Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja sie tam za mocno nie znam ale jezeli masz paszowoz to sianokiszonke tnij jednak nozami bo bedzie wybieranie co lepszych kaskow a prze to wlokna nie wezma i w paszowoz wsyp tresciwej tak chociaz polowe tego co dajesz. Jezeli karmisz bez paszowozu to niewieleda sie zrobic przytej ilosci tresciwych. Mozesz zwiekszyc koncentracje bialka na tresciwej a zmniejszyc jej ilosc. Wtedy powinno wzrosnac pobieranie sianokiszonki i tluszczyk pojdzie do gory a za nim bialko. Bo na noj gust krowy masz zawalone tresciwa co ogranicza pobieranie objetosciowej. A jeszcze mozesz zmienic te 9kg na 4 lub nawet 5 odpasow 

Opublikowano

Nie mam wozu . Pobierają bardzo dużo jak zwazyłem to wychodzi wszystkiego ponad 50 kg conajmniej . Kiedyś parametry były lepsze teraz jakoś słabe.  

Opublikowano

Kupiłem sianokiszonkę i pierwszy balot był ok dostawały 100kg a drugi dostały 200kg i bydło dostało biegunki mało je, ktoś coś poradzi macie link do sprzedającego 

https://www.olx.pl/oferta/sianokiszonka-i-pokos-z-trawami-szlachetnymi-CID757-IDbUs15.html#65d033bff3

Ręce opadają tydzień temu pobiłem swój rekord 1000l zbiornik był pełny, a teraz ponad połowa tego. Baloty ładnie pachną są suche prawie jak siano i nie wiem co jest grane, bo przed kilka dni było ok w miarę jadły mam 40 balotów i nie wiem co teraz robić 

Opublikowano

Gość nie miał świń przypadkiem? Słyszałem o takim przypadku, że gość lał świńską gnojowicę na łąki bo nie miał co z nią robić i później bele z tych łąk sprzedawał.  Bele wyglądały ponoć dobrze (kończyny, gatunkowe trawy) a krowy jeść tego nie chciały. 

Opublikowano

Poczekaj możliwe że wirusowa 3dniowka, leje się wtedy z nich okropnie. Ale wtedy lapie wszystko, młodzież też leje? Masz jakieś krzyżówki  xsm/mi? U mnie zawsze one mniej odczuwają, hf po ścianach wali

I ta cena jak za tak super towar podejrzanie niska

Opublikowano

No ale jeszcze musiałem płacić za transport patrzyłem na mapie to widać że też ma bydło.I jak z nim rozmawiałem to mówił że mogę przyjechać i rozetnie balota jakiego chcę bo i tak daję codziennie te baloty,tylko kawał drogi do niego był i nie było czasu. 2 tygodnie temu jednego balota wzięliśmy bo brat uszkodził przy rozładunku. Dostawały po 100kg przez 5 dni i krowy jadły.Mam paszowóz. W tamtym tygodniu zacząłem mieszać z starą kiszonką z pryzmy i było ok. 

No całe bydło ma biegunkę,ale byki wszystko zjadły. Może nie jest super jakoś,ale baloty zbite ładnie i nie widać żeby zgnity był, coś jak siano,ale z łąk torfowych. 

Opublikowano

Lub nawiezione laki byly obornikiem kurzym i wtedy nie rozlozona czesc zostala zebrana w pierwszym pokosie. Mozna wtedy cale stado otruc i wyjada na trupiarce. Weterynarz opoeiadal ze mial takie 2 przypadki. 60 i 30 krow padlo. 2 tyg od zaczecia skarmiania.

Opublikowano

Może źle zrobiłem.Człowiek chciał dobrze a jak zwykle wyszło źle 

Ten koleś co roku sprzedaje rozmawiałem z kierowcą tira to mówił że co roku bierze od niego baloty i niekiedy ci sami ludzie biorą. 

Opublikowano
Jakiś wirus przechodzi, sam nie raz tak mam że łapie prawie wszystkie apetyt słaby, biegunki i mleka połowa. Wtedy daje do pyska na sztukę herbitan forte przez 2 dni i sianem karmię i przechodzi po 3 dniach na dobre...
Opublikowano (edytowane)

Nic nie ruszaj nie ładuj kasy bo jak wirusowka to u tak swoje przechoruja. 3 dni jak nie będzie poprawy to szukać przyczyny. I na przyszłość kupować pewny towar, kolega kupił 44szt żywej bylicy i komosy że świata sądzi się kilka lat a z tych bel las zielska wyrósł.i płacił po 220zl za sztukę

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Wystarczy że koszone były w deszcz na nich osadzilo się troszkę np torfu i lipa.  Dam kiedyś tak zje.... z 100 bel perwszego pokosu. Wyglądała super ładnie pachniało a jeść wcale a jak bykom dałem to z musu i sraka na metr. Też słyszałem o padnietych całych stadach  gdy były skarmiane trawy po naworzeniu kurzakiem wytworzył się jad kiełbasiany z szczątków kur. ... Gospodarz się powiesił. 

Opublikowano
Dnia 16.04.2018 o 09:02, leszek1000 napisał:

Kupiłem sianokiszonkę i pierwszy balot był ok dostawały 100kg a drugi dostały 200kg i bydło dostało biegunki mało je, ktoś coś poradzi macie link do sprzedającego 

https://www.olx.pl/oferta/sianokiszonka-i-pokos-z-trawami-szlachetnymi-CID757-IDbUs15.html#65d033bff3

Ręce opadają tydzień temu pobiłem swój rekord 1000l zbiornik był pełny, a teraz ponad połowa tego. Baloty ładnie pachną są suche prawie jak siano i nie wiem co jest grane, bo przed kilka dni było ok w miarę jadły mam 40 balotów i nie wiem co teraz robić 

Nigdy ale to nigdy nie karm krow dojnych kupowana sianokiszonka czy tez balotami. Kombinuj tak zeby swojej trawy starczylo dla krow. A kupywana najwyzej dla mlodziezy.

Opublikowano

Ja kupiłem ostatnio bele i były lepsze od moich. Trawa, koniczyna. Tylko po wprowadzeniu mleko od 22 krów wzrosło o nieco ponad 200 L na odbiór. Z tego co pamiętam to te bele miały być z siewnych traw, życicy trwałej. Sam dawałem takie w 2015 r przywiezione z Łotwy i nic się nie działo. Podejrzewam wirusówkę jak koledzy.

Opublikowano

Na jesieni zalało łąki torfowe i nie dało rady zebrać. Biegunka powoli mija choć nadal dostają po 1kg tej sianokiszonki i apetyt też powoli wraca.Wczoraj dałem trochę pod pysk najwydajniejszej to zjadła tą sianokiszonkę 

może zrobię zdjęcie tej sianokiszonki z bliska.Wcześniej dostawały sianokiszonkę w której były kulki ziemi chyba przez ubijanie bo mokro było,ale wszystko jadły tylko te kulki zostawiały i 3 pokos

Jak nie będą zbytnio jadły to chociaż po kilogramie będę skarmiał bo nie wyrzucę 3 tyś w gnój