Skocz do zawartości

Pługi z płynną regulacją szerokości (vario). Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wojtus80

Nie gadaj głupot. Np. Lemken VariOpal może mieć dokręcany korpus. Taka sama możliwość jest też w wielu zachodnich pługach. Unia niestety tego nie potrafiła skonstruować. Ten temat dotyczy wszystkich pługów z systemem bezstopniowej regulacji szerokości, a nie tylko tych z Uni.

Opublikowano

Ja też kupiłem używanego Gregoire Besson Vario 4+1. Widać że 5 korpus jest nowszy. Mam do niego JD6920 i mam nadzieję, że sobie poradzi. Wcześniej miałem 4 obracaną to nie miał z nią co robić. Nawet na cięższej ziemi jak ustawi się 30 albo 35 cm to łatwiejsza będzie uprawa przedsiewna, mniejsze skiby mniejsze grupy w szczególności na zlewnych ziemiach.

Opublikowano

co do vario to nie wiem bo nie mam co do Lemkena Euro Opal 5 teściu 1634 ziemia ciężka i średnia 5X40 daje rade bez naj mniejszego problemu. Przepraszam problem był z podnoszeniem ale przy 4 siłownikach wspomagających znikną .A pług jest super

szkoda że nie zapnę go do 1224 bo kabina przeszkadza ale jestem ciekaw czy by poszła

Opublikowano

koledzy mam pytanie do odnosnie pluga XMS 4 vario

plug ma plyna regulacje szerokosci orki wszystkich 4 skib wiedz jak ustawia sie 1 skibe i jak to wtedy dzila jak zadaje pelna szerokosc albo najmniejsza?

silownik ktory zwęża i poszerza plug zweza go podczas obrotu czy pozostaje taka sama szeroskosc jak podczas orki?

z nowu w plugach uni vario plus regulowane sa 3 skiby systemem vario a do pierwszej trzeba dokupic silownik pierwszej skiby i jak wtedy to dzila i jak z liniowaniem bo juz kompletnie sie pogubilem z systemem vario a kazdy handlowiec gada inaczej

pozdrawiam i licze na jakas odp posiadaczy plugow vario

Opublikowano

odświeżam temat 

zadatkowałem pług Lemkena Europal 6 i zastanawiam się czy nie zmienić na Varipala 6 różnica w cenie to około 10 tyś. i zastanawiam się czy jest sens na 60ha ornych  gleby bardzo podobne 2 dziełki tylko z klina reszta miedze proste bez łuków, będzie pracował z ciągnikiem 120km ?

Opublikowano

dodam jeszcze że ciągnik jest 4 cylindrowy i zależało mi na jak nnajlżejszym pługu, a czy rzy takim wydatku nie warto dołożyć do vari czy po prostu bajer nie miałem wcześniej takiej maszyny ale nie chcę z czasem żałować zakupu

Opublikowano

Vario to gadzet który powoduje że pług jest cięższy  ma więcej części ruchomych , punktów smarowania i ogólnie jest bardziej skomplikowany. Używać vario będziesz zapewne od święta a 10 000 Pln to sporo grosza. Przy takich okazjach osobiście myślę co za owe 10 tys można mieć., i tak np ok 3000l ON lub nowy głębosz rodzimej ,produkcji lub dożywotni fundusz na elementy robocze do pługa który właśnie zamówiłeś. itp itd.. Ostatnie pytanie jest takie - czy ktoś zapłaci za to vario gdy za parę lat zdecydujesz śię zmienić pług. 

Opublikowano

jeżeli chodzi o zmianę to przez najbliższe parenaście lat nie zamierzam go zmieniać dlatego jest to pług z wyższej półki nawet jeśli powierzchnia gos. zwiększy się o drugie tyle to spokojnie da radę. Zamówiłem Europala a później rozmawiałem z użytkownikiem Vari i tak mi namieszał w głowie  ze jest to takie mega pomocne od miedzy itp. dlatego mam wątpliwości i chcę się upewnić i poradzić by później nie żałować że nie dołożyłem.

Opublikowano

Mam Vario KV.

Od miedzy i na klinach jest to bardzo pomocne i powiem że  jakbym teraz miał kupować to tylko Vario, na innego bym nie patrzył. Pod górę zmniejszam, a  z góry zwiększam, jak jest sucho to też zmniejszam, wtedy nie ma  problemu z  wejściem.

Opublikowano

Witam mam pytanie do posiadaczy plugow z plynna regulacja .kupilem plug steeno varial lev 4 szerokosc robocza 35_55 cm na korpus po rozstawieniu pluga na max szer jest z 10 cm calizny miedzy korpusami co jest nie tak jak jest w waszych plugach?

Opublikowano

Koledzy zastanawiam sie nad zakupem pługa 4 skibowego Vario do ciagnika Case MX 120. Rozglałem sie za Kuhnem albo GB. Jako ze interesują mnie tylko pługi uzywane zastanawiam się czy wybierając pług Vario nie bedzie problemów z "rozklekotaniemł puga? Wiadomo w vario calosc trzyma sie tylko na dwoch plaskownikach i swozniach ktore zapewne po latach pracy beda juz nieco wyrobione...