Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
marcinffff napisał:

Sławku nie używamy,

@ChiquitaB Capsiderm fajna rzecz też na ból karku 😆 przyznałem się...

12 h po zastosowaniu tego jeśli obrzęg nie zginie , trzeba chłodzącą zastosować, jeśli dalej nie pomaga- próbka do weterynarza z mlekiem wiozę...

u jednego z weterynarzy capsiderm sprzedaje w litrowych pojemniku, a w internecie tego nie ma :(  tylko te mniejsze

to na rękach te zapalenia nosisz😃 bakterie a nie z dipingiem

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

Te mleko Mlekpol robi ?? ciort wie czy to bezpieczne w sensie czy czegoś do obory nie zawleczemy z tym mlekiem. Może od temp suszenia i bezpieczne...

Kiedys w Bielsku Podlaskim w Bielmleku chyba, znajomy kupowal to chwalil takie mleko ale teraz chyba juz nie ma zeby kupic.

Opublikowano
5 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Sial ktos jako poplon po zbozach zycice na skoszenie?

Ja jako po zbozach to nie, ale moge powiedziec, ze wielokwiatowa jest bardzo szybka i jak ma wode lub dobra glebe to urosnie ci ladnie, ale jak susza to moze wypalic wszystko, tym bardziej na piaskach. Ja w tym roku pierwszy raz sialem z zytem przed kuku, a jeden kawalek zostawilem na caly rok to w pierwszy pokos super + jak miala wode w maju to odrost momentalnie, ale jak przyszla susza to na piasku calkiem spalilo i nie mam nic i chyba jej kariera sie skonczyla na dwoch pokosach, bo watpie, ze odbije jak caly czerwiec do dzis nie spadla kropla deszczu u mnie.

Ale ogolnie jak tanie nasiona z olx wyhaczysz to warto probowac. Moze np. z owsem oslonowo.

Opublikowano

Co to może byc, opuchnięte ćwiartka i twarda jak kamień ,mleko poleciało jak zdajalem Ale jak doila się krowa to twardość nie zmalała, myślałem że może jej rano nie wydoilismy bo mleko leciało z niej  A tu udoj się skończył a ćwiartka twarda ? Bakteria coli ? Gorączki nie ma.  Rodzice mówią że może coś ugryzlo i poczekać do rana Ale kiedyś raz mieliśmy coli i pół dnia i było po krowie dla tego się pytam

Opublikowano (edytowane)

jesli byloby Coli to lecialaby woda a nie mleko. robileś TOK??

przy Coli krowa nie je, ma wysoką gorączkę i moze dojść do zalegania. Na Coli to Twoje nie wyglada. Ćwiartka jest bolesna? gorąca? moze po prostu kolejne zapalenie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja miałem 2 lata temu e.coli gram ujemne,  ćwiartka twarda ale nie było temperatury. No i ropa była. Tak tubki 

Paulina mam problem ze strzykiem krowa była leczona i doiłem na kankę. Karencja minęła i podłączyłem duoacem. I cały dój się doiła z tej ćwiartki. Wieczorem włożyłem dren do strzyków i nie chce przejść na prosto tylko się ugina i bokiem gdzieś przechodzi. No i rano dostała zapalenie. Dziwna sprawa 

Chyba lepiej to zasuszyć ale jeszcze spróbuję kilka razy może się przebiję. Mleko leci ale bardzo wolno. Kanką równo się wydoiła a aparatem już nie 

Opublikowano

A nie pocharataliscie kanału strzykowego przy podawaniu antybiotyku? moze masz wieksze cisnienie na kanie (swoją drogą jakie? a jakie na przewodówce?) to tez spowoduje podraznienie kanału. Mozna endoskopowo udrożnić strzyk lub nożem do strzyków (tylko lekarz :)) ewentualnie te sztyfty woskowe, ktorycj wczesniej zdjecie dałam. strzyk opuchnięty? 

Opublikowano

Za pozno sie obudzilem bo bym nutri honey sobie zamowil i posial odrazu po pszenzycie a teraz juz niedostepne nasiona. Po tym co mam wsiane to rosnie jak glupia jak cieplo i jeden mega pokos by byl i na piachu

Opublikowano

Kankę podłączam do rur mlecznych czyli takie same. trochę ale ona w tamtej laktacji już coś miała . I w tej 2 miesiące było ok i teraz znowu coś .Strzyk trochę opuchnięty. No właśnie wkładałem ze sztyfty woskowe i gięły się i wchodziły pod kątem 

Opublikowano

to różnica pewnie wynika z gum strzykowych,  lub pulsator na bańce szwankuje?

W każdym razie jakbym ja miała taką sytuację to niestety znowy bym tą sztukę leczyła ☹ wygląda na uszkodzony kanał. Jeśli nie chcesz się bawić z cwiartką to mozesz zasuszyć rywanolem, ale to na amen. Jak Ci się chce to można udrażniać u lekarza. Jeśli masz tubostrzykawkę z antybiotykiem to zobacz czy ona wchodzi, ale każda ingerencja w taki kanał strzykowy to wprowadzanie bakterii, ja tego nie lubię, a kaniul juz dawno nie używam. 

Opublikowano

tubki wchodzą. Gdzieś w środku pod kątem idzie. Tylko że na kankę się ładnie doiła równo. Bo leczyłem są z zapalenia. mleko poszło do badania  i wieczorem zacząłem doić duovaciem do zbiornika i bardzo wolno leciało, 1 godzinę się doiła i rano to samo a mam 4 aparaty. No zobaczę co dalej. Dzisiaj na kanie jakoś się wydoiła ale od zapalenia jeszcze ćwiartka powiększona, antybiotyki dostała i  rano będę wiedział czy działają 

Mam maść z octanem rano posmaruję strzyk. 

Opublikowano

u uszkodzonym kanałem kończy się tak, że zapalenie takie się zrobi najczęściej, że aż z boku wymienia dziura przegniła u krowy :/ żaden antybiotyk nie pomagał jak kanał walnięty się zrobił, ale próbować trzeba

Opublikowano

urazy strzyku to jak dla mnie gorsze niz najgorsze zapalenie 🙄 u mnie zwykle kończy się zaprzestaniem dojenia pod ochroną antybiotyku ogólnego i przeciwzapalnych, ćwiartka do odzyskania w kolejnej laktacji.

Opublikowano

kiedyś rodzice szczepili wszystkie to jako tak było, ale antybiogramów nikt nie robił, a gronkowiec był pewnie i cielęta zarażaliśmy tym mlekiem :/ i kolejna partia zarażanych krów była młodych. Lepiej wylać bez kitu i dać proszkowane, ew trzymać 2 opasy i im mleko dawać, ponad 1,5 kg dziennie przyrastają od mleka krowiego 

Do tego strzyka też antybiotyk na zasuszenie ? 

Opublikowano

Każdy kiedyś tam błedy robił, coś przeoczył, miał złe nawyki, jak już wiadomo co można zmienić i naprawić to dalej moze byc tylko lepiej. Moim zdaniem nie ma lepszego mleka do odpajania niż pełne od krowy :) Ale u nas korzystamy z preparatu i też rosną :)

Opublikowano (edytowane)

U mnie jałóweczki dostają 2 dni przed końcem karencji oczywiści jak krowa zdrowa. Ale tak to mlekopan. A byczki to zadowolone teraz cały czas na mleku. A mi kasa ucieka ale co zrobić. A leczone mleko można w kanał w oborze wylać czy lepiej nie bo muchy mogą przenosić. Kawałek mam do dojarki gdzie jest kanał  i akurat krowa daje prawie kanę. 

Może uda mi się jeszcze zbadaj krowy i dowiem się co powoduję kliniczne zapalenia bo dalej nic nie wiem .

Chce zrobić wypakowaną autoszczepionkę i przekonać się czy to poprawi zdrowotność czy nie. Każdy ma swoje zdanie. Mam narazie paciorkowca i gronkowca ujemnego 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

U mnie dopoki much nie zlikwidowalam w cieletniku to te cholery (muchy) rotawirusa roznosiły jakiś tydzień 🤨 , więc lepiej zapobiegać.

Leszek, a ciągle pojawiają Ci się nowe zapalenia?

Opublikowano (edytowane)

gronkowiec

Staphylococcus spp. β-hem CNS koagulazo(-) tak się to nazywa 

Teraz jest narazie spokój ale jedna co idzie na sprzedanie ostatnio dostała. Sznurek rozwiesiłem. Kupiłem pułapkę ale zrobiło się zimno i nie działa. Granulki sypie. Zamontowałem lep gdzie jest mleko dla kotów to aż czarno się zrobiło. 

Suchaj w kwietniu o tej krowie pisałem. Tydzień temu zauważyłem że mleko jej leci i zaczłem ją doić. Tylko 7-8l daje na dzień. Bo ta druga mi teraz zdechła 30 dni po krowie:(

Nie wiem czy ktoś w Polsce miał taki przypadek. Krowa mało jadła. Zawoziłem jej trawę świeże żyto i siano więcej nie jadła. Dostała wlewy sterydy i inne czuda. Były dni że wogóle nie jadła. Coraz rzadziej ją doiłem. A przyszedł dzień że zaprzestałem doju i ją przegnałem bo kolejna się cieliła. Krowa była taka chuda że ledno na nogach stała. Ale siano i słomę jadła. I z czasem wyzdrowiała. 

W maju przestałem doić a teraz tydzień temu zaczołem. 

Moim zdaniem obie miały problem z wątrobą, złe żywienie. Tej drugiej nie odratowałem za duża wydajność. Też przestałem ją doić ale było już za późno. 

Prawdopodobnie ją sprzedam ale myślę że jakbym ją doił dalej to by zdechła a tak przeżyła 

Niestety żywienie kuleje. 2 lata suszy. Trawy są kiepskiej jakości. Wiem że wielu z was ma suszę ale nic na to nie poradzimy. Gorsza jakoś=problemy 

Chciałem oborę wolnostanowiskową robić na 40 krów  ale przez susze chyba posprzedaje trochę bydła bo nie wiem czy wykarmię. Kukurydza ponad metr ma. Ciekawe jaka będzie kolba i czy wogóle będzie. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano (edytowane)

ja daje na wątrobę Vilofarm max na toksyny on jest i wspomaga wątrobę, nie chcem reklamować ale po tym antybiotyki bardzo szybko krowy wypłukują z organizmu w sensie po skończonej kuracji itp, większy apetyt . Śmierdzi jak cement budowlany , pyli, z ręki nie zjedzą  trzeba w TMR mieszać, ta sama firma robi Ruchamax . Żywienie dobre zrobić to prędzej worek soli zjemy zanim bedzie idealnie

Edytowane przez marcinffff