Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ur68 napisał:

I jak tam plony  po ST -brak komentarzy ? coś dziwnego czyżby porażka?

Nie wiem jak typowy st ,Ale mój zmodyfikowany  narazie wymiata 😁

Opublikowano

co znaczy wymiata? Dla mnie sprawa prosta na tradycyjnej  zebrano tyle na ST tyle  bo u mnie jak pod spodem komentować nie trzeba ale te zielone to st i to na wszystkich polach .Fakt na plon trzeba jeszcze poczekać jednak domniemywać już można 

IMG_20220722_204129_881 (1).jpg

IMG_20220722_204428_128 (1).jpg

Opublikowano

Niestety sporo osób miało w tym roku problem z doglebówkami i poprawiali ,sąsiadowi właśnie został ten chwast co na zdjęciu i pryskał przy 10 liściu 😁 U siebie stosowałem dwie kombinacje i różnica duża,  A  cenowo podobnie 

Opublikowano (edytowane)

Jest taki pyretroid w kapsułkach który uwalnia się w czasie. Ciekawe czy to dało by radę 

Belem 0.8 MG niby drutowce bierze….

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Czy próbowaliście już ST pod kukurydzę  na ciężkich ziemiach  jesienią uprawić pasy - naciągnąć rzędy a wiosną już tylko siew ? (wiosną nie ma szans na targa się brył i po zawodach  ) 

Opublikowano
6 godzin temu, v11 napisał:

Czy próbowaliście już ST pod kukurydzę  na ciężkich ziemiach  jesienią uprawić pasy - naciągnąć rzędy a wiosną już tylko siew ? (wiosną nie ma szans na targa się brył i po zawodach  ) 

Myślę by w przyszłym roku w marcu podać nawóz uprawiając na głęboko bo do 1 marca muszę poplon na polu mieć, a zasiać w optymalnym terminie aplikując za jednym przejazdem RSM...w tym roku miałem tragiczne wschody kukurydzy bo dużo brył wywaliłem na wierzch i siewnik stopkowy nie poradził sobie w tym bajzlu

Opublikowano
2 minuty temu, puma68 napisał:

Minioną wiosną na sucho po świeżym głęboszu (bez wywalania brył zęby michel )płytka talerzówka 2x po ukosie po siewie deszcz i ziarno puściło kiełek i uschło ( 10-20-%) jednak ostatecznie plon ok może dzięki niższej obsadzie w czasie suszy  a może dzięki ST -nie wiem W tym roku 30 % obszaru już ST zrobiony (właśnie na bardzo ciężkich )   50% st wiosną a pozostałe 20 % orka  .W tym roku ST rewelacja u orkowców  przez miedzę katastrofa -coś w tym ST  jest .Mam jeszcze dylemat czy to co już uprawione pociągnąć płytko  talerzówką bo wygląda nie ciekawie tam gdzie jechał ciągnik 

Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

Minioną wiosną na sucho po świeżym głęboszu (bez wywalania brył zęby michel )płytka talerzówka 2x po ukosie po siewie deszcz i ziarno puściło kiełek i uschło ( 10-20-%) jednak ostatecznie plon ok może dzięki niższej obsadzie w czasie suszy  a może dzięki ST -nie wiem W tym roku 30 % obszaru już ST zrobiony (właśnie na bardzo ciężkich )   50% st wiosną a pozostałe 20 % orka  .W tym roku ST rewelacja u orkowców  przez miedzę katastrofa -coś w tym ST  jest .Mam jeszcze dylemat czy to co już uprawione pociągnąć płytko  talerzówką bo wygląda nie ciekawie tam gdzie jechał ciągnik 

Jeśli dobrze zrozumiałem to nie podałeś nawozu w trakcie głęboszowania??

Opublikowano

Nie wierzę w cało powierzchniowe stosowanie ani w głębokie umieszczenie wszystko idzie pasowo .A dlaczego: każdy nawóz z wyjątkiem fosforu jest wypłukiwany w głąb a u mnie fosfor jest stosowany w dawce 30 kg bezpośrednio w rzadek na nasiono 

• Like 1
Opublikowano

Cały myk w ST polega na celowym podaniu nawozu jak najbliżej uprawianej rośliny, a jednocześnie w bezpiecznej dla niej odległości...przy obecnych cenach nawozów ta technologia pozwala o 1/3 zmniejszyć ilość nawozów bo nie nawozimy całego pola, czytając komentarze obawiam się, że sporo osób nie rozumie tej technologii, po raz pierwszy 2 lata temu zamówiłem usługowy siew rzepaku Czajkowskim, plon był rewelacyjny i do tej pory nigdy na tych polach tyle nie kosiłem. Stąd moje zainteresowanie tą technologią, szczególnie przy bardzo zróżnicowanych glebach.

Opublikowano

Tak piszę o tym samym aby roślinom rzędowym podać nawóz pod "pysk "1ale dla mnie myk polega na ograniczeniu parowania wody a to poprzez pozostawienie słomy na wierzchu nie dość że izoluje to jeszcze jaśniejsza powierzchnia odbija ciepło promieniowania do tego jeszcze zbite międzyrzędzia powodują spływ wody w kierunku rzędu a nie jak część rolników  zgruberuje i uważa że jak są dobre wschody to już sukces a jest tak że osiągnięcie stabilnych plonów przez lata  to sukces .St czy system No til to nie bezmyślne rycie czym popadnie to trochę wiedzy z chemii biologii no i rolnictwa a przede wszystkim doświadczenie bo nie wszędzie się da i nie we wszystkich uprawach i lokalizacjach  

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Nie wierzę w cało powierzchniowe stosowanie ani w głębokie umieszczenie wszystko idzie pasowo .A dlaczego: każdy nawóz z wyjątkiem fosforu jest wypłukiwany w głąb a u mnie fosfor jest stosowany w dawce 30 kg bezpośrednio w rzadek na nasiono 

"W rządek z nasionami " moze dlatego miałeś braki w obsadzie. 

Opublikowano

Sieje w rządek od lat i QQ wytrzymuje nawet 80 kg P  na ciężkich ziemiach  w rządek a tu miałem kiełki ale przez bryły ziarno wyschło bo kiełek nie miał z czego pociągnąć wody .A doświadczenie można bardzo prosto zrobić e długiej doniczce - obkładamy ziarna kulkami nawozu 1,2,3,4,5 kulek i td w kilku powtórzeniach i obserwujemy tempo i wigor wschodów tam gdzie wschody pojawiają się z opóźnieniem to już granica jaką roślina toleruje .według średniej wagi 50 kulek nawozu obliczamy dawkę na ha  .ale te 80kg wytrzymuje w warunkach polowych w trakcie siewu zwiększałem na sterowniku dawkę nawozu

Opublikowano

Masz rację bryły mają na to wpływ jak najbardziej.  Doświadczenia też sobie robiłem różne, ale nie brałem pod uwagę nawozu razem z nasionami , dopiero w tym roku zaczęło mi to chodzić po głowie  i mysląłem właśnie o dawce 30- 50 kg polidapu, dzięki że mi naswietłiłeś temat 😁  Trzeba zadbać żeby było spolchnione,zagarnięte i odpowiednio zagęszczone , to jest wręcz podstawa dobrych wschódow.