Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwrocia na większych kawałkach uprawiam i sieję na końcu (na 40 ha niezbyt kształtnego to 5 ha uwroci -jest sens) wał czajkowskiego robi ładne wrażenie co do jakości rozwoju roślin różnie to widzę .Dla mnie ST to przeciwdziałanie suszy i łapanie każdej kropli deszczu -sieję w bruździe około 4-6 cm poniżej  międzyrzędzi tak aby woda spływała do rzędu .To samo tyczy odmian -liście wzniesione kierujące wodę w kierunku łodygi  małe opady a nawet rosa powoduje że rano mamy wokół łodygi wilgotny pierścień  (woda woda i jeszcze raz woda to jest plon na resztę mamy wpływ)

Opublikowano

ST stabilizuje plony a nie maksymalizuje z lekka jak QQ wygląda nie zawsze przekłada się na plon wręcz zauważyłem że in wyższa tym niższy plon ziarna  -oczywiście że QQ do pasa nie da plonu ale 4-ro metrowa również jednak kosiłem już taką że wzrokowo nędza a plon rewelacja 

Opublikowano (edytowane)

To na innym forum jest ktoś kto z kukurydzy wysokości kombajnu ,kosi 2 z przodu... niestety ziarnowa mu taką rośnie 

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Gdzie mnie równać się z takimi gigantami nawet w opowieściach bym dwójki z przodu nie umieścił .A ja myślałem że QQ z Ukrainy zalewa nasz rynek a to nasi takie plony mają ? 

Opublikowano

Idioci piszą o plonach ponad 20t debile to czytają mnożą i wychodzi im że można przeżyć z rodziną z 2 ha kukurydzy i później mamy wobec rolnictwa takie decyzje jakie mamy 

Opublikowano (edytowane)

Zrozum chłopie,  że twoja logika jest tylko w twojej głowie!  Miał działki różne, a byle takie co dawały 20 ton . Wiem jakie było nawożenie i jak ktoś wie na czym polega dobra kultura gleby to wie ,że  jest to możliwe. 

Opublikowano

Chwalenie się mało realnymi plonami to chore podpuszczanie .W gospodarstwie liczy się zawsze średni plon tak jak średnie nakłady i to stanowi ekonomię Po drugie zawsze podaje się plon suchego ziarna -robię multum usług u różnych rolników kombajn mapuje pola i pokazuje zarówno mokry jak i suchy plon jakoś nawet u najlepszych 2z przodu nie występuje a po drugie to przy 16 t dosłownie ciągnik z przyczepą musi jechać za kombajnem bo co 6-7 min pełny zbiornik 6 ton -myślę ze opisujecie sytuacje o których nie macie pojęcia .Mnie starcza- okolice dychy i przy takich plonach stać mnie na różne fanaberie przy 20 chyba by mi odwaliło .We Francji odmiany FAO ponad 300 nawadniane i przy dużo dłuższym okresie wegetacji ledwo osiągają 20t  więc co komentować ok niech mają w Polsce po 30 t tylko nich nie jęczą jak to ciężko 

Opublikowano (edytowane)

Ale po co robisz jakiś problem ? Ja tylko powiedziałem że ktoś osiągnął 20 ton i wcale się tym nie chwalił ,wręcz mowa była o plonach 17 ton na części działek i już lał się hejt i wtedy napisał ,że lepiej nie mówić że na niektórych działkach było 20 ... Mnie ciekawią takie plony, nawożenie i agrotechnika.

Opublikowano

Nie robię problemu już opisałem dla społeczeństwa rolnik to darmozjad pobierający dopłaty a przy takich plonach to czego jeszcze chce? i po takich wpisach cena nawozów jaka obowiązuje jest  dokładnie adekwatna .Ja jesienią zwożąc ziarno QQ z pól dowiedziałem się od delikwenta "a ty już zwiozłeś 40 zestawów " a koszę i w dzień i w nocy tak jak suszarnia przerabia -jakie trzeba mieć zacięcie żeby wstać o drugiej w nocy żeby odhaczyć zestaw i sprawdzać kto jedzie (to jest normalne)

Opublikowano (edytowane)

Ale nie gadamy tu o zachłannosci ludzkiej , mimo że w jakimś stopniu dotyczy każdego z  nas . Też zauważyłem że są dwa rodzaje troli , ruskie i unijne 😁 Ta osoba korzysta z nawozów naturalnych i to było w tym najciekawsze 😁

Opublikowano
7 godzin temu, mirekcich napisał:

Ta osoba korzysta z nawozów naturalnych i to było w tym najciekawsze 😁

Żart =Przy solidnym nawożeniu sztucznym  npk  plus dobry obornik+ układ opadów to robi plon ale same naturalne ?A świstak siedzi i zawija to w sreberka 

• Like 1
Opublikowano

Uprawiam QQ na ziarno ponad 20 lat różne pola różne warunki różne technologie łącznie z zabiegami  fungicydami ,omacnica ,stonka wszystko  jak w książce i do dwójki z przodu cho cho cho dużo brakuje  może w przyszłym wcieleniu Wątpie że średnia suchej za 10cio lecia dojdzie do 10t bo co pięć siedem lat jest susza i tego sie nie nadgoni 

Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

Żart =Przy solidnym nawożeniu sztucznym  npk  plus dobry obornik+ układ opadów to robi plon ale same naturalne ?A świstak siedzi i zawija to w sreberka 

Kurzak plus gnojowica,  albo jakieś osady z oczyszczalni to też potrafią zrobić plon. Wiem, bo znam takiego rolnika, i jak podpasowały warunki to kukurydza wyglądało jak na sterydach.  Zwoził najróżniejsze świństwa, i na nawozach oszczędzał.  Chociaż jak przedobrzył to kukurydza się męczyła. 

Opublikowano
38 minut temu, mirekcich napisał:

On miał chyba pierwszy raz taki wynik , ale to zasługa corocznego nawozu naturalnego plus obfitych poplonów ,No i oczywiście odmiana  też zrobiła swoje.

I woda 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, pasio napisał:

u Pana Mariusza zawsze wysokie plony, bo chyba o nim mowa ;) Popatrz na jego gleby, tu szukaj odpowiedzi

Nie mówmy o kim mowa bo może sobie nie życzy . Z tego co pamiętam to na 3 klasie był ten wynik. 

11 godzin temu, Pajej napisał:

I woda 

Wiadomo rok musi być sprzyjający