Skocz do zawartości

Kiszonka z kukurydzy- proces przygotowywania


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i trywialne pytanie ale czy ktoś z Was sie z tym kiedyś spotkał ? Chodzi mi o taką sprawę : macie np pryzmę zrobioną z kukurydzy i np po kilku miesiącach (mało prawdopodobne) chcielibyście przenieść tą pryzmę w inne miejsce np zabierają Wam ziemię pod budowę drugi. Czy taka przeniesiona kiszonka będzie coś warta czy się nie zepsuje po przeniesieniu i zakiszeniu ? Zawsze to dopływa tlenu ....

Nic jej nie będzie. Przenieść, złożyć , ubić , przykryć . Kropka.

Opublikowano

mówisz wał cambella ? wydaje mi się troszkę lipa oczywiście moja osobista opinia nie nie wydaje mi się żeby dobrze tym ugnieść zwłaszcza że nie jest on pełny ale być może to jest jakieś rozwiązanie zwłaszcza dla suchszej kiszonki która lubi się stawiać. Z drugiej strony nie wiem w jakim czasie robisz pryzmę u mnie nie dałoby rady jeździć tym wałem po pryzmie gdyż praktycznie ciągnik za ciągnikiem jedynie czas na rozwałkę turem i dalej. Kiedy byś chciał to robić po zakończeniu ? Jakieś rozwiązanie jest ale wypróbuj podziel się jak wyszło 

Opublikowano

U mnie jest kilka minut na ugniecenie, zazwyczaj robi się na dwie pryzmy, ja rozpycham spychem do śniegu. Ogólnie to problem jest na przegach prysmy gdzie za blisko podjechać nie mogę. Wydaje mi się że po wstępnie ugnięcionym taki wał powinnien tez jeszcze gnieść szczególnie że waży 1,5 tony. Przetestuje ten układ

Opublikowano

Mam pytanie dostałem ofertę na folie kiszonkarską 

SILL VER Silo Strong

co o nie myślicie widzieliście ją tzn. mieliście z nią do czynienia. Może macie jakieś swoje typy ja używałem jakichś polskich do tej pory nie pamiętam nazw ale coś ze stomilu chyba biało -czarną ale ostatniej zimy normalnie cała się rozleciała i jestem zniesmaczony chciałbym coś nowego. Ta jest podobno 3 -warstwowa czarno - szara ciekawe rozwiązanie jednak nie wiem jak to się "je"....

Opublikowano

Ja jak mam gotowy pryzmę dobrze  ubitą to rozkładamy folię , następnie brzegi foli  nakrywam sporą ilością trawy . Na wierz sypiemy około 20cm ziemi i czasami posypujemy to owsem  dlatego jak on urośnie to korzenie będą trzymały ziemie i deszcz jej nie zmyje , ale nie zawsze rak robimy .

Opublikowano

jak oceniacie swoją kukurdzye do scięcia ??  u mnie fao 250-260  dojrzałośc  mleczna-wodnista narazie  ale czesc roslin przez susze uschła  a siana po życie fao 230240  to ma 1m  a miejscami mniej i koby nie bedzie wogule bo pliście  schną .... straszna susza kujawskopomorskie    jak tu wyznaczyc termin zbioru ;/

Opublikowano

u mnie strasznie dziki niszczą kukurydzę, jest jeszcze zielona i ziarno jest miekkie, że palcami wyciskam ,,mleko''  i nie wiem czy kosić czy czekać aż dojdzie ? Co by było jak bym skosił taką zieloną to browy bedą jadły czy lepiej jescze czekać ?

Opublikowano

Witam  mam pytanie co robicie w pryzmach przy kukurydzy trawie aby sie nie narobić?

ja przykrywam pryzmy obsypnikiem  i lekką szypa do sniegu aluminiowa odkrywam, ale np co zrobic aby nie bylo podrzucanai przy kopcu  kazdy wybierak cos zostawi  a moze w silosie jest lepiej???

Opublikowano

W silosie o wybetonowanym dnie kukurydzę wybieram turem z łyżką, a sianokiszonkę widłami z krokodylem. Wtedy ręcznie nic nie muszę robić. Folię okładam oponami. Tylko przy brzegach ziemią. Więc i odkrywanie idzie dosyć sprawnie. Przed samym okryciem polewam też pryzmę serwatką, ze szczególnym uwzględnieniem boków. Kukurydza się prawie nigdy nie psuje. Sianokiszonki czasem coś odrzucić trzeba ale bez większej tragedii. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v