Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@przezuwaczka

@Paulina1985

Oksydocyny nie podalem, masowana byla i oddala mleko. Nawet zbyt duzo, bo okolo 12-14 litrow na udoj. Krwi brak, zapalenia brak.

Nadal pojawia sie sluz "glut". Na pierwszy rzut oka wyglada jakby sie szykowala do porodu, a ma jeszcze 2.5 miesiaca. Nie wiem czy teraz zasuszac na szybko czy co robic. Pisaliscie, ze moze to byc czop szyjki macicy. Mozliwe, ze tak duzo tego i 2 dni on wychodzi ?

Dzisiaj bedzie wet.

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano

Wet niech zbada. Może opcjonalnie USG zrobić i ocenić stan i wielkość malucha. Pilnuj terminów i zapamiętaj, że po zacieleniu niektóre sztuki specjalnie nie oddają mleka, żeby zmniejszyć produkcje. Z mountbeliardką tak miałam. Jak jej specjalnie nie zacieliliśmy to 11 tys dała😒

Opublikowano
26 minut temu, asus921 napisał:

@przezuwaczka

@Paulina1985

Nadal pojawia sie sluz "glut". Na pierwszy rzut oka wyglada jakby sie szykowala do porodu, a ma jeszcze 2.5 miesiaca. Nie wiem czy teraz zasuszac na szybko czy co robic. Pisaliscie, ze moze to byc czop szyjki macicy. Mozliwe, ze tak duzo tego i 2 dni on wychodzi ?

Dzisiaj bedzie wet.

bez paniki. Lekarz zbada i on jest w stanie stwierdzić czy płód jest żywy, więc zalecana melisa dla kolegi. Żadnego zasuszania bez upewnienia się o żywej ciąży.

Opublikowano

U mnie się zdarza, że takie kłębki gubią. Dziurawa gęba widocznie😝 Kiedyś w takim drut znalazłam i nakrętkę, więc bywa, że to taki kłaczek jak u kota. Może coś być za twarde lub niesmaczne. Mądre zwierzęta z tych naszych krówek🐄🐄🐄

Opublikowano
Dnia 2.03.2020 o 11:15, karol6130 napisał:

Jle uwas to kosztuje? 

Ja dałem 300zł brutto. 

IMG_20200302_110501.jpg

U mnie tyle samo wołają za to, ale ja stosuje firmę Drako 180-200zł komplet. 

Opublikowano

Oo to i ja poszukam może jakieś skarby znajde😂 trawa tutaj akurat była z 4 pokosu drobna to akurat nic twardego nie nie powinno być chyba że jakiś patyk/kawałek patyka się trafił. One byle czego nie zjedzą wiedzą co dobre😂😂 Z rok jak nie lepiej takich kłębków nie wyrzucały u mnie 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

bez paniki. Lekarz zbada i on jest w stanie stwierdzić czy płód jest żywy, więc zalecana melisa dla kolegi. Żadnego zasuszania bez upewnienia się o żywej ciąży.

Po czesci wyszedl moj blad. Jednak niecale 2 miesiace do wycielenia i bede staral sie zasuszyc, chociaz 20-25 litrow bedzie ciezko na szybko i ze slabszym 30 dniowym antybiotykiem.

Wet mowil, ze szyjka macicy zamknieta, wiec raczej porodu nie powinno byc. Akurat "glutu" nie bylo jak przyjechal, mowil, ze mogly byc jakies zabrudzenia i sie czysci tym sluzem, ale mi sie to nie podoba.

Opublikowano

@asus921 jak niecałe 2mies do wycielenia to po prostu przestajesz doić. Na ostatnim doju antybiotyk i przechodzi na skromną dawkę zasuszeniową. Przez 4-5 dni będzie nabierała wymię, w kolejnych przepali mleko i bedzie sobie odpoczywała.

Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985

Tak z dnia na dzien przy tylu litrach ? Planowalem to rozlozyc na kilka dni. Wymie to ona jakby wlasnie juz nabierala, dlatego mialem caly czas te obawy o wycielenie.

W sumie robil wet dzisiaj u mnie kilka krow i tak sobie mysle to on zbadal te krowe reka, wyczul zaawansowana ciaze i ze szyjka macicy zamknieta. On byl w stanie reka wyczuc, ze plod jest zywy, bo troche chyba juz paranoje mam.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Tak, oczywiście, ze moze rektalnie sprawdzic czy płód jest żywy :) nie martw się :)

Ja zawsze wspominam jak zasuszam krowy, powiem szczerze...20litrów to jest niedużo :) Ja teraz takie wybieram 20litrowe do zasuszenia, bo nie mam miejsca na grupie i szybciej muszę zasuszać. Nie martw się. Ja zasuszałam i 30-prawie 40-litrowe. Teraz się cielą i pięknie dają mleko.

Wiem, że widok krowy z wielkim nabrzmiałym wymieniem trzy dni po zasuszeniu jeszcze dla niektorych jest niepokojący. Ale ona to mleko "przepali", w wymieniu wzrosnie cisnienie do poziomu maks...wtedy produkcja ustanie i wymię zacznie maleć aż do zupelnego flaka :) Trzymam kciuki.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

Jeśli ktoś potrzebuje podstaw w kompendium o krowach mlecznych...

Podręcznik dla hodowców do ściągnięcia😁

Cytat z podręcznika,, Doimy ją rano, ale pomijamy ją przy wieczornym udoju oraz przez cały następny dzień. Doimy ją ponownie rano trzeciego dnia, a następnie robimy przerwę w dojeniu przez co najmniej 1,5 doby. Należy próbować doić ją jak najrzadziej."

Opublikowano

@kewink ja wiem jak się robiło kilkanascie lat temu :) jeszcze wstawialo się na samą slomę i zakrecało wodę 😁 te czasy już minęły. Są nowe rozwiazania, sa czopy keratynowe, choć ja ich nie stosuję.

Ta wspomniana publikacja to tylko podstawy, a nie biblia postępowania :) poczytaj najnowsze publikacje i badania na ten temat :) dojenie coraz rzadsze mija się z celem i moze prowadzić do zapalenia wymienia.

No cóż mozna mi nie ufać :) ale zasuszam okolo 30 krow miesiecznie :) coś tam liznęlam tematu 😁 i to tak jak wspomnialam od razu, zadnego cackania. Ale trzeba pamietac o zmianie zywienia od razu. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Mateusz6340 napisał:

Co może powodować że krowa rzyga?😂 Jest zdrowa je normalnie mleko daje a rzyga jak trawe zje chyba podczas żucia wieki... Przeżarła się?🤔

uderzyła sie w pysk i  ma zapalenie nerwu  trójdzielnego, po paru dniach przejdzie samo..... czasem dają steryd żeby szybciej przeszło .....

Edytowane przez bop23
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Ja zasuszałam i 30-prawie 40-litrowe. Teraz się cielą i pięknie dają mleko.

Dokładnie. 20 l dziennie ładnie się wchłania. Zmiana miejsca, słomiasta dieta i natychmiastowe zaprzestanie dojenia. Z resztą ona specjalistka, jak zatrzymywała sama😆