Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jakis rok temu znajomy z mojej wsi pozyczyl cos odemnie i nie oddawal i w koncu sam pojechalem sie upomniec o swoje a on mi powiedzial ze mi to oddal(po male spoze przyznal mi racje i powiedzial ze odda jak ktos mu przywiezie i odda).goscia obecnie licytuje komornik i nie widze szans zeby co kolwiek oddal dobrowolnie. co z nim zrobic zeby odzyskac swoje?

Opublikowano

U nas jeden typek miał podobnie - pojechał na podwórko i zabrał 2-3 maszyny po cenie złomu - np orkan2 bez gardzieli ale sprawny policzył mu za 300PLN. Dłużnik nic nie mówił.

Ogólnie komornik położy łapę na sprzęcie którego ty nie wezmiesz bo potrzebna jest umowa K-S czyli przyczepy, ciągniki, samochody, łap wszystko inne.

Wyrazy współczucia.

PS: w jakiej miescowości mieszka ten gość co wisi Ci kasę?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wyjście jest z każdej sytuacji, lecz pytanie jakie są szanse na powodzenie ? W Twoim wypadku masz 5% szans na odzyskanie :)

Opublikowano

Nie wiem co to jest to coś. Jeśli masz jakiś papier na to coś zgłoś się do komornika. Komornik nie może sprzedac rzeczy nie nalezacej do bankruta. Możesz zgłosić się do komornika i zapytać jak się sprawa ma przedstawic sytuacje..

Opublikowano

Chyba sie mylicie komornik może sprzedać żeczy nie należące do bankruta. kilka lat do tyłu była taka głośna sprawa że komornik sprzedał kombajn nie należący do dłużnika. A wyglądało to w ten sposób że własciciel kombajnu nie miał gdzie garażowąc swojego kombajnu wiec postawił go u znajomego na przezimowanie i w tym czasie był licytowany ten dłużnik a że stał tam ten kombajn to został zapieczętowany i zlicytowany za śmieszne pieniądze nawet niedawno o tym wsopominali w wiadomościach że nadal się sądzą z komornikiem.

Opublikowano

O tym kombajnie to czytałem w jakiejś gazecie , może to była inna sprawa ale ja czytałem o tym jak koleś na żniwa postawił na jego podwurzu kombajn jakiegoś claasa dużego niwiem może lexiona i jadą z synem niewiem skąd i widzą że ich kombajn wyjeżdża ze stacji cpn zajechali mu droge i wezwali policje że kradną im kombajn jak policja przyjechała to kazała im udowodnić że to ich kombajn przywieźli fakture vat na ten kombajn ale powiedzieli że fakture można podrobić i jakieś tam banialuki w każdym bądź razie kombajn odzyskali tylko że sądzili sie z tym komornikiem o poniesione straty wybitą szybe w kombajnie( kabina była zamknięta to komornik wybił żeby jakoś wejść) i zużycie opon bo podobno na parking tego komornika było 40km czy coś takliego jaki był finał nie wiem. A co do tematu to hmm czarno to widze kolego żebyś cokolwiek odzyskał.

Opublikowano

To są jednostkowe przypadki jeśli masz fakture na daną rzecz lub inny dowód własnosci nikt nie może ci jej sprzedać pozatym można sprawdzić w firmie która fakture wystawiła. Komornicy kiedys działali trochę z rozpedem aby jak najwiecej kasy wyrwać ale teraz też jest inaczej są sądy trybunał ue mozna domagac się strat wraz z otsetkami i oni o tym wiedzą.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
    • Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
  • Dodaj nową pozycję...
v