Skocz do zawartości

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jaka pryzme najlepiej zrobić z 0,5h qq zeby nie bylo wielu strat bo ta pryzma pewnie bedzie mała z tak małego kawałka?

 

Jak najwęższa i najniższą (bez przesady oczywiście :) ), pisze tak bo zakładam, że masz nie za duże stado i pobranie kiszonki będzie małe, także należałoby zrobić tak, żeby w max tydzień pobierać cała szerokosc sciany kiszoznki.

Opublikowano

@synuproboszcza musi być jak najdłuższa nie za wysoka i w miarę wąska bo jak zrobisz szeroką to będzie się psuć bo nie nadążysz brać . Miałem kiedyś 11 byków i pryzmę zrobiłem z 1.o5 ha i był w miarę szeroki to pleśniała kiszonka bo nie nadążałem skarmiać :)

Opublikowano

Witam koledzy :)

Mam pytanko czy moze mi ktos podac jakis link gdzie moge dostac takie worki do przykrywania kiszonki? sa one takie dlugie o malej srednicy i wypelnia sie je piachem :) czytalem kiedys o nich w top agrar ale nigdzie nie moge ich dostac .

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Mam pytanko czy moze mi ktos podac jakis link gdzie moge dostać takie worki do przykrywania kiszonki?

Proszę nawet kilka linków i to z cenami :D :

http://www.agrapac.p...-x-10-szt..html

i na Allegro ;-) dwa rozmiary:

http://allegro.pl/wo...2408484306.html

http://allegro.pl/wo...2409610149.html

tutaj:

http://www.bagpolska...-zwir-i-piasek/

tu też możesz zapytać:

http://www.agripak.pl/form/show/id=1

 

 

Przemek

;)

  • Like 1
Opublikowano

Koledzy tymam do was pytanie , czy jeżeli przykryję pryzme QQ tą droższą folią tą która jest z jednej strony biała a z drugiej czarna to nie będzie mi się psula QQ nie sypiąc piachu na górę pryzmy :unsure: Chodzi o to czy przykrywając taką folią opsypuje się tylko boki a górę nie koniecznie. Nie to żeby mi się nie chciało a chodzi mi o to że zimą mnie nie będzie a żona by musiała się nie źle na tyrać psz ziemi zmarźniętej.

co o tym myślicie, czy ktoś z was miał takie doświadczenia ^^

Opublikowano

Koledzy mam do was pytanie , czy jeżeli przykryję pryzme QQ tą droższą folią tą która jest z jednej strony biała a z drugiej czarna to nie będzie mi się psula QQ nie sypiąc piachu na górę pryzmy :unsure: Chodzi o to czy przykrywając taką folią opsypuje się tylko boki a górę nie koniecznie. Nie to żeby mi się nie chciało a chodzi mi o to że zimą mnie nie będzie a żona by musiała się nie źle na tyrać pszy ziemi zmarźniętej.

co o tym myślicie, czy ktoś z was miał takie doświadczenia ^^

Dzięki i pozdro :P

 

Sory za drugi post :huh:

Pawel ale słyszałem że ta biała nie przyjmuję tak światła słonecznego bo żeby się w okresie wiosennym nie psuła. Jak myślisz.

Opublikowano

Wiosną już zamarznięte nie będzie więc lżej odkrywać :) Uprawa kukurydzy na kiszonkę za drogi interes zeby potem to na pole wywalać. Dla swietego spokoju proponuje to delikatnie z wierzchu ziemią obsypac, lub czym innym dociążyć, żeby choć częściowo ochronić przed ptakami czy czym innym.

 

A jak masz dobrego sąsiada to zapewne pomoże zonie przy odkrywaniu przymy :D

Opublikowano

Koledzy mam problem odnośnie zagrzewania sie pryzmy pryzma jak co roku ubita konkretnie moze az za mocno, w ubiegłym roku tylko koniec mialem przypsuty ale to przez głupote a w tym roku psuje mi sie jakimś códem cala warstwa pod folią jakieś 10-20cm nie wiem co jest, co zrobiłem nie tak czy co nakryta jest białą folią moze temu czy jak??

Opublikowano

A to pryzmę da się ugnieść za bardzo? :D Bo się nie spotkałem z takim stwierdzeniem. Jak piszesz to wychodzi na to że górna warstwa słabo została ugnieciona.

U mnie na trochę jest popsutej od spodu, ale pisałem jak ugniatała u mnie firma usługowa. To co ugniatałem potem swoim ciągnikiem jest wszystko ok. No jeszcze mały - że kukurydza była za sucha.

Opublikowano

Świetnym prostym i tanim sposobem jest przykrycie kiszonki najpierw cienką folią malarską która w czasie fermentacji zostanie przyssana i nie dopuszcza powietrza do kiszonki, a dopiero puzniej właściwą folia i ziemia :)

Opublikowano

Najprawdopodobniej bedzie wina tego ze QQ była zdeka za sucha;/ a z folią na podklad bede eksperymentował na nastepny rok, Jest jakiś sposób aby ograniczyc zagrzewanie podczas otworzonej pryzmy??

Opublikowano (edytowane)

Jest sciana pryzmy musi być ruwna tak aby nie dostawało sie do niej powietrze, drugi wazny element to utworzenie tak szerokiej pryzmy aby pobierac dzienie od metra do 1,5m. Nie rubcie tez najwyszej pryzmy we wsi po wtedy wygląda mniejwiecej tak // \\ co powoduje że boki nie sa ugniecione bo poprostu nie pojedziesz tam traktorem bo kazdy traktorzysta bedzie sie bał ze sie sp****doli.

Edytowane przez Roman_h2
Opublikowano

Świetnym prostym i tanim sposobem jest przykrycie kiszonki najpierw cienką folią malarską która w czasie fermentacji zostanie przyssana i nie dopuszcza powietrza do kiszonki, a dopiero puzniej właściwą folia i ziemia :)

Czyli nie przepuszczającą promieniowania

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Bez przesady, jak są niskie temperatury to warto zakryć by nie zamarzła, a jak zamarznie to mniej jak otwarta.

Opublikowano

Na zakiszenie kiszonki potrzebne są tylko dwa tygodnie pozostałe 4 wymagane do minimalnego czasu po którym otwieramy pryzmę to czas na ustabilizowanie się kiszonki dlatego otwarcie wcześniej nisz po 6 tygodniach jest nie wskazane bo staniesz na rękach a ona i tak się popsuje :)

Nie rozrabiaj zakiszacza w wodzie z chlorem :) On zabija bakterie.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie psuje mi się kiszonka z trawy od spodu jakieś 20 -30 cm na ziemnię położone były plandeki takie jak na samochodach ciężarowych i co ciekawe psuje się w rożnych miejscach( raz lewej strony a na drugi z lewej lub bliżej środka chodź środek się jeszcze nie zepsuł) pryzma jet otwarta cały czas nawet jak pada i góra się nie psuje a duł tak po 2-3 metry długości i jakieś 40 cm szerokości ubita jet grzeje się i zachodzi fermentacja masłowa co może być przyczyną zamówiłem środek na bazie kwasu propylinowego i mrówkowego oraz mikro organizmy czy to coś może pomóż .

Edytowane przez hodowca0007
Opublikowano

coś zrobiłeś źle może czas napełniania silosa, za bardzo podeschnięta, zabrudzona przyczyn tysiące, zakiszacz teraz to jak umarłemu kadzidło lepiej kup sobie za to flaszkę za każdym razem walnij kielona jak widzisz tę pryzmę, przynajmniej głowa będzie Cię bolała od wódki a nie od kiszonki

  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v