Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może ktoś wie co to jest: ciągnik na biegu jałowym wydaje dziwny hałas dość cichy ale jednak a jak wcisne pedał sprzęgła to zanika jak puszcze to znowu. Sprzęgło się kończy? Było robione 100 mtg temu...

Opublikowano

SPRZĘGŁO GROŹNE OBJAWY - NIEWINNY PROBLEM:

ostatnio zaczęło mi się ślizgać sprzęgło, rozpołowiliśmy ciągnik i okazało się, że tarcza prawie nie ruszona (1400 mth w górach, z ciężką kosiarką, czasem z turem). W docisku pod "słoneczkiem" napchane było tyle traw i kurzu, że docisk nie działał. Uważajcie na to jak płacicie w serwisach po 4000zł za wymianę sprzęgła. Dziś składam maszynę, zobaczymy jak chodzi ;)

Opublikowano

Witam

Mam forterre 2008r 122KM Z ładowaczem.

1 To ze lewarek ciężko chodzi to wina przejścia przez podłogę tam jest taka okrągła blacha która suwa się po dnie kabiny jak tam najdzie piachu to dźwignia chodzi ciężko.

2 Sprzęgło ceramiczne podobno jest bardzo dobre ale w mim egzemplarzu był problem z włączaniem biegów 'szarpanie traktorka przy próbie wbijania biegu jak widzę dolegliwość jest ogólna, po 1500mth postanowiłem rozpołowić zetora co się okazało docisk oraz koło zamachowe słabo znoszą współprace z tarczą ceramiczną po splanowaniu koła i docisku zakupie nowej ceramicznej tarczy LUK ciągnik złożyłem, było bardzo dobrze zero problemu przy włączaniu biegów czy zmiany kierunku jazdy gdy np ciągnik jeszcze się toczy w przeciwna stronę. Moja radość niestety trwała krótko problem wrócił z powrotem. Znowu rozjazd cięgnika doszedłem do wniosku ze tarcza pod wpływem temperatury na tyle się odkształca że mimo pełnego wysunięcia wysprzęglika za mało się robi luzu miedzy kołem zamachowym a dociskiem stąd dalsze obracanie skrzynią i problem ze zmianą biegów, postanowiłem założyć zwykłą tarcze o dziwo jest już rok i z wysprzęglaniem nie ma problemu. Jest jeden mankament, że nie ma na rynku tarcz zwykłych z tłumikami, efekt jest taki ze słychać straszne rzężenie w kabinie ze skrzyni przy znacznym obciążeniu na średnich obrotach.

Może ktoś zna firmę co robi tarcze na zamówienie zamówiłbym zwykłą tarcze tylko z tłumikami

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.Mam proxime i też mam jakiś problem ze sprzęgłem.Tyle że wysprzęgla dobrze tylko po zwalnianiu pedału sprzęgła szarpie ,nie można płynnie ruszyć.Nie wiem czy problem jest w pompkach czy w czym innym.Może miał ktoś podobny problem.

Opublikowano

mam problem z proximą, amianowicie na żółwiu ślizga się sprzęgło,na zającu jest ok,co to może być za przyczyna?Może miał ktoś taki problem.Prosze o pomoc.

Opublikowano

Witam! Posiadam proximę plus 9541 2007r. W 2010 roku sprzęgło momentalnie przestało ciągnąć, rozpołowiłem, tarcza była zjechana, wymieniłem tarcze lecz nic nie pomogło. wymieniłem całe sprzęgło i chodził bez zarzutu do teraz. Robiąc w polu przestał wysprzęglać. podciągnąłem na wysprzęgliku i było w miarę dobrze., na drugi dzień przestał ciągnąć, cofnąłem wysprzęglik. Cięgnik jechał ale mocno się sprzęgło ślizgało. Rozpołowiłem, tarcza docisk i koło są zerznięte. posiadałem nową tarcze więc założyłem. ciągnik jeździ ale coś czuje że nie długo i całe sprzęgło będzie do wymiany. Czy ktoś miał taki przypadek? Czy robią jakieś lepsze sprzęgła żeby można było założyć?. moim zdaniem ciągnik ma za dużą moc do sprzęgła, poprostu one chodzi na poślizgu którego przy tarczy ceramicznej sie nie odczuwa. A nie mam zamiaru co rok zmieniać sprzegła

Opublikowano

mam problem z proximą, amianowicie na żółwiu ślizga się sprzęgło,na zającu jest ok,co to może być za przyczyna?Może miał ktoś taki problem.Prosze o pomoc.

nie slizga ci sie sprzegło tylko połbiegu do konca nie załancza

Opublikowano

mam forterre 11441 z 2007 i w dniu dzisiejszym jest to raczej ciągnik używany dorywczo,bo boję się że coś znowu się złego zacznie dziać. Po 2000 mtg spalone sprzęgło,wymiana 2 tyś zł,biegi bez przerwy ciężko wchodzą,później kłopoty z hamulcami i z podnośnikiem. No i wszelkiego rodzaju wycieki.

Opublikowano

Forterra 9641 2007r 1890mtg pracuje głównie z ładowaczem i ze sprzęgłem nie było jeszcze żadnego problemu, jedyna awaria to przeciek na przedniej zwolnicy.

Opublikowano

mam forterre 11441 z 2007 i w dniu dzisiejszym jest to raczej ciągnik używany dorywczo,bo boję się że coś znowu się złego zacznie dziać. Po 2000 mtg spalone sprzęgło,wymiana 2 tyś zł,biegi bez przerwy ciężko wchodzą,później kłopoty z hamulcami i z podnośnikiem. No i wszelkiego rodzaju wycieki.

duzo pracy przy wymianie sprzęgła było ? i jakie objawy były ze sprzęgło spalone ? dłuższy czas się coś działo czy tak nagle ? samemu udało sie to naprawić czy to trochę skomplikowane ?

Opublikowano

u mnie w  zetor forterra 11441 z 2005r  mam problem ze sprzęgłem otóż biegi ciężko wchodzą a przy włączaniu szarpie jak narazie innych problemów z nim nie miałem zero wycieków itp. tylko te sprzęło 

Opublikowano

Te forterry i ich sprzegla, polecam zalozyc zwykla tarcze nie ceramiczna nie zuzywa tak kola i docisku. Zalozylem juz sporo tych tarcz zamiast ceramiki i jak narazie wytrzymuja wiecej niz seryjnie zakladane

Opublikowano

Do tej pory nie spotkalem sie z tym zeby po zalozeniu zwyklej tarczy ciezko biegi chodzily czy cos. Zwykla tarcza jest ogolnie dostrpna zobacz na allegro np:)

A na zle wysprzeglanie moze nie pomudz zmiana nawet calego sprzegla jak bedzie niedokladnie zlozone :)

Opublikowano (edytowane)

czyli jak wymienie tą tarczę to powinno wszystko wrócić do normy 

A i jeszcze jedno pytanie czy pompka w zetorze  powinna mieć większą pojemność bo teraz mam wyregulowane do oporu i tak pedał sprzęgła szybko bierze 

Edytowane przez RafaSadowski
Opublikowano (edytowane)

Zle mnie zrozumiales . Ja pisze ze ta tarcza nie niszczy kola i docisku i z doswiadczenia wiem ze dluzej wytrzymuje jak sie madrze jezdzi, ale na samo wysprzeglanie moze pomóc moze nie bo to troche inny problem moze byc. Pompki nie wkreca sie do oporu bo powstanie koleny problem

Edytowane przez Agrotech1111
Opublikowano

Nie no powinno wczesniej rozlaczac naped, troche przed koncem. Jak za mocno wkrecisz to zatkasz kanal w pompce od swobodnego splywu i jak tarcza sie podpracuje to sloneczko sie oprze o lozysko ktore sie nie cofnie i bedzie slizgalo sprzeglo