Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz to i ja będę segregował bo będę miał czym a tak jak się wynajmuje to pomieszają te bele się nie chce tam już problemów robić bo aby szybciej teraz sam poukładam jak będzie mi się podobało :)

Gość cycek933
Opublikowano

sory ze tak pozno odpisuje ale waga moich bel to byla 200kg bo jeszcze wjezdzal tirem na wage i taka srednia wyszla nie za dobrze zbite ale jak na sztuki sprzedawalem to sie oplacilo:p:p

Opublikowano

ile razy tak jest się przywiezie o ta będzie dobra się okazuje ze nie trzeba dla młodzieży oddać druga tak samo i 2 rozpoczęte

ale nie strzelasz "a może tą wezme ładnie leży pewnie tak bd dobra dla krów albo nie wezmę to pod nią... "

Opublikowano

Panowie ,jak chcecie sobie łatwo posegregować bale z sianokiszonką ,to polecam np. różne kolory foli .Mój mąż tak robi i np. sianokiszonka z trawy (u mnie zawsze dobra bo łąki trzymamy max 3-4 lata )owija białą folią , natomiast np. owies z trawą (w ten sposób przesiewamy nowe łąki )owija zieloną folią (są przecież różne odcienie foli ). Ostatnio w zeszłym sezonie kupiłam taki kolor foli ,że aż po oczach dawał :D . Białe bele są zawsze dla krów co dają mleko, natomiast zielone dla jałowic i krów zasuszonych .Odnośnie wydajności z ha to od 27-30 bel przy dość dobrych warunkach atmosferycznych ,bo jak trafi susza (u nas dość często nas trapi )to znacznie mniej ,zwijanych C-360 plus Sipma Classic.

Opublikowano

Wszyscy piszą o trawie, a ja zapytam ile można zebrać bel z czerwonej kończyny z ha? Albo ile ton z ha? Pytam bo może uda mi się kosić kawałek co ma 15ha zbelować i sprzedać. Chciałbym policzyć jaka to może być mniej więcej ilość. Powiem że w tamtym roku to była gęsta. Prasa jaką będzie zbierane to Claas Variant, ile może ważyć taka bela z kończyny, będzie cięższa jak słomy?

Opublikowano

Koniczyna nie jest tak wysoka jak trawa więc myślę 15-20bel z ha powinno udać się zebrać.Belka koniczyny będzie napewno zdecydowanie cięższa od belki słomy,bo słome jak belujesz to jest suchutka,a tu to przecież zielona,wilgotna masa,zależy jeszcze w jakiej fazie wilgotności będziesz ją zbierał,czy zaraz po kosiarce,czy będziesz bardziej dosuszał.Ile będzie ważyć taka belka to ciężko powiedzieć,zależy jak zbijesz belkę :P

Opublikowano

Ma to być jako siano więc ma się wysuszyć dobrze. Ta kończyna była tak gęsta że przejechanie ok 100m z przyczepą samozbierającą i pełna przyczepa 4tonowa i mocno dobite było. Więc sądze że te 20 bel będzie bankowo. Kończyna dodatkowo ma grube łodygi, nie to co trawa.

Opublikowano

Też tak mi się wydaje. Jak widziałem to w okolicy wszyscy kończyne w kiszonke walą bo cięszko ją ususzyć do takiego stopnia żeby muc ją belować

Opublikowano

fajnie się czyta tu tyle beli tu tyle a zaś ten bal taki ten taki to ja mam takie pytanie to w jakiej fazie dojrzewania trawy kosicie czy idziecie na ilość cz na jakość

Opublikowano

Piszcie jeszcze jaka belarka,jaki ciągnik jaki zgniot...W ubiegłym roku ja i sąsiad belowaliśmy owies (ten sam termin siewu-myślę że i plon bardzo podobny)-rezultat-u mnie 8,5 beli z 0,7 ha u sąsiada 24 ! z 0,9 ha .Co ciekawe belarki były takie same,zbliżona też moc ciągników no ale mi nie zależy na pokazaniu ile to bel w tym roku zrobiłem :D -a widzę oj widzę taki trend wśród ludzi-a potem krówki chorują...

Opublikowano

Dokładnie jaro hehe a pózniej chłopaki na AF chwalą sie jak to na jeden pokos 50 bel z ha robią ;)

Opublikowano

fajnie się czyta tu tyle beli tu tyle a zaś ten bal taki ten taki to ja mam takie pytanie to w jakiej fazie dojrzewania trawy kosicie czy idziecie na ilość cz na jakość

witam i popieram kolegę. Fakt że temat jest o ilości kulek z ha,lecz gdy kosimy młodszą trawę mamy mniej towaru lecz o lepszej zawartości białka ,starsze trawy więcej włókna a to ważne.

Opublikowano

Chodzi o to, że siano z tej kończyny nie będzie przeznaczone dla mnie do karmienia tylko zostanie sprzedane jako na opał, brykiet czy bóg wie co jeszcze. Kosić jak się uda to za darmo mogę a sprzedać mam ofertę po 200zł/t to chyba się opłaca.

Opublikowano

Zaskoczę Was pewnie ,ale ten rok jest rekordowy mam 6 bel z 1 ha sianokiszonki :blink: :wacko: :( ;[ :lol:

Gość cycek933
Opublikowano

Jak patrze na swoje łaki w tym roku i porównuje do poprzedniego to widze ze beda mniejsze plony. dodam że nawozu jest tyle samo. w tym tyg ma padac wiec jeżeli popada to z pewnościa trawa sie ruszy. bo niby jest na ziemiach pod noteckich to jednak brakuje orzywieni tej trawy. a kto nie dal nawozu to trawy na łące trzeba szukać

Opublikowano (edytowane)

Kolego cycek933 moje trawy dostały nawóz w odpowiedniej dawce ,są to łąki max 3-4 lat i takie mam marne plony w tym roku .Pogoda w tej grze rozdaje karty ,my to możemy sobie tylko pogadać ,a i sianie nawozu tonami tez nie wiele da jak najpierw wymrozi potem wysuszy .

Edytowane przez Gość