Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 12.07.2021 o 15:04, RU68 napisał:

Z lekka nie rozumiem jaki durny upór można mieć żeby wszystkich przekonywać o swojej wyższości a jak brak argumentów to wyzwiska .Jestem w stanie zrozumieć że część eksperymentuje coś poprawia coś buduje szanuje niekiedy podziwiam różnie to wychodzi lepiej lub gorzej  - inni kupują nowe i też trafiają lepiej lub gorzej niekiedy zadowolenie dwa razy 1 w dniu zakupu 2 w dniu sprzedaży  to nie powód żeby rozdzierać przysłowiowe szaty .A już super kretynizm to brnąć w bagno  o którym nie ma się pojęcia .Widzę że wśród rolników niektórzy mają o sobie tak wysokie mniemanie że każdy głos krytyki to obelga i zamiast siedzieć cicho lub odpowiedzieć finezyjnie zaczynają wojować ale to jest odwrotnie proporcjonalne do inteligencji .Ja już zbierałem i po 15 t i nie zbierałem nic (kukurydza) i co mi tam ani to zaszczyty ani wstyd bo czynników jest mnóstwo .Ale są i  książęta  naj- wszystkich pouczają dyskutują a smród się wlecze a z autopsji to największe orły ze szkół co potwierdza chociażby ortografia 

Nie masz pojęcia o nawożeniu i uprawie :) tacy jak Ty są największymi hamulcami w tworzeniu czegoś nowego,bo przecież nie tak jak u Ciebie...żałosny jesteś :) ja swoją maszyną mogę już konkurować z każdym orkowcem ,bo wiem gdzie i jaki nawoz podać dokładnie,więc potencjał do rekordowych plonów mam bardzo duży ,o czym Ty morzesz pomarzyć gimbazo intelektualna :)

Odmiana kiszonkową:)

20210930_072202.jpg

Opublikowano (edytowane)

Haha. Kukurydza wytworzyła kolbę, która potwierdza rację i wyższość zastosowanej agrotechniki. Styl wioskowego przechwalania się z ławeczki z piwem aktualny. 

Edytowane przez velkurczak
  • Like 1
Opublikowano

Ale z czym Ty chlopaczyno masz problem? Nie jestem w tym temacie dla przechwałek tylko tłumaczę co niektórym  którzy idą drogą st w kukurydzy, że nawożenie rzędowe jest złym rozwiązaniem ,A że masz ból d*py to twój problem  :)

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe z pola którego sąsiada ją zerwałeś ??? Człowieku gruberuj i daj żyć innym bo jak słyszę te przechwałki to mi się zbiera na wymioty typowa narracja gołodupca filozofa ( w du..... był i gów....widział  ale się mądrzy

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Póki co to chwalisz się średniej wielkości kolbą i tym że stać Cię na perłę. Chłopaki na ławce pewnie już czekali, żeby wzdychać do Twojej grubero technologii? Wstyd Ci nie pozwala wrzucić zdjęć tego drapaka? Jak piwo umiesz, to może i maszynę uda Ci się wrzucić 😂

Opublikowano (edytowane)

Może napiszesz kiedyś coś o uprawie pasowej w tym temacie  :) Eee chyba nie, bo Ty dzban pospolity :) agregatu nie pokaże ani sposobu nawożenia,żebyś się nie miał na czym wzorować parówo :))   kolba wazy 500 gram ,Ale z Ciebie taki znawca jak z koziej d*py trąba:)

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Nie przekonują mnie krajowe maszyny ze względu na gatunek stali (plastelina) -wprawdzie potrafią już położyć lakier ale przygotowanie podłoża daje do życzenia ni i te pokazy na lekkich glebach po talerzówce - Pole do popisu to ciężkie gliniaste iły ale tam to antyreklama 

Opublikowano

Witam, w tym roku zamierzam zasiać rzepak w strip tillu jednak problem w tym że pole mocno zakwaszone i trzeba by było sypać wapno. I teraz czekać jeszcze rok i normalnie zaorać wapno czy sypać wapno na ściernisko i od razu strip till? 

Opublikowano
Dnia 14.12.2021 o 20:22, RU68 napisał:

Nie przekonują mnie krajowe maszyny ze względu na gatunek stali (plastelina) -wprawdzie potrafią już położyć lakier ale przygotowanie podłoża daje do życzenia ni i te pokazy na lekkich glebach po talerzówce - Pole do popisu to ciężkie gliniaste iły ale tam to antyreklama 

Chłop gospodarzy i produkuje te siewniki jakieś 3 kilometry ode mnie, gleba to głównie ciężka borowiniasta rędzina także ma co robić. Co do materiałów to chyba stal sprowadza ze Szwecji ale nie pamiętam już dokładnie. 

Opublikowano (edytowane)

Wapno łatwo się przemieszcza. U mnie be orki pH na wierzchu kwaśno, a poniżej 30cm rośnie  

Edytowane przez ansu
Opublikowano
13 minut temu, mirekcich napisał:

Siał ktoś jeszcze kukurydzę w tej metodzie ?

Na razie w momentach upałów zwija się mniej niż za miedzą w tradycyjnej orkowej -ale czy to wpływ ST czy odmiana, nawożenie trudno udowodnić 

Opublikowano

Moja niby teraz wygląda lepiej niż po sąsiedzku. Jednak jak padały deszcze z początku, to u sąsiadów nawet lepiej startowała. Poza jedną działką gdzie się męczyła przez błędy w odchwaszczaniu. 

Opublikowano (edytowane)

Napewno lepiej znosi susze, ale pas uprawowy musi być odpowiednio zagęszczony po spolchnieniu, na początkowy wzrost to też ma wpływ  ,No i chyba  podeszwa płużna sama sie zlikwidowała bo latałem z drutem   😊

Opublikowano

Ja myślę odwrotnie to pas siewu ma być spulchniony aby woda spływała z międzyrzędzi w rzędy i tam wsiąkała .QQ potrzebuje powietrza w bryle korzeniowej więc jaki sens zagęszczać ?

Opublikowano

Spolchniony tak , ale później zagęszczony w taki sposób żeby podsiąk działał ,W zbyt polchnej glebie też gorzej rośnie. Zobaczymy jak to będzie przy koszeniu .U dobrych orkowców dużo twardziej niż u mnie w pasie siewnym,tyle, że u nich podeszwa i chyba dlatego się zwija przy suszy 

Opublikowano

Czym siejecie? Jak mi siał zestawem Czajkowskiego to pole było ładnie uwałowane. Teraz po zestawie agro-line wyglądało gorzej ale wschody i początkowy wzrost lepszy. 

Opublikowano (edytowane)

A miałem pytać właśnie czy ktoś tym zestawem sieje 😁 Właśnie dobre jest w tym agregacie że każda sekcja jest indywidualnie dociskana , a przy wałach oponowych to jeden rząd za bardzo docisniety inny za mało i tak rośnie w kratkę .U mnie mam  szerzej spolchniony pas i na poprzeczniakach gdzie cofałem po sianym jest spora różnica na plus,orka nie jest w stanie być lepsza