Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

24h to za mało przynajmniej te 4dni potrzymaj

Wystarczy 24h tylko temp. 24-26 stopni i ciemne miejsce. Po 6h już wypuszcza.

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

W moim rejonie wszyscy się zastanawiają czy coś w ogóle z pszenicy będzie .Niby korzenie białe i się ziemi trzymają ,niby coś tam przy szyjce korzeniowej

zielonego widać ale cała góra -liście wygląda jak po gifosacie spalona .Liścia żółte ale i tak większość brązowa .

Najgorsze jest to że wszyscy w okolicy mają tak samo ,nie pamiętają aby kiedykolwiek po zimie tak wyglądała i nie wiedzą co dalej robić.

Opublikowano

Mam nikłą nadzieję że nie będę przesiewał -40 ha była by to kosztowa masakra :(

A jeżeli już by miało tak być to talerzówka lub gruber głębiej no a potem zestaw upr-siewny.

Dziś zrobiłem ten test co polecano na forum .Zobaczymy juto -pojutrze co z tego będzie .

Opublikowano

Dziś poszła pierwsza dawka saletry(ok 180kg/ha)na pszenżyto,rzepak i żyto na kiszonkę no i na 1.29ha pszenicy rozsiałem tak tylko na próbę żeby za wiele nie stracić w razie przesiewania.....

Opublikowano

Tak dziś(zacząłem o 4 i do 8 fajrant potem kościół :D :D )-niestety tylko dziś mam wolne od pracy....ciągnik szedł bez żadnych problemów(było -6'C)tylko w jednym miejscu(stała woda)trochę ziemia rozeszła się na boki a tak to żadnych śladów :)

Opublikowano

@sołtys48 z jakiej części Polski jesteś że już siejesz? Zastanawiam się nad saletrą ale nie wiem, czy to już koniec przymrozków. Nie chcę zmarnować nawozów.

Opublikowano (edytowane)

sajgon

Sama pólnoc wielkopolski, powiat złotowski

w mojej ololicy na rzepaki saletrę siali już tydzień temu

Niby od połowy tygodnia ciepło...więc myślę,że będzie ok.....w tygodniu niestety brak czasu żeby rano posiać a później to mozna zapomnieć o siewie

Edytowane przez soltys48
Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Sajgon ostatni przymrozek u nas to prawdopodobnie ten czwartek. Troche za wczesnie na 1 dawkę jak na nasz region, ja planuję podzieli 1 dawkę na 2 czesci... 50% teraz i 50% za tydzień.

Opublikowano

zrobilem proby i jeczmien natiwal 60 procent ruszylo , pszenzyta ok 80 , pszenica muszelka ponad 90 procent nie zareagowalo raczej po niej , z 2 tygodnie i sie okarze

Opublikowano

U mnie (i nie tylko u sąsiadów widze też) na pszenicy na części roślin widać jak by była taka różowa. Liście wszystkie sa włąsnie lekko różowe, chyba zgniłe a kożenie raczej dobre. Co mogło ja załatwić? Zastanawiam się czy to przesiewac czy zostawić? Na polu obok gdzie jest pszenżyto wszystko jest ok, tylko na pszenicy. Pleśń śniegowa chyba nie bo nie ma białego nalotu. Gdzieś czytałem że może to być zgorzel siewek? Pszenica była zaprawiana ale nie pamiętam teraz nazwy środka, musze sprawdzić.

Opublikowano

Witam , robiłem dziś inspekcje upraw ( pszenica , żyto) i patrząc z daleka pole się żółci, podchodząc bliżej wygląda to tak: końcówka (jakiś centymetr) jest zółta, natomiast reszta rośliny jest zielona, mam nadzieje że wszystko bedzie ok.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hajnówka dzis siała nawozy :) narazie 20ha na próbę...tak aby z nowym rozsiewaczem sie zapoznac

Opublikowano

G.R.U. RoL-Land

Dziś ruszyliśmy siać saletrę na rzepaki. Rano lekki przymrozek więc spokojnie latałem po polu. Dawka 220kg/ha. Resztę ozimin odpuszczamy. Nie wygląda to faktycznie najgorzej ale będzie bardzo mała obsada. Myślę ze na poziomie 60-70% wzejdzie. Ale jaki to da plon??? Rozmawiałem z ojcem to twierdzi ze juz widział pszenicę w takim stanie i ją zostawili, a póżniej wielka kupa z niej była... Nie ma co się czarować;/

Ale nie planujemy teraz orać tylko wpuścimy ciągnik z tymi najcięższymi bronami. Mamy taki o szerokosci 5m to będzie ubywało a spokojnie powinno zniszczyć pozostałości ozimin.

Opublikowano

heh... ja 50ha pszenicy raczej na 100% będę musiał przesiać bo niestety ale na dziś dzień nie bardzo się zieleni, tak jak była zółta tak jest :(

orać nie zamierzam, wlecimy Catrosem 5,5m i potem zasiejemy pewnie jęczmień jary... może troche kukurydzy na próbę... oj nędzny rok jak narazie