Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piąty sezon -jak na razie to tylko to łożysko -no a wcześniej wymieniłem łańcuszki podbieracza na wzmacniane-bel-bo ja wiem -parę tysięcy-u siebie robię tak 700-800 wszystkiego ale czasami trochę u kuzyna czy znajomych

Opublikowano
Mogłby ktoś porównać te czerwone Sipmy do tych zielonych ?

Co do Sipmy czerwonej to na pewno były robione z lepszych materiałów, sam miałem taką z 1996 roku :D Te nowe zielone to już nie to, tylko popatrzeć na te łańcuchy, które u moich znajomych nadają się po 2 latach eksploatacji do wymiany, nie wspomnę już o palcach od podbieraka :)

Opublikowano

chyba 94 bele sianokiszonki

70 bel siana

4 przyczepy kostek siana

zbiory ogólnie dobre ale po niektórych kawałkach spodziewałem sie więcej;)

ponad 90 bel zrobiłem u wujka i 14 u sasiada :D

Opublikowano
52-sianokiszonki

193-siana-

pisałem gdzieś tu ,że u mnie nie da się szybko jechać bo łąki nierówne-kłamałem :D -dzisiaj jak szła burza udało mi się w jednym miejscu pójść na C 3-15 km/h-normalnie nie w ostatniej minucie a w ostatniej sekundzie zdążyłem-nabrałem respektu do Metalfachu-od wczoraj jadę na jednym rozwalonym łożysku - tylko się modliłem aby sianko się nie zapaliło :)

Jednak można  szybko   :)  ja miałem to samo w piątek  ale ja jeżdziłem 9km/ h   bo szybciej zapychało mi podbieracz WOM  ponad 800 obr/min  bele dośc ciężkie   36 szt  w mniej jak godzine  :)  dzeszcz    zaczoł popadywać jak skończyłem prasować załadowałem i poukładałęm w stodole 

i dopiero wtedy podlało   ale wczoraj już tak dobrze nie było  popdczas belowani

a owsa  zrobiłem  8 bel  i jak luneło  to lipa konkretne  dopiero po 4 h  pojech

ałem po bele  i nawet na  plu bardzo nie naryłem  ,ale przyczepa na drodze stała

, jutro będe kończył  bo przy niedzieli to troche lipa 

Opublikowano

- ok. 500 kostek siana już zebranych

- w polu suszy sie sianko i będzie ok 800 kostek

- do skosznia jeszcze jeden kawałek i będzie ok 400 kostek

c-360 + Z 224/1

ale mam nadzieje że 2 pokos pójdzie na sianokiszonkę - obym tylko znalazł chętnego na zrobienie bel i owinięcie bo z tym to u mnie ciężko.

Opublikowano
- ok. 500 kostek siana już zebranych

- w polu suszy sie sianko i będzie ok 800 kostek

- do skosznia jeszcze jeden kawałek i będzie ok 400 kostek

c-360 + Z 224/1

ale mam nadzieje że 2 pokos pójdzie na sianokiszonkę - obym tylko znalazł chętnego na zrobienie bel i owinięcie bo z tym to u mnie ciężko.

a ile masz ha i ile byś zapłacił za szt. :D

Opublikowano

gazi 2 pokosu bede mial ok 7 ha. Ale szukam kogoś blisko mnie bo to nie będzie w jeden dzień tylko jeden dzień i za kilka dni znów, a z ceną zawsze można się dogadać :D aaa i jeszcze najważniejsza sprawa to kierwoiec nie może się bać jeździć po górach bo trawy mam na dość dużych górach

Opublikowano

ja mam 300 bel sianokiszonki i około 800 bel siana wszystkie stodoły wypchane jak się da tym sianem a to jeszcze nie koniec bo jeszcze 2 pokos około 20 ha to jeszcze troche sztuk wpadnie. A jak sie uda to może i trzeci sie zbierze ale narazie mam tyle. Jutro kosze kolejne 5 ha.

mi ta prasa sie podoba :o ale chyba wybiore ta z metal fachu http://www.metalfach.com.pl/?jezyk:pl,link:prasa-z-562 co o niej sadzicie? i mam pytanie ile by kosztowala z tymi wszystkimi dodatkami>??

Ja mam z metal fachu 3 sezon zrobiłem gdzieś 2500 bel. moim zdaniem dobra prasa ale ma wiele wad, naprzykład owijanie 1 sznurkiem, fakt można na siatkę ale wiadomo sznurek taniej wychodzi. I ma rolki na łożyskach których niema jak smarować (RS) trzeba wszystko rozkręcać zdejmować zębatkę i napchać smaru, i powinno być jakieś sprzęgło na podbieraczu bo jak więcej złapie to zaraz łańcuch urywa i coprawda ma słabe blachy po pierwszym sezonie już farba odskakiwała,

Opublikowano

ja zebrałem dopiero jedną działkę drugiego pokosu. plon dokładnie o połowę mniejszy niż przy pierwszym pokosie, ale to i tak dużo lepiej niż zeszłoroczny plon z drugiego pokosu.

pozdrawiam

Opublikowano

W sezaonie 2007 zrobiłem w sumie około 250 bel sianokiszonki, 20 bel suchszego siana,

20 bel kiszonki ze zboża i około 150 bel słomy.

Tegoroczny plon moge ocenić jako zadowalający, jadnak nigdy nie jest dobrze, żeby nie mogło być lepiej :P