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano

Mam inne pytanie mam 10.05 ha gruntów onych i muszę robić dywersyfikacje upraw to znaczy siać min 2 uprawy jedna max75procent powierzchni. mam pytanie jeżeli założę łąkę na powierzchni powiedzmy 0.4ha i zejdę poniżej 10ha to będe mógł sieć tylko 1 roślinę. I czy trawa na gruncie ornym czy mogę mogę we wniosku napisać tuz

Opublikowano (edytowane)

Które stanowiska lepsze ? Z prostą tą rurą u góry czy z wygięta ? I czym to się różni ? 

https://www.olx.pl/oferta/wygrodzenia-stanowiska-dla-bydla-jazmo-uwiezi-agrafka-lancuch-CID757-IDy6W1B.html

https://www.olx.pl/oferta/stanowisko-dla-krowy-byka-jalowizny-przegroda-wygroda-bramka-drabina-CID757-IDAbs77.html

Krowy będą wiązane na pasie, nie na agrafce 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
19 godzin temu, Optimus napisał:

Mam inne pytanie mam 10.05 ha gruntów onych i muszę robić dywersyfikacje upraw to znaczy siać min 2 uprawy jedna max75procent powierzchni. mam pytanie jeżeli założę łąkę na powierzchni powiedzmy 0.4ha i zejdę poniżej 10ha to będe mógł sieć tylko 1 roślinę. I czy trawa na gruncie ornym czy mogę mogę we wniosku napisać tuz

Po 5 latach ta łąka dopiero w tuż Ci przejdzie 

Dnia 12.12.2020 o 11:32, asus921 napisał:

Xiaomi Mi Home 360

Jak daleko po WiFi mi to złapie?