Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

10 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Pollena JK, srodek do dezynfekcji na bazie jodu.

a co do agrocentrum to mamy od nich zywieniowca, i ostatnio tez chwalilam ich witaminy z karotenem i wit.E, jalowki mi po nich mega ruszyły 😁😁😁👍

Jakie witaminy dajesz dla jałówek?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak karmisz jałówki i w którym miesiącu inseminnujesz? Podajesz hormony czy czekasz do pierwszej ruji? Mi ostatnio vet powiedziała że jałówki najlepiej zacielają się w 13-14 miesiącu ale u mnie dużo później mają pierwszą ruję.

1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

@dominik1703  z agrocentrum "Rozród" i z Deheusa "Lacto Mg".

Opublikowano
17 godzin temu, lusjan napisał:

Tak z innej beczki, odbierają od Was folie rolnicze? 

bb,białej 30-40 zł,siatka worek od paszy 40-kilogramowej 10-15 zł,czarnej od  3lat wogóle,ale ostatnio zadeklarowaną w gminie odebrali darmo,ale trzeba było przywieść,czarną też.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, dominik1703 napisał:

Jak karmisz jałówki i w którym miesiącu inseminnujesz? Podajesz hormony czy czekasz do pierwszej ruji? Mi ostatnio vet powiedziała że jałówki najlepiej zacielają się w 13-14 miesiącu ale u mnie dużo później mają pierwszą ruję.

Te w kryciu sianokiszonka, słoma, odrobina kisz. z kukurydzy, witaminy. 

Z hormonami idziemy jesli do 15.miesiaca nie pokazała rui, ale tylko prostaglandyna. Nie kryjemy jałowek na programach"ovsynch". 

Opublikowano

U nas kiedyś jeździli I brali za darmo balotową i po big bagach, ale od pandemii przestali, dlatego ciekaw jestem, czy już coś się ruszyło. A z tych gminnych zaczęło przed wirusem spisywać ile kto będzie miał... I temat umarł... 

Opublikowano

4 godziny temu, Winnetou napisał:

Wczoraj rano zauważona ruja, wieczorem krycie. A dziś rankiem ruja trwa w najlepsze. Jest szansa, że krowa została zacielona? 

Ja jeszcze raz poprawiam  insyminacje jak jest jeszcze rano 😀

Mam do was taka prośbę  może tutaj będziemy pisać ceny mleka bo kurde tamto forum to taki śmietnik że to jest szok już nawet ludzie nie piszą cen tylko się kłócą A to o opłacalności po przez ile kto ma kredytu A teraz dochodzi afera w Mlekpolu... co wy na to??

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Adamqq3 napisał:

Ja jeszcze raz poprawiam  insyminacje jak jest jeszcze rano 😀

Mam do was taka prośbę  może tutaj będziemy pisać ceny mleka bo kurde tamto forum to taki śmietnik że to jest szok już nawet ludzie nie piszą cen tylko się kłócą A to o opłacalności po przez ile kto ma kredytu A teraz dochodzi afera w Mlekpolu... co wy na to??

Dobry pomysł, tam jakiejkolwiek ceny mleka poszukać to 10 stron trzeba przewalić😂😂 osm Piątnica 1,92 netto (z premią) + 10 gr udziały,  klasa premium, tłuszcz 4,10 białko 3,22 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

Jest odpowiedni temat i tam trzeba poprosic moderatora zeby się zajął porzadkiem.... @danielhaker????? 🤔

Opublikowano
damiano12332 napisał:

Krowa przestawiona ze 4 dni temu, do zasuszenia, dane antybiotyki, od wczoraj wymie nabrane, przepali czy cos z tym robic? Dodam ze mogla troszke tmr skubnac od sasiadki.

J.w powinna przepalić, w poniedziałek zasuszalem na antybiotyk i też środa, czwartek nabrane nawet kapało z jednej ćwiartki, a dziś już ładnie opadło

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, damiano12332 napisał:

Krowa przestawiona ze 4 dni temu, do zasuszenia, dane antybiotyki, od wczoraj wymie nabrane, przepali czy cos z tym robic? Dodam ze mogla troszke tmr skubnac od sasiadki.

zostawić. patrzeć czy wszystkie cwiartki jednakowo nabrane. Zdjęcie wzorcowe jak to powinno wyglądać ... juz chyba trzeci raz wstawiam 🤪

20200318_191826.jpg

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

Jeśli ktoś nigdy tak nie robił to strach jest 😜wiem po sobie rodzice zawsze co drugi co trzeci doili a teraz dzienne 25 L się zaszusza na raz z antybiotykiem i wymiona ok zapalen w zaszuszeniu nie ma somatyka ogólna 205 także działa 

Opublikowano

jo jo 😁 ja rozumieć😆 też byłam innowatorką w naszej oborze jakieś 5-6 lat temu 😅

Opublikowano (edytowane)

Polewaliście kiedyś cielęta tymi preparatmi pour on na grzbiety przeciw muchom?

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
Dnia 14.08.2020 o 22:49, dominik1703 napisał:

Sporadyczne sztuki mają tak późno pierwsze ruje czy ze wszystkimi tak ? U mnie jałówki nie zdążą skończyć 6 miesięcy i już ruja za ruja. Jak tak wcześnie zaczynają i dużo sztuk jest w kojcu to trochę denerwuje bo non stop trzeba tylko słać im 😜

Opublikowano
1 godzinę temu, maxler napisał:

Sporadyczne sztuki mają tak późno pierwsze ruje czy ze wszystkimi tak ? U mnie jałówki nie zdążą skończyć 6 miesięcy i już ruja za ruja. Jak tak wcześnie zaczynają i dużo sztuk jest w kojcu to trochę denerwuje bo non stop trzeba tylko słać im 😜

To chyba mój błąd bo trochę za słabo je żywiłem. U mnie cielaki dostają mleko w proszku i musli do 2-3 miesięcy, później ziarna owsa i siano, a następnie jak trafiają do końca grupowego dostają siano i mielony owies. Jak myślicie jakie witaminy i pasze muszę zacząć im dawać żeby trochę lepiej rosły i wcześniej miały ruję?