Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Maciej93

problem z hydrauliką w MF255

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Mf255
mariusz3512    3

Tez tak miałem w U3512, wg instrukcji trzeba wykrecic lub wkrecic ta srube na rozdzielaczu, lecz to nic u mnie nie pomoglo. Podczas opuszczania przestawiam wajche od podnosnika w pozycji opuszczanie pompa i olej nie leci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek92    1

W moim 3512 też leci olej jak się do końca opuści gałkę i to w większości ciągników tak jest ja poprostu nie naciskam gałki do końca i olej nie leci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Legat997    25

A od kiedy przy włączonym przepływie na zewnętrzny rozdzielacz opuszcza się przyczepę? ;)

Po pierwsze olej przepływający z pompy przez rozdzielcz "zatyka" wolny spływ oleju z siłowników przyczep w przewodzie powrotnym i dlatego może robić niekontrolowane wypływy oleju. Po drugie gdy dźwignię podnośnika od regulacji siłowej przestawimy w kierunku opuszczanie na sam dół wyłączymy dzieki temu obieg oleju i szybciej trwa opuszczanie skrzyni przyczepy. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz508    1

Witam, odkopie temat. Mam problem z hydrauliką w MF255, otóż w ogóle ciągnik nie chce wywracać, nawet pustej skrzyni nie podniesie, ustawiam wszystko tak jak powinno być i nic. Dodam, że podnośnik chodzi sprawnie, bez żadnego kłopotu. Wie ktoś co może mu być? Nie jest to pilne, bo nie posiadam przyczepy wywrotki, tylko chciałbym, żeby był sprawny ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Powiedz jak ustawiasz poszczególne dźwignie i jak masz ustawiony rozdzielacz obok siedzenia (chodzi o tą wkręcaną śrubkę)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz508    1

Zawór rozdzielczy pod siedzeniem przestawiałem w kierunku prawego błotnika. Pokrętło w rozdzielaczu wykręcałem o 0,5 cm. Podłączałem przyczepe pod dolne wyjscie (nr 2). Dźwignia od podnośnika na stały wydatek i dźwignia na rozdzielaczu do tyłu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Przekręciłeś rozdzielacz po lewej stronie na działanie jednostronne.

Jak ruszałeś wajchą od hydrauliki było słychać przepływ jakiegoś ciśnienia??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz508    1

Tak przekręciłem ten rozdzielacz. Nie było nic słychać. Jak wziąłem w rękę ten przewód od przyczepy to tylko było czuć słabe ciśnienie. Obawiam się, że jest tam coś źle podłączone bo w instrukcji obsługi od tego zaworu rozdzielczego tego pod siedzeniem do rozdzielacza obok siedzenia idą dwa przewody a u mnie tylko jeden, drugi od rozdzielacza idzie do pokrywy podnośnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Przesuń wajchę od podnośnika troszeczkę dalej na ciśnieniową (o ile jest) i zobacz co się stanie. Jeżeli nie będzie zmian, to spróbuj przepiąć wąż przyczepy do drugiego wyjścia z ciągnika.

 

Instrukcji może być zdjęcie do rozdzielacza 2 selekcyjnego (2 pary wyjść z tyłu) i stąd może druga rurka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lambogrand    26

w moim u3512 podnosnik dzwigal wszystko ale kiprowac nic nie szlo zmienilem rozdzielacz na nowy i gitara gra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Nie masz jakiejś myjki, żeby umyć ten syf??

 

Podłączone mam identycznie i działa. Próbowałeś podpiąć pod obydwa wyjścia na danym ustawieniu?? Nie masz przesuniętej wajchy od siłowej??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
semos    11

wkręć tą śrubę przy rozdzielaczu i podłącz pod wyjście nr 1.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    529

Jak wkręci śrubę to podniesie na obu gniazdach. Ale przy opuszczaniu olej pójdzie odpowietrznikiem. Śruba powinna być wykręcona i podpięta przyczepa pod dolne gniazdo. Rozdzielacz pod siedzeniem przestawić w prawo, dźwignie od podnośnika na stały wydatek a dźwignia od siłowej tak jak dźwignia podnośnika w pozycji opuszczony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
semos    11

tak doskonale o tym wiem, ale jeżeli mu nie działa to może niech tak spróbuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz508    1

Próbowałem we wszystkich położeniach. Spróbuje rozebrać rozdzielacz w tygodniu, może tam coś jest nie tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macin87    42

Pierwsze co sprawdź to czy jest przepływ oleju przez rozdzielacz (jeżeli nie ma to nie ma co zaczepiać rozdzielacza)! Jak jest to sprawdź zawór bezpieczeństwa rozdzielacza!

Czy wogóle daje jakieś znaki że jest ciśnienie (jak na jednostronym nie ma to może na dwu-)?

Kurde niektórzy to od d..niej srony się zabierają!!! :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz508    1

Przepływ oleju przez rozdzielacz jest, tylko jest za małe ciśnienie, bo brałem w rękę ten przewód od przyczepy to było czuć jakiś przepływ tylko, że tłok sie nie rozsuwał (przyczepa była kolegi i ma wszystko sprawne). Gdybym wiedział to bym nie pytał co może być i jak usunąć usterke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macin87    42

To czyli kolejna sprawa najpierw sprawdź zawór bez. rozdzielacza, jeżeli to nie to, to jest jakaś nieczszczelność- ale wszystko po kolei najpierw ZAWÓR!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    190

Ja za rozdzielaczem wyrzuciłem te zawory i rurkę.Rurki do szybko złączy mam wpięte bezpośrednio w rozdzielacz i nie mam żadnego problemu od paru lat.A trochę tego używam.Ale dużo słyszałem że są z nim problemy.Teraz mam rozdzielacz dwu sekcyjny a przedtem był jedno sekcyjny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez tomas318
      witam naprawiam pompy i inne części hydrauliki siłowej nie tylko do kazdego modelu traktora komabjnu lub innego sprzetu rolniczego . W razie pytanie prosze pisac prywatna wiadomosc . Pozdrawiam 
    • Przez Barm03
      Szanowni agrofotowicze :), nabyłem ostatnio bardzo ciekawy egzemplarza masseya fergusona 152 ze skrzynią multipower. Niestety po oględzinach okazało się, że półbieg nie działa, przerzucałem wajchą góa dół i nie było żadnego efektu. Ktoś miałł z tym do czynienia ? Mógłby się coś na ten temat wypowiedziec ?
    • Przez Pablo1992
      Witam. Kupilem MF 399, 1996 r. I wydaje mi sie ze nie dzialaja niektóre kontrolki na konsoli i mialbym prozbe ze moze komous by sie chcialo zrobic zdjecia kontrolek wszystkich jakie sa w swoim MF i wrzucic do galeri lub wysac mi na e-maila. Z góry dziekuje.
    • Przez lexiflexi
      4 raz przez 12 lat urwał mi się wał korbowy w mfie 560... po 3 razie zmieniłem cały blok nowy wał i po 3 latach znowu urwał się ... robili to mechanicy w zakładzie nie miałem wglądu takiego jak to było robione a kasę wzieli dużą... jedyne co widzialem to już złożony silnik i specjalnie umalowali go bo blok był żólty i nie ładny ... teraz dopiero okazało się że oprócz bloku wsadzili mi pompe wtryskowa od tamtego nie wiadomo jak było z wałem ... na panewkach jest jakiś symbol 01 a na oryginalnych jaki jest ? Teraz tak... czy warto robić silnik ( koszt ok 4000-5000 zł) czy kupić silnik ( do 4500 zł) ... Był z nim tez problem że nawet jak stał nieruchomo to jak się wcisneło gaz w podłogę to dymił na czarno ... co było tego przyczyną ? odpowiedzcie na te 2 pytania ... z góry dziękuję ...
    • Przez przemek230591
      Witam mam problem z podnośnikiem u mojego mf 394f. Problem polega na tym iż po osiągnięciu przez ramiona górnej pozycji ciagnik jest jakby przyduszany jakby coś go blokowało, wygląda mi to tak jakby nie działał zawór przelewowy miał ktoś podobny problem? Poza tym za siedzeniem po odkreceniu zaślepki znalazłem dwie dźwignię jak by od regulacji, wiecie do czego służą 
      Doraźnie zastosowałem taki ogranicznik na dźwigni jak na drugim zdjęciu


×