Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mleko nie urosnie raczej. Marchew ma dużo karotenu. Powinna poprawić rozród

Opublikowano
10 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Panowie i @Paulina1985
co myślicie o karmieniu krów marchwią ? jakie tego plusy jakie minusy ?

plusow ma wiele, smakowitośc paszy, "zlepilność" paszy jeśli to wytłoki, no i betakaroten w postaci przyswajalnej. Minus taki, ze jak spleśnieje to kicha 😁  

Dlaczego wy piszecie jak ja już śpię???? 🙄

10 godzin temu, karol6130 napisał:

https://sklep-agroland.pl/zootechnika/-kolczykownica-prima-flex-z-igla?gclid=CjwKCAiAzJLzBRAZEiwAmZb0apgjabq8aaNLyZuoFY4dlBb0FkpsXtXz6q5ESkDhxlmwN9ZE_mU-GBoC0lQQAvD_BwE

Mam taką od 14 lat, kosztowała wtedy 100.

Sołtys, miałem takiego byczka co wstał na nogi dopiero po 3 tygodniach, dawałem mu witaminę B. Miał sztywne dretwe nogi, cały się trząsł. 

ale nie podales wit e z Selenem 😝 stałby po dwoch dniach ;) jak to znawcy mowią 😁 na fejsbukach 😁

Opublikowano

Macie gdzies dostep do wytłoczyn z marchwii? Jaka tego cena? ile na sztuke kg (jaki przedzial) a marchew surowa wjezdza u was cala do wozu czy jakos ją rozdrabniacie wczesniej? Oczywiscie najlepeij byloby miec samojezdny z frezem i po klopocie

Opublikowano

Pytanie do robiących trawy w pryzmy. Jaka metoda jest lepsza zbiór przyczepą czy sieczkarnia? Pierwszy raz będę robić w pryzme i właśnie się tak zastanawiam. Z 10ha mniej więcej jakivh wymiarow wychodzą pryzmy przy średniej wielkości trawie i lucernie?

Opublikowano

używa ktoś takich sprzętów przy zbiorze traw? https://www.olx.pl/oferta/rownarka-do-pryzm-rozbijak-silosow-CID757-IDDKipE.html https://www.olx.pl/oferta/rozbijak-rowniarka-do-pryzm-holaras-veenhuis-CID757-IDDS5zT.htmlhttps://www.olx.pl/oferta/aplikator-do-zakiszania-pryzma-prasa-przyczepa-80-litrow-12v-fv-gw-ce-CID757-IDsKOWd.html

Opublikowano
19 minut temu, slawek74 napisał:

Paulina1985 Dlaczego wy piszecie jak ja już śpię???? 🙄 bądź bardziej czujna 😁😉

A Ty się naucz oznaczać 🤪🤪🤪🤪 ja o tej godzinie to do meza się przytulam 😝😝😝😝

Edit...Chociaz w sumie nie wiem jaka to byla godzina 🤣🤣🤣

Opublikowano
Kierownik napisał:

Lepsza sieczkarnia. Ale ciezej bedzie Ci dobic bo jednak sieczkarnia ma tempo ;)

Pola są 2 i 3 km odemnie więc na dwa ciągniki może się uda 😃

marcinffff napisał:

licz się z niezłymi stratami w 1 rok zanim ogarniesz temat w kiszeniu

W pryzme planuje 10 ha i to oddalone 3 km odemnie dlatego chcę zacząć robić pryzmy żeby się nie bawić z belami 2 tygodnie samemu 😃reszta 6 ha w bele z mniejszych i bliższych pól

Opublikowano
52 minuty temu, slawek74 napisał:

Ja też śpię a z apki nie da się oznaczyć jedynie cytowanie a nie chciałem cytować dlugiego postu😉😃

i dlatego nie używam aplikacji 😝

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, norbert098 napisał:

W pryzme planuje 10 ha i to oddalone 3 km odemnie dlatego chcę zacząć robić pryzmy żeby się nie bawić z belami 2 tygodnie samemu 😃reszta 6 ha w bele z mniejszych i bliższych pól

Robimy tak od 2-3 lat. Ostatnio sieczkarnią i genialnie wyszło, bo poszło, co się dało ściąć czyli trawa, poplony, zboża i lucerna. Nas jest dwoje i jak sobie przypomne noce na foliarce😏 Teraz przytulanie z mężem, bo pokos z 10ha zbieramy w 2 dni❤

14 godzin temu, Rolnik7343 napisał:

Panowie i @Paulina1985
co myślicie o karmieniu krów marchwią ? jakie tego plusy jakie minusy ?

Jak dla mnie to genialne. Jakbym miała możliwość zakisić wytłoki z wysłodkami...

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Robimy tak od 2-3 lat. Ostatnio sieczkarnią i genialnie wyszło, bo poszło, co się dało ściąć czyli trawa, poplony, zboża i lucerna. Nas jest dwoje i jak sobie przypomne noce na foliarce😏 Teraz przytulanie z mężem, bo pokos z 10ha zbieramy w 2 dni❤

Jak dla mnie to genialne. Jakbym miała możliwość zakisić wytłoki z wysłodkami...

To nie jest odpad po marchwi tylko zwykła marchew która nie nadaje się do marketu tzn. Ma złe wymiary albo jest krzywa 

Opublikowano

norbert098 jak będziesz robił to tnij ile się da z pierwszego pokosu aby dało wjechać sprzętem do zbioru w bele lepiej z drugiego pokosu jak sam nie ogarniaż pryzmy dobierz kogoś do pomocy ja rozgarniam z synem zbieramy około 12 ha zbiór sieczkarnia trwał u mnie 4godziny dea zestawy odwoziły wszystko blisko tylko mocno rozdrobnione kawałki

Opublikowano
slawek74 napisał:

norbert098 jak będziesz robił to tnij ile się da z pierwszego pokosu aby dało wjechać sprzętem do zbioru w bele lepiej z drugiego pokosu jak sam nie ogarniaż pryzmy dobierz kogoś do pomocy ja rozgarniam z synem zbieramy około 12 ha zbiór sieczkarnia trwał u mnie 4godziny dea zestawy odwoziły wszystko blisko tylko mocno rozdrobnione kawałki

A ile kosztuje zbiór sieczkarnia?

Opublikowano
2 godziny temu, przezuwaczka napisał:

my mamy w rekawie z młotem 😍🥰

Opublikowano

Pomocy! Od kilku dni walczę z krowa którą ma nam stop wzdęcie. Nie pomaga jej już nic tzn wódka, płyny na wzdęcia czy nawet kij w zębach jedyna opcja to sonda.. krowa od dwóch dni nic nie je, gazy spuszczam co dwie godziny i tak w kolo Macieju.. weterynarze rozkładają ręce twierdzą że to ciało obce. Krowa ta ma termin wcielenia na 20 kwietnia i jest zasuszona.. co z nią zrobić? Czekać aż się udusi?

Opublikowano
43 minuty temu, leszek1000 napisał:

Jest miejsce gdzie specialną rurką przebija się bok krowy i dzięki czemu można łatwiej spuszczać gazy ale ja tego nigdy nie robiłem . Magnes włożyłeś ? 

Tak magnez poszedł, weterynarz twierdzi że traker to ostateczności i krowa po tym zabiegu trafia do rzeźni