Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam pytanie, co zrobić gdy jałówką po wycieleniu ma ketozę? Weterynarz powiedział że to ketoza wtórna. Jałówka miała wcześniej zapalenie płuc. Wycieliła się 3 dni przed terminem, na wieczór po pobieraniu krwi. Ciele zdechło parę dni później. Krowa od wycielenia nie chciała jeść, ok tygodnia później dostała zapalenia płuc. Teraz z płucami jest dobrze, ale nie chce na dal jeść i bardzo schudła. Co robić. Proszę o pomoc!!!

Opublikowano

@luki0489 himy im nie daję dopiero jak się ocielą będą dostawały żeby mleka więcej było, a ten kwaśny węglan to po to żeby zaczęły jeść?? I gdzie go mogę kupić (gość z paszami będzie to miał??)

A jeśli chodzi o glikol to jak będę go mieszał z np. kiszonką z kukurydzy to będzie dobrze czy lepiej go krowie lać w pysk?

Opublikowano

Witam.. Krowa po wycieleniu ma ketozę. Został podawany już dwa razy antybiotyk i było trochę lepiej. Wlewam glikol od tygodnia oraz mieszanki witaminowe. Krowa strasznie chudnie i nic nie je. Tylko troszkę siano i wypija ok 30 litrów ciepłej wody. Co robić??? Jest na antybiotyku. Miała podane już kilka litrów glukozy. ucina mleko....

Opublikowano

Dawaj jej taki lek który się nazywa Ketomix on na pewno pomoże. Ja jakieś dwa lata temu miałem krowę chorą na ketozę i dawałem jej różne lekarstwa i nic nie pomagało, a dałem jej Ketomix no i to pomogło. Myślę, że powinno pomóc.. ;)

Opublikowano

Kolego-wlewając glikol raz po raz,jest albo będzie kwasica-sprawdź ph moczu,jak już jest ketoza-to wlewanie glikolu nie wiele daje, do żyły glukozę co 24-36godz. szybciej efekt. U nas w takich wypadkach to glikol na przemian z proiosanem-aż dojdzie do siebie,no i drożdże(spożywcze)ketomix-jest w baniakach(5) lub granulat, ale to jest profilaktyka-a nie leczenie choroby. pozdro

Opublikowano

Co do ketozy to wlewy dożylne z glukozy to raz, dwa odpowiedni lek na wątrobę i modlitwa że jest jeszcze wątroba jeżeli po przynajmniej 3 wlewach dożylnych po 1l glukozy 20% nie pomoże to można ją tylko na hamburgery wysłać... Ketomixy, ketokile, glikofertile są tylko pomocą doraźną zaś w już zaawansowanych przypadkach uratować życie można poprzez kroplówkę ....

Opublikowano

To ja koledzy napiszę jak wyratowaliśmy 2 krowy, najbardziej podatne na ketozę są jałówki przed ocieleniem nabierają masy i zostaje zachwiana przemiana materii gdy za późno zareagujemy często kończy się to zejściem sztuki tak było u mnie dostawała niemal ze wszystko i niestety. Ostatnim rokiem dopadła mi kolejnego przeżuwacza jednak odrazu udaliśmy się z ojcem do rzeźni po tzw treść żołądkową na jedną krowę dozujemy 2L/x2 rano i wieczorem przez dwa dni jak mi to weterynarz tłumaczył wprowadzamy bakterie które zadamawiają się w chorej krówce i pobudzają ruchy żołądkowe oczywiście nie jest to przyjemna akcja jednak warto

Opublikowano

Ten sposób jest stary jak świat już mój dziadek robił takie wlewy tylko ze on ta treść pobierał od zdrowych krów za pomocą dość grubego węża gumowego takiej alla sądy

U mnie podaje się duże ilości droższy spożywczej na zmianę z siemię lnianym z jogurtem naturalnym

coś musi ruszyć jej żołądek

Słyszałem też ze ludzie podają EM z melasą i drożdżami lecz nigdy tego nie praktykowałem

Opublikowano (edytowane)

Ceną na pewno, gliceryna jest bardziej naturalna, ale ponoć w mniejszym stopniu jest przyswajalna od glikolu, choc co znawca to inna opinia.

Edytowane przez Pawel20
Opublikowano

Widzę, że ketoza to dość istotny problem ale ja u swoich krów w zasadzie tylko raz się z tym spotkałem, zaprzyjaźniony weterynarz powiedział mi że ketoza najczęściej jest efektem błędów w żywieniu, niektórzy podają w paszy jałówkom za dużo energii, ja karmię je tylko słomą i sianem czasem sianokiszonka ale tylko z 2 i 3 pokosu. Na trzy tygodnie przed spodziewanym wycieleniem zaczynam przyzwyczajać je do pasz treściwych, a jak widzę że zaczyna wymię nabrzmiewać wlewam do poidła ten preparat energetyczny jak na razie bardzo dobrze się to sprawdza.

Opublikowano

najgorsze jest zasypanie jałowki zaraz po porodzie duza ilosci kiszonki z qq i srut zborzowych czy mieszanek ona i tak nie pobiera takich ilosci pozniej sie ofaci i jest katoza , jesli w miare wczesniej damy odpowiednia dawke gliceryny lub glikolu wychodzi bez urywania mleka , u krow dajacych powyzej 40 l na dobe zalecal bym stosowanie tluszczu chronionego , melasy, gliceryny badz ziarna suszonej qqrydzy do tego drozdze by pobudzic metabolizm zoladka i jelit i zwiekszyc wykozystanie pobranej paszy i zneytralizowac ph

Opublikowano

z melasą też nie wolno przesadzać bo można zmarnować sobie krowę, a drożdże to zawsze się przydają

Opublikowano

Mam pytanie,krowa ma ketozę utrzymuje się już ponad tydzień,weterynarz dał jej glikol dożylnie i jakieś zastrzyki i kazał dawać codziennie 200 ml glikolu,krowa jednego dnia je trochę więcej drugiego gorzej,moim zdaniem jej kondycja jest nie bardzo. Czy to są normalne objawy przy ketozie? i ile to trwa?

Mam pytanie,krowa ma ketozę utrzymuje się już ponad tydzień,weterynarz dał jej glikol dożylnie i jakieś zastrzyki i kazał dawać codziennie 200 ml glikolu,krowa jednego dnia je trochę więcej drugiego gorzej,moim zdaniem jej kondycja jest nie bardzo. Czy to są normalne objawy przy ketozie? i ile to trwa?

Opublikowano (edytowane)

kolego kwestia tego jak silnie jest zatruta bo krowa najprościej czuje się tak jak Ty na kacu, takie ma dolegliwości. Na dzień dobry lekarz powninen podac steryd domięśniowo o przedłużonym działaniu, dodatkowo do kroplówki podać glukozę + magnez a we własnym zakresie do pyska 2 x dziennie po 150 g glikolu czystego aczkolwiek na ostry stan ketozy ja dawałem na początek nawet 400 g glikolu. Po 5-7 dniach sprawdź najlepiej mocz albo mleko (testoket koszt 4-5 zł) jeżeli nie będzie poprawy trzeba powtórzyć kroplówkę. dodatkowo krowie musisz zapewnic pasze wysokiej energii ale najlepiej dodawać kwasny węglan żeby zbuforować żwacz bo inaczej jeszcze kwasicy dostanie. co do streydu 10 dni działa dexafort

Edytowane przez atomik
Opublikowano

Dzięki bardzo za podpowiedz, jutro sprawdzę mleko i najwyżej wezwę jeszcze raz lekarza.

Dzięki bardzo za podpowiedz, jutro sprawdzę mleko i najwyżej wezwę jeszcze raz lekarza.

Krowa dostaje drozdze,czy trzeba dac jej kwaśny węglan