Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z tego co wiem to leśnicy nie chcą wydawać zgody na zmianę przeznaczenia działki z leśnej na rolną. Jest taka możliwość że jeżeli ten las jest słaby to wytnij z niego te najlepsze sztuki a resztę zostaw. Znajdź w okolicy biegłego rzeczoznawcę który określi ci że teren nie jest zalesiony tylko zadrzewiony i zakrzaczony i wtedy możesz się starać o zmianę na grunt rolny :D

Opublikowano

A tak wogóle to czy zbawi autora tematu te 20-30 arów, sam mam kilka takich lasów po środku działek, a jeszcze kiedyś kiedyś nasadziłem pas drzewek wzdłuż drogi po środku pola i mam przynajmniej 20 arów cienia dla krów na pastwisku, a w około tych olch trawa rośnie dużo lepiej susza tak nie ma wpływu, a bydło ma się gdzie schować od słońca, podobnie wzdłuż pasa drzewek nie zawiewa tak z pól śniegiem, liście z drzew to też nawóz no i lepiej rośnie wszystko na tym polu, al jak długo to będzie i drzewa porosną ogromne to nie wiem, ale w przypadku autora tematu to bym tak całkiem nie wycinał tego lasu, nawyżej w około podcioł kilka drzew żeby bliżej podorać się pod las, a nawet gdyby wszystko wyciąć to chociaż w części warto było by nasadzić kilka pasów drzewek

ps. słyszał ktoś o dopłatach do brzóz/topoli i wierzby na ten rok?

Opublikowano

no troszke zbawi :D bo jak by ten starszy gości chcial sie na nowo zamienic na dzialki (znaczy sie kazdy miałby swoją) to na pole zamiast miec 1km to bede mial 3km :D i dodatkowo wszystko w jednym kawałku bym mial :D a nie w dwóch z kiepskim lasem po środku :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...
v