Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytaliście artykuł: „Ursus żyje” podane tam są dwa nowe modele które będą produkowali model 1674 z 158 konnym silnikiem za 257 tyś. zł oraz model 5524 o mocy silnika 75 koni za 130 tyś. zł . Myślicie że mają jakąś szanse odbić się od dna, niby trochę zmodernizowali te dwa modele wyposażenie, skrzynia itp. ale wydaję mi się że chyba nie mają pojęcia że z tymi cenami to daleko nie zajdą przecież za ok. 115 tyś, zł można kupić Zetora Proximę 85 z 90 konnym silnikiem. Mam nadzieję że ceny zmienią na takie dzięki którym będą mogli konkurować cenowo chociaż z zetorem w tedy myślę że mają jakąś szanse. Mam nadzieję że odbiją się od dna bo głupio by było żeby „chińszczyzna” i inne „tanie” nie dopracowane jeszcze ciągniki powiększały swój udział w polskim rynku kosztem ursusa.

Opublikowano

Czyli z tego co wyczytałem to nie będzie produkowany dalej 1934/54. Mam nadzieje że wznowią produkcje 7524 bo to ciekawy ciągniczek tylko żeby dołożyli tą skrzynię 8/8. Bo zbyt długo go nie produkowali ale jeden użytkownik AF go ma :D

Opublikowano
...oraz model 5524 o mocy silnika 75 koni za 130 tyś. zł . Myślicie że mają jakąś szanse odbić się od dna, niby trochę zmodernizowali te dwa modele wyposażenie, skrzynia itp. ale wydaję mi się że chyba nie mają pojęcia że z tymi cenami to daleko nie zajdą przecież za ok. 115 tyś, zł można kupić Zetora Proximę 85 z 90 konnym silnikiem.
Zobacz za ile masz Case JX lub NH TDD które są już troche na rynku więc ludzie mając do wyboru nowość URSUSa (czyli ciągnik z chorobami wieku dziecięcego z fabryki która może jeszcze upaść lub zaprzestać produkcji danego modelu) lub coś z CNH który sie dość prężnie rozwija na naszym rynku wybiorą coś sprawdzonego jak CNH. Ursus miałby szanse przetrwać i być w tej pierwszej 5tce sprzedawanych ciągników ale musiałby nawiązać walkę cenową właśnie z takimi markami jak Farmtrac, Farmer, Belarus/MTZ, Pronar i całe te wynalazki z dalekiego wschodu. Niestety ale wszyscy wiemy że marki które wymieniłem są tańsze od URSUSa a cena w dużej mierze decyduje o zakupie nowego ciągnika bo nie każdy się załapał na PROW a Ci co sie załapali nie wiedzą czy nie zostaną odrzuceni.

Jak przyjdzie Farmer to wrzuce skan wywiadu. Za tydzień może dwa powinien dojść bo numer 21/2009 to około 15 listopad

super, chętnie przeczytam. od 2 lat nie prenumeruje tego pisma a szkoda.

Opublikowano

Wydaję mi się że ursus jeszcze troszkę jak na razie ma przewagę nad tymi nowymi „tanimi” markami co od niedawna są na rynku ponieważ marka ursus jako firma jest znana i ludzie mają większe zaufanie niż do takich różnych „składaków” . Ale to się może za nie długo zmienić ponieważ to są nowe firmy i jak wiadomo nie mają takiego doświadczenia oraz zaplecza technicznego jak ursus więc jak teraz ursus nie wykorzysta ostatniej okazji żeby znowu zaistnieć i nie zaproponuje nowych rozwiązań w swoich ciągnikach przy przystępnej cenie oraz nie wprowadzą nowej serii ciągników które nie będą tylko liftingiem poprzednich to może być ich ostatnia nie wykorzystana okazja. Ursus ma jeszcze szanse ale to zależy od tego co zaproponują i za jakie pieniądze. Czy ktoś wie jak będzie wyglądać „nowa” seria tych ciągników i co mają zamiar "nowego" w nich wprowadzić oraz czy w końcu w ich ofercie pojawi się według mnie najpopularniejsza ostatnio moc silnika między 85 a 125 koni mechanicznych bo w ich ofercie w ogóle nie ma takich ciągników i nie rozumiem dlaczego nie interesują się tym przedziałem mocy może ktoś mi to wyjaśnić czemu aktualnie nie produkują takich ciągników?.

Opublikowano

w RPT piszą że w 2011 r wprowadzaja skrzynie z elektrochydraulicznym rewersem i napewno będzie to skrzynia z zakupu silniki to juz pewne perkinsa i przednie mosty cararo czyli składanka jak pronar ,farmer,foton czy inne cena też pewnie podobna więc wróże słabą przyszłość ursusowi

Opublikowano

A seria Agro Bis, to do kiedy ma być produkowana? Bo już dawno się mówiło, że mają kończyć z ich produkcją, ale jakoś końca nie widać, a wręcz przeciwnie. Zrobił się na nie większy popyt (tak mi się wydaje)

Opublikowano

Tak 5524 ma skrzynie 40 km/h i kosztuje coś koło 130 tyś zł. A co do 120 km to z tego co zdążyłem zobaczyc w kiosku w farmerze to opracowują ciągnik 120 koni o nowej konstrukcji oraz maja już prawie gotowy model 8024 o mocy 108 km. Moze ktoś ma już tą gazete to mogłby udzielic bardziej konkretnych informacji.

Opublikowano

Z tego co pisze w rpt to tak:

Typ Moc Biegi Cena brutto

3722 50Km 8/2 99 064 zł

3724 50 Km 12/4* 111 752 zł

5524 75 Km 12/4* 130 784 zł

6824 92 Km 12/4* 134 932 zł

1674 160 Km 16/8 257 420 zł

*opcjonalna skrzynia biegów 8/8 z rewersem mechanicznym.

Według mnie to trochę drogo :) .

Jedno mnie rozśmieszyło do łez, jest zdjęcie prezesa ursusa Andrzej Słonowski, na tym zdjęciu widnieje z modelem ciągnika marki massey ferguson :) .

Opublikowano

Od cen które podał newholland15 upust dilera - 8% na dzień dobry. :) Dzieki za artykuł kadman. Widać że coś pozytywnego się dzieje. Produkcja na poziomie 1500 szt/rok to jednak nie szokuje. A z tego co wnioskuję bardziej skomplikowane części będą na zamówienie.

Opublikowano

Dzieki za skany :) cos nie wiele pisza o 6824czyzby juz zrezygnowali z niego :) moim zdaniem 16 powinni zostawic zwlaszcza ze zetor ma wprowadzic ciagni o podobnej mocy

Opublikowano

Przecież jest napisane ,, Ze zmodernizowanych ciągników , w najbliższym czasie do sprzedaży trafią modele 5524 (75KM) i 6824 (92KM)." Z tego wynika że chyba będzie jednak produkowany.

Opublikowano

Myślę ,że ursus wkoncu zaczoł sie rozwijac.

Jednak ceny to powinny ulec obniżce i będzie git.

Jest mowa o szkrzyni 12/12 ,ciekawe czy bedzie seryjnie montowana czy w opcji(jak tak to ciekawe za ile)Trzymam kciuki za rozwój ursusa :)

Opublikowano

Lepiej żeby była nie w opcji ale do wyboru, czyli rolnik bez zwierzaków mający już ciągnik z turem lub ładowarkę weźmie skrzynię 12/4 a ten co szuka czegoś z rewersem i skrzynią 12/12 weźmie wersję sobie to drugie. Cena powinna być taka sama wtedy każdy znajdzie coś dla siebie.

Opublikowano

Pięknie się zapowiada. Chociaż ceny ciut za wysokie ale jeżeli ma być obniżka w 2010 roku no to może będzie dobrze :) Już nie mogę się doczekać serii nowych ursusów które wykonują prace wiosenne :)

Opublikowano

Myśle że ursus zaczą zmieniać cenniki we wszystkich modelach.Nie ma napisanych cen ursusa 3512 a wcześniej kosztował chyba 67000zł.Zapowiada sie dobry krok dla ursusa.Tylko żeby nie podnosili tej ceny :) a wręcz obniżyli :) myśle że ursus 3512 powinien kosztować 50000zł a 4512 55000,itd :)

Opublikowano

Oooo!! Na taką obniżkę to bym nie liczył. Zresztą nie wiem czy ursusa 3512 nie przestaną produkować-przecież to technologia jeszcze z lat 70 XX wieku więc trzeba przestać tu mówić o tradycji i stawić czoła nowoczesności. Dla mnie lekką porażką jest to że w 3722 i 3724 nic nie mówią o skrzyniach z reversem. W nich także by się ona przydała-mały ciągniczek do ładowacza akurat :)