Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam jestem klientem firmy wipasz. Ostatnio tez miałem problemy z mocznikiem <150 przy dobrych parametrach tł4.5 i bi3.4 . Daje swoje zboże (żyto i owies) + treściwa komplet 18% tzn teraz zmieniłem na komplet 20 % i daje to 2 razy dziennie . Mocznik podskoczył mi na 230 i krowy dają więcej mleka. Czy to możliwe żeby tak mocznik podskoczył w kilka dni ? Czy możliwe ze w treściwej jest dodano moczik . dodam że wycieliło mi się ostatnio kilka wydajnych krow wiec one na pewno nie mają wysokich parametrów

Normalne że w paszach jest mocznik.Jak nieraz bywałem na mieszalni w Miedzyrzecu to stało pół placu mocznika. Kolega pytał się czy oni tym handlują a usłyszał odpowiedz że to wszystko do mieszanek. 

Opublikowano

z tego co słyszałem to w sano podobno jest bardzo dużo mocznika. Kuzyn tego dużo dawał i strasznie krowom wątroby wysiadały . Zrezygnował z tego i problemy  się skończyły. A z ceną też polecieli na dół. Przedstawiciel z sano do nich przyjechał to wciskał im Laktome po 980 zł niby promocja

Opublikowano

Od lat stosuję dodatki Sano, które zawierają mocznik a jego zawartość w mleku jak była niska tak jest nadal (stosowałem również produkty innych firm ale z mizernym skutkiem). Dołożyliśmy białka w paszy treściwej, sianokiszonka z motylkowymi - mleka jest więcej, białko w mleku jest ok ale mocznik cholernie niski. Dlatego pytam czy mogę w tej sytuacji dołożyć sam mocznik? Czy będzie więcej szkody niż pożytku? Śruty rzepakowej jest 11-12% w treściwej.

Co do cen to prawda, że Sano mocno potaniało ale przez ostatnie 1,5 roku cena nie zmieniła się nawet o złotówkę (przynajmniej tam gdzie ja kupuję). Provimi już dzwoniło, że również mają obniżki ale ich wizja żywienia u mnie się nie sprawdziła...

Opublikowano

Białko 3,5-3,6%, tłuszcz 4,5%, koncentrat ma 44% białka i sypie tego ok 20% w dawce, 11-12% śr. rzepakowa, 3,5% premiks - reszta to własne zboże tzn jęczmień i pszenżyto + trochę owsa. Z tego co mówił mi żywieniowiec to jeśli dam zbyt dużo śruty rzepakowej to krowa tego może nie strawić w całości i wydali w kale. Różne szkoły mają różne wizje żywienia.

Opublikowano

No tak bo białko z śruty rzepakowej jest trawione w żwaczu, a z sojowej w jelicie cienkim  (w skrócie). Szczególnie na początku laktacji zbyt duża ilość białka trawionego w żwaczu powoduje problemy. białko z jelita jest lepiej przyswajalne więc jeśli chciałbyś zwiększyć ilość śruty to spróbuj z soją. Nie wiem dlaczego ale u mnie też jest problem z mocznikiem. Przy takim samym żywieniu potrafi spaść miesiąc do miesiąca z 150 na 100 by w nastepnym miesiącu znow wrocic do 160. Wydajnosc 8000 i problemem jest niski tłuszcz 3,8 białko 3,4 mimo, ze stosuje kwaśny węglan sodu. Chociaz spotkalem sie z opiniami, ze niski tluszcz to nie problem(poki nie jest nizszy od bialka) Tez tak uwazacie?

Opublikowano

Niski tłuszcz wynika z dużej zawartości skrobi w dawce. Dlatego zastępuje się małą część kukurydzy wysłodkami, aby nie stracić nic na energii. Za to qq musi mieć dużo skrobi i co ciekawe ma trochę białka jelitowego. U mnie dobre objętościówki podganiają wydajność. Dlatego warto na wiosnę zacząć od tego, żeby potem mocznik nie był potrzebny. Dobra krowa w szczycie nie ma prawa mieć tłuszczu wyższego niż 4.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze mam ph 3.8 i już na to nie patrzę, bo najważniejszy jest poziom skrobi, dobre ubicie i włókno detergentowe. U mnie jest bez zakiszaczy i nie wiem od czego to zależy, ale mój guru żywieniowy kazał tym się nie przejmować.

Dodatek mocznika działa bardzo szybko, dlatego warto nim manewrować, ale ostrożnie. Najwyższy mocznik powinien być u najwydajniejszych.

 

Jak mam się tym nie przejmować jak krowy dostając wiec niż 5kg SM kukurydzy mają zakwaszenie i somatyka leci do 1mln

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Skoro sano jest nie najlepsze to jaka firme stosowac????

 

Oto jest pytanie :)

Każdy będzie chwalił swoje tzn kto by do ciebie nie zajechał

Do mnie  co jakiś czas zajeżdża jakiś przedstawiciel i pyta kiedy kończy mi umowa z wipaszem  tzn mam silos od  nich. Bo oni mogą od razu stawiać swoje.

Trzeba pytać , czytać i samemu eksperymentować

Opublikowano

Jak mam się tym nie przejmować jak krowy dostając wiec niż 5kg SM kukurydzy mają zakwaszenie i somatyka leci do 1mln

Ja mam w dawce 27kg przy sm 32 więc te twoje 5 kg zm to nic. Problem może leżeć w sortowanie tmr. Dziś w Grajewie profesor Kowalski mówił na ten temat.

Opublikowano

Od lat stosuję dodatki Sano, które zawierają mocznik a jego zawartość w mleku jak była niska tak jest nadal (stosowałem również produkty innych firm ale z mizernym skutkiem). Dołożyliśmy białka w paszy treściwej, sianokiszonka z motylkowymi - mleka jest więcej, białko w mleku jest ok ale mocznik cholernie niski. Dlatego pytam czy mogę w tej sytuacji dołożyć sam mocznik? Czy będzie więcej szkody niż pożytku? Śruty rzepakowej jest 11-12% w treściwej.

Co do cen to prawda, że Sano mocno potaniało ale przez ostatnie 1,5 roku cena nie zmieniła się nawet o złotówkę (przynajmniej tam gdzie ja kupuję). Provimi już dzwoniło, że również mają obniżki ale ich wizja żywienia u mnie się nie sprawdziła...

W tym koncentracie pewnie też jest śruta rzepakowa. Ile płacisz za ten koncentrat ? Może warto by było zamienić go na samą sojową + rzepakową. Śruty rzepakowej można dawać do 1,5 kg chociaż różne są teorie na ten temat. Musisz być też pewny tego moczniku w mleku, bo jak to jest z mleczarni to też różnie może być. Dając koncentrat, w którym pewnie jest mocznik  i do tego kiszonki z motylkowych azotu w żwaczu powinno być sporo i trzeba uważać aby dodatkową dawką mocznika ich nie przytruć. 

@fireseba na komórki higiena doju i dezynfekcja stanowisk przede wszystkim, warto posypywać stanowiska wapnem gaszonym po doju sztukom które je brudzą. Kwasu octowego masz za dużo w kiszonce jakby była za mokra. Ja siejesz odmiany stay green to lepiej opóźnić zbiór nawet do 40 % s.m. - tak wynika z moich źródeł . 

Opublikowano (edytowane)

higiena nie ma nic do tego teraz gdy ograniczyłem kukurydzę i dodałem śruty z mieszanki zbożowej komórki spadły 10 krotnie. Próbując kukurydzę stwierdzam że jest ona kwaśna jak cytryna a przewód pokarmowy kury po sekcji jest zielony jak ogórek. Prócz kukurydzy skarmiam samymi kiszonkami z traw i lucerny gdzie ph takich pasz wynosi 4.4 do tego dochodzi 3kg słomy!. Segregowania TMR nie widzę gdyż zadaję 3x dziennie i krowy w 40min zjadają 99% i nie zostaje to sama słoma.

Krowy sikają na żółto to efekt:

-niewystarczającego spożycia wody przez co krowa produkuje mniej śliny?

-wody zawierającej dużo żelaza i magnanu (norma przekroczona 20x)?

-zapachu wody spowodowanym dużą ilością żelaza?

 

W tamtym roku woda nie była tak mocno zanieczyszczona a pasze miałem suchsze przez co było łatwiej, a teraz przy podaniu 7kg kukurydzy krowy leją na zielono z ziarnami bez podawania śrut energetycznych. BUfor i drożdze sypie się worami ale to mało daje, wiec jedynie co działa to zmniejszenie udziału kiszonki z kukurydzy doprowadza somatyke do normy

 

Pytanie brzmi jak zrobić kukurydzę by ilość kwasów nie przekraczała normy

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

Zmienić odmianę na taką ze słabszym efektem stay green. Co ciekawe z zeszłorocznej kukurydzy miałem pobraną próbkę i przy 28%SM i skrobii 19% pH było.ok 4 chyba. Bufor na algach powinien lepiej sobie radzić z buforowaniem. Słyszałem od weta, że zbyt duża dawka sody rozwala mikroflorę żwacza.

Opublikowano

W tym koncentracie pewnie też jest śruta rzepakowa. Ile płacisz za ten koncentrat ? Może warto by było zamienić go na samą sojową + rzepakową. Śruty rzepakowej można dawać do 1,5 kg chociaż różne są teorie na ten temat. Musisz być też pewny tego moczniku w mleku, bo jak to jest z mleczarni to też różnie może być. Dając koncentrat, w którym pewnie jest mocznik  i do tego kiszonki z motylkowych azotu w żwaczu powinno być sporo i trzeba uważać aby dodatkową dawką mocznika ich nie przytruć. 

@fireseba na komórki higiena doju i dezynfekcja stanowisk przede wszystkim, warto posypywać stanowiska wapnem gaszonym po doju sztukom które je brudzą. Kwasu octowego masz za dużo w kiszonce jakby była za mokra. Ja siejesz odmiany stay green to lepiej opóźnić zbiór nawet do 40 % s.m. - tak wynika z moich źródeł . 

 

Koncentrat to Protamilk HP z Sano 43zł/25kg. Obora jest pod kontrolą, więc parametry mleka są znane. Część sianokiszonki to trawa z koniczyną, a część to sama trawa. Nie mogę ładować sianokiszonki do oporu, bo tyle jej po prostu nie mam. Główna objętościówka to kiszonka z QQ, dochodzą jeszcze wysłodki.

Co do produktów Sano nie mam zastrzeżeń, mleka jest więcej, białko również jest w miarę na stabilnym poziomie. W czasie zasuszenia krowy otrzymują śrutę zbożową + Prela 1,5 (stosunek 1:1) i o zatrzymaniu łożyska po porodzie już zapomniałem, a wcześniej bywało różnie. Cielakom do pierwszej siary dodaję Cotosan, od drugiego tyg życia VitalMusli i u mnie się to sprawdza, biegunki odeszły w zapomnienie (czasami zdarzy się wyjątek). Nie żebym ślepo wierzył i reklamował firmę ale ja widzę efekty i jestem zadowolony.

Opublikowano

Ale o który mocznik pytasz konkretnie?

 No Panowie piszecie, że macie problemy z mocznikiem w mleku, za mały za duży itp. i dążycie do jego optymalnego stanu. Nie wiem na co on wpływa i co powodują ewentualne odchyły?

Opublikowano

Inaczej mocznik to jeden ze wskaźników produkcyjnosci krowy. Jego poziom odzwierciedla stan żywienia białkowo-energetycznego. Ale jak zwykle przy krowach trzeba patrzeć na całość czyli i % białka i %tluszczu

Opublikowano

a co proponujecie na problem z zacieleniami mlodych krów 1-2 laktacja  mocznik maja zawsze >200  bialko od 3.3  do 3.6   tluszcze ponad 4         wykazują ruje jest krycie i po 21 dniach znowu ruja  ile moizna powtarzac  i np 29.10  kryta a teraz 15.01  krew  czyli cizay nie bylo  ??        12.10    kryta   10.12  ponownie     

 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v