Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, lusjan napisał:

Wycinak szczękowy w sianokiszonce super, w kukurydzy... Lepszy, niż nabieranie łyżką, ale do nożowych nie ma co porównywać. Ściana nie jest gładka, a przeważnie po zamknięciu obsypuje boki. Z daleka wygląda to nieźle, ale jak się podejdzie, to różnica jest kolosalna. 

Ale może lepiej jak po ręcznym wybieraniu , i bez przepinania da radę bele do paszowozu  wrzucić.?

Opublikowano

nie ma narzędzia uniwersalnego sybką paszę niektórzy żmijką podaja tak to niestety trzeba przeczepiać ja sypię narpierw słomę potem treściwe łyżką i przepinam na wycinak szczękowy bele można wrzucić nawet ją po przecinać (ja mam sianokiszonkę w pryzmie)

Opublikowano

Ja wycinakiem przecinam balot słomy, zrzucam ile mi potrzeba, wycinam sianokiszonkę z pryzmy, kukurydzę z silosu z braku innego wycinaka, potem przepinam na łychę I wrzucam młóto I treściwą. Teraz akurat jadę na balotach kukurydzy, otwieram go przed innymi balotami i nabieram łyżką/ łopatą. Przed tym wycinakiem wybieraliśmy ręcznie, jak się spieszyło, to było gorzej, jak był czas, to wygłaskane. Pytanie tylko kto ma teraz czas, mnie zazwyczaj robota goni tak, że ten wycinak czasami pomijam i wszystko nabieram łyżką... A potem muszę wyrzucić z pryzmy/silosu zepsutą paszę, bo napchałem tam powietrza. 

U mnie wypadałoby pracować wycinakiem nożowym żeby ściana była gładka, bo zanim ją przejdę na całą szerokość mija 3-4 dni. 

Opublikowano

Kto miał składać jak nawet ustawa nie zrobiona. Mnie też zmyliło bo dużo mówiono, nawet we wniosku pisało o rolnikach którzy ponieśli straty z powodu covid a to tylko suszowe. Ale będzie wkrótce- mówili w agrobiznesie.

Opublikowano

Jałowka po buhaju FROERUP 😁

20200828_203455.jpg

13 wycieleń, z tego 3 jałoweczki i tylko jedna w typie tatusia 😂 

A dzisiajsze cielę (byk), ostatnie po tym buhaju wygląda tak....😂

20200828_112714.jpg

Opublikowano

Dzięki 😁 reszta jaloweczek (dwie!!! 😂 raczej typ SM, po babkach, jak byczek ze zdjęcia. Te nasze mieszanki 😁😁😁😁

Opublikowano

Witam jak tam u was kukurydze wyglądają ? Ktoś już kosi na 100% czy tylko małe kawałki ? Dzików nie widać bo u mnie jeden się przeleciał i kilka sztuk polamał  kolby oskubał i tyle co było. U was też tak jest że kolby wysoko osadzone na łodydze bo u mnie na jednej odmianie to tak na wysokości 1.9 m A sama kukurydza ma grubo ponad 3 m. Co do wielkości kolb to różnie zależy od klasy ziemi

Opublikowano
10 minut temu, greg1985 napisał:

Witam jak tam u was kukurydze wyglądają ? Ktoś już kosi na 100% czy tylko małe kawałki ? Dzików nie widać bo u mnie jeden się przeleciał i kilka sztuk polamał  kolby oskubał i tyle co było. U was też tak jest że kolby wysoko osadzone na łodydze bo u mnie na jednej odmianie to tak na wysokości 1.9 m A sama kukurydza ma grubo ponad 3 m. Co do wielkości kolb to różnie zależy od klasy ziemi

U mnie też podobnie jak piszesz , ale nikt nie kosi nawet na 5 klasie jest zielona dosyć mocno jeszcze .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.08.2020 o 09:35, robert1226 napisał:

Bo tak ci handlowiec powiedział 

Było tak że od jednej strony pryzmy się nie przykrywalo do końca tylko od razu szło o nic się złego nie dzialo

A pytanie czy używa ktoś wycinak szczękowy na tura i jak się to sprawuje .

U nas w okolicy 2 lata temu otworzył po 7 dniach 5 byków poszło do utylizacji

Tur i wycinak to porażka na ładowarce jest lux

IMG_20200828_084443.jpg

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano (edytowane)

Przejściówka kiśnie już u mnie ponad tydzień. SM miała 27℅ i ziarno w stadium mlecznym, więc to sporo za wcześnie na cięcie wszystkiego. Jak dobije do 35% SM to będę planować cięcie. Deszcz teraz pozwoli poczekać przynajmniej do połowy września😁

W końcu mogę się cieszyć kompletem nowych poidełek. Drogie to ustrojstwo, ale nie żałuję, bo już widać efekty🥰

received_213365686759018.jpeg

received_1015054512263681.jpeg

Edytowane przez przezuwaczka
  • Like 1
Opublikowano

Ile wytrzymują takie maty legowiskowe? Nie żebym miał coś przeciw afrokrowom, ale ta biała jest piękna 😜

Kiedyś żywieniowiec z sano uznał, że mam za niskie murki odgradzające stół paszowy, bo krowa nie powinna móc jeść na leżąco, ale widzę że u Ciebie są jeszcze niższe i poidła też niżej, a wydajność masz imponującą. 

• Haha 1
Opublikowano

@przezuwaczka gratuluję konsekwencji w wyborze poidła ;) 👍

@lusjan u nas lenie na porodówce też leżą i jedzą, ja tam się cieszę, że jedzą i pchają brzuszki 😆

Opublikowano (edytowane)

Te poidła to padło. U mnie krowy już we wszystkich te rurki (co się wkręca zawór) poobrywały. Spawy są za delikatne. Dużo lepiej sprawdzają się poidła tego samego typu ale znacznie tańsze z FARMY. 

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985 już za bardzo nie pamiętam o co konkretnie mu chodziło, chyba o to, że jak krowa leży I da radę pobrać tak paszę, to jest minimalistką, bo brzuch jest uciśnięty, a jak pobiera na stojąco, to do oporu.

@kokoman0 mam te poidła jakieś 12 lat, tę rurkę musieliśmy dwa razy spawać, ale nie przez krowy, tylko oponę ciągnika. Może teraz produkują gorsze, ale ja narzekam jedynie na uszczelki pod zaworem. 

Edytowane przez lusjan
Opublikowano

@GrzesiekAgro z JE??????? dlaczego mi to robisz 😆😆😆 masz cos czerwonego? czy wszystko ttlko w 1.pokoleniu mieszane z hf?