Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byczek urodził się ze skostniałymi stawami z tyłu, długie kości, zad nieruchomy. Ochota do zycia i do wstawania była, ale uśpiliśmy żeby się nie męczył, zabrali na uniwersytet.

Opublikowano
36 minut temu, Thomas2135 napisał:

Przypadek jak u mnie. W październiku krowa ze skrętem macicy przestała jeść. Cielak był martwy chyba ze 3 dni. Odkręciliśmy i cielaka wyciągnęliśmy ręcznie, ale skurczybyk wielki to coś tam się pozrywało chyba  w trzonie macicy i nasienia nie trzyma. Teraz zacielona i nie powtarza, więc może się uda. Po byku skuteczność krycia byłaby pewnie lepsza. Te katalogi buhajów w konradzie to chyba na kolanie pisane. Cielęta jak nigdy rodziły się wielkie, nawet te po buhajach jałówkowych. 

Co do byków to słyszeliście o tym, że byk stojący w oborze z krowami wzmaga ruję? Wydziela feromony, krowy czują i ruje są bardziej widoczne. Przy świniach to działa, wystarczy knura przepędzić po odsadzeniu prosiąt i ruja za 3 dni, u klaczy też ogier ją zjeździ i ruja za kilka dni. U krów cykl jest nieco inny i może działa to słabiej, ale zdaniem lekarza wet. sprawdza się się to. Zaobserwował na większych oborach, że to działa. Byk stoi a kryją dalej sztucznie.

Czytałem o tym w gazecie i wydawało się że to prawda. Sąsiad ma w dużej oborze kilka byków na uwięzi z krowami i rzadko kiedy żeby była cicha ruja. Mówił że jak ktoras ma ruję to byk ryczy i mało co ze stanowiskiem nie pójdzie.

Opublikowano
26 minut temu, Thomas2135 napisał:

Przypadek jak u mnie. W październiku krowa ze skrętem macicy przestała jeść. Cielak był martwy chyba ze 3 dni. Odkręciliśmy i cielaka wyciągnęliśmy ręcznie, ale skurczybyk wielki to coś tam się pozrywało chyba  w trzonie macicy i nasienia nie trzyma. Teraz zacielona i nie powtarza, więc może się uda. Po byku skuteczność krycia byłaby pewnie lepsza. Te katalogi buhajów w konradzie to chyba na kolanie pisane. Cielęta jak nigdy rodziły się wielkie, nawet te po buhajach jałówkowych. 

Co do byków to słyszeliście o tym, że byk stojący w oborze z krowami wzmaga ruję? Wydziela feromony, krowy czują i ruje są bardziej widoczne. Przy świniach to działa, wystarczy knura przepędzić po odsadzeniu prosiąt i ruja za 3 dni, u klaczy też ogier ją zjeździ i ruja za kilka dni. U krów cykl jest nieco inny i może działa to słabiej, ale zdaniem lekarza wet. sprawdza się się to. Zaobserwował na większych oborach, że to działa. Byk stoi a kryją dalej sztucznie.

A co powiesz byk stoi obok na stanowisku z jałówka i musiałem dać jałowce hormon żeby ruszyła 😛

Opublikowano

Zmień byka. Może on metroseksualny? Nigdzie nie napisałem, że to działa w 100%. Pytałem o wasze doświadczenia.

Opublikowano

Moje doswiadczenie mówi, że byki są niebezpieczne 🤣 

@Thomas2135 to na pewnie w jakimś stopniu prawda, dużo gospodarstw większych ma byki, ale podejrzewam, ze bardziej dlatego żeby kryc nimi problemowe sztuki (u nas tez kiedyś tak było), ale po eliminacji byka nie zauważyłam żeby słabiej pokazywały ruję, ani jalowki ani krowy (mielismy dwa byki jednego z jalowkami, drugiego przy dojnych).

Opublikowano

Jadła prawie do końca. Potem jak przestała to zadzoniłem. Wet mówił tak samo, że mogła nie przeżyć. @Paulina1985 na wolnostanowiskowej to inna bajka niż uwięź.

Opublikowano

Czyli w okresie stresu cieplnego 😪, wiem wiem, sezon pastwiskowy. A najwiecej zacieleń jest od końca września w górę. Szkoda, że nie masz możliwości puścić ich na 2h po doju na jakiś okulnik. 

Opublikowano

Mam pewien problem z krowa po wycielniu. Wycielila się 3 dni temu i od tego czasu nic nie je. Wet był 2 razy i nic nie pomaga. Po wycielniu dał wapno bo mówił że słaba, mówił że powinno pomóc. Następnego dnia przyjechał mówię że nadal nie je nic, wyjął łożysko i dał tabletkę do środka. Dzisiaj jest 3 dzień a krowa jak była chora tak jest nic nie je co to może być ? Dodam jeszcze że wycielila się 2 tygodnie przed terminem cielak mały może że 30kg poród był lekki..

Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

Paulina pospuszczać to łatwo gorzej by było poczepiać

Zdaję sobie sprawę. Chociaż pracowalam kiedyś przy montkach spuszczanych z lancucha po dojeniu i po kilku godzinach zaczepianych. Po pewnym czasie wiekszosc kierowała się do swoich stanowisk lub z pomocą. 

Opublikowano
11 godzin temu, MichalForterra1993 napisał:

okazalo sie ze ma skret macicy. wet przyjechal i kulalismy krowe. uratowalismy cielaka i z krowa wszystko okej. wapno podane. lecz krowa jest nadal smutno i slabo pobiera pasze, co podawac krowie po skrecie macicy?

Przestanie boleć to pewnie ruszy.  Sprawdzaj tempetaturę przez kilka dni i podawaj wszystko, co innym wycielonym na rozdojenie.

U mnie taka po skręcie już 112 dni i 2 raz powtarza dzisiaj😓 Oby załapała tym razem, bo rujkę ma pierwsza klasa😆

Opublikowano
12 minut temu, przezuwaczka napisał:

U mnie taka po skręcie już 112 dni i 2 raz powtarza dzisiaj😓 Oby załapała tym razem, bo rujkę ma pierwsza klasa😆

powiedz jej, ze jak nie bedzie cielaczka to pójdzie na stejki 😁 czasem działa 🤣

Opublikowano

I tak oto Paulina potwierdza, że rozmowa ze zwierzętami zwiększa ich produktywność. ;)

Opublikowano
5 minut temu, Paulina1985 napisał:

powiedz jej, ze jak nie bedzie cielaczka to pójdzie na stejki 😁 czasem działa 🤣

Ja czasem sobie żartowałem jak którejś przeciągał się termin porodu i zbrzydło doglądanie to mówiłem wycielisz się to dostaniesz więcej cukierków(granuli). Nie mijało 2 dni i się cieliły.😉

Opublikowano

Rotavec. Kosztu nie znam. Szczepimy krowy jednorazowo w czasie zasuszenia. Działa genialnie, a nawet jeśli cielę zostanie zarazone to biegunka jest jedno-dwudniowa bez komplikacji, bez odwodnienia. Super sprawa, kazdy hodowca powinien stosować. Działa tez na rotawirusy i E.coli. W zasadzie podstawa wszelkich szczepień jeśli odchowuje się swoje cielęta i umie się odpoić siarą (tylko odpowiednie odpojenie zapewnia ochronę).

Opublikowano

My też zaczniemy szczepić krowy w niedzielę dwa byczki bliźniaki padły od biegunki ale to było dziwne bardzo😥. Jak pamiętam to nigdy nie padł cielak u nas chyba że martwy przy porodzie. Koszt takiej szczepionki to 20 czy 25 zł więc nie majątek oby działało tylko, bo teraz to nie ma cielaka który biegunki nie ma.