Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

… zrobić redliny ST  koniec sierpnia, z siewem  poplon by nie porwała woda. Wiosną opryskać i zasiać na żywca buraki  zgartując resztki w bruzdy. 

Opublikowano

Moim zdaniem większość gleb nie nadaje się do siewu buraków w st .Przynajmniej w mojej okolicy takich gleb prawie nie ma bo to gleby  I klasa i część II >Burak jest zbyt wrażliwy na wszelkie niedociągnięcia uprawowe a o plonie decyduje obsada roślin

Opublikowano (edytowane)

buraków nie sieje,wiec za wiele nie powiem i moze tak jak mówisz, robienie zagonów jesienią i poplon bedzie dobrym rozwiązaniem,bo kukurydza to lubi wiosenne haratanie  ;))

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano (edytowane)

ja odkąd targam porządnie podczas siewu  to wschody mam eleganckie,czy to glina czy piach, a zawsze z glinami był kłopot bo pełno brył i ziarno lezało w suchym... Ale sledze pogode i czekam na ciepło ,zeby sie ziarno nie kisiło w ziemi

Opublikowano
Dnia 6.06.2021 o 17:42, ansu napisał:

Tylko jak jest słomy i jeszcze poplon na grubo to w pasie siewnym za dużo tego badziewia 

Im więcej tego badziewia tym więcej wilgoci w glebie

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. W tym roku ewidentnie widać gdzie szedł Polidap blisko ziarna A gdzie nie.  Zimna wiosna. Jednak nawet te 70 kg warto dam w podsiewacz.  U mnie w calopowierzchniowej  bezorce i siew z podsiewaczem. Tam gdzie brakło nawozu ogromną różnica na "-", kilka rządów po środku zdjęcia.

20210624_163704.jpg

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

O jakim nawozie mówisz? Ewidentnie korzen idzie do fosforanu. Jeśli będzie też głęboko to korzeń będzie go szukał. Na kilku glebikosciach było by idealnie. Co innego potas, magnez, siarką i resztę azotu (ta poza fosforanem). Je można na wiezch i przemieszcza się z wodą o ile będzie 😉

Opublikowano

tu był akurat npk z mocznikiem. To nie jest tak ze korzen idzie do fosforu,bo wtedy mozna by go wrzucac na 30 cm, albo głebiej bo jakis kretyn widział nitke korzenia na 1 metrze ;)) a to powtarzany farmazon  ,a cała idea fosforu z azotem polega na tym zeby był blisko ziarna na start,na cięzkiej glebie ten efekt sie potęguje  

Opublikowano (edytowane)

Inaczej. W sąsiedztwie fosforanu korzenie się bujanie rozwijają. Jak da się za płytko to może zrobić się "broda" w miejscu podania. Przy późniejszej suszy korzenie są za płytko bo były rozpieszczone 😀 Jeśli jest na różnej głębokości to roślina w miarę wzrostu z niego korzysta. Był kiedyś artykuł w TopAgrar o tym. Żaden inny nawóz nie stymulować tak korzeni jak DAP. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

te artykuły to o kant d*py potłuc ... ja w tym roku całosc npk w pas uprawowy(mojego typu ;)  ) ,a ze miałem pietra ,ze bedzie za duzo nawozu w poblizu ziarna to zrobiłem wiecej nawozu głeboko a mniej płytko,efekt taki ze moja pierw sie poddawała suszy od "sąsiadowych " z nawozeniem powierzchniowym rozsiewaczem,czyli następny mit 

Opublikowano

Te całe porównania są niewiele warte bo powinny być na tej samej odmianie i w kilku powtórzeniach a to że sąsiad ma lepiej lub gorzej wzrokowo o niczym nioe świadczy .To plon w zbiorniku kombajnu się liczy a nie wrażenie a najlepiej kombajn z mapowaniem plonu to przemawia i udowadnia właściwe decyzje co do technologi 

Opublikowano (edytowane)

To co z Ciebie za rolnik jeśli po wyglądzie , barwie i braku reakcji na suszę nie jesteś w stanie ocenić potencjału rośliny...  czy to zborze czy trawy czy inne rośliny,zasada jest ta sama  .Zawsze z tej "lichej" lepiej sypie ,czy to pszenica czy kukurydza czy rzepak albo buraki ,no powagi troche ...

• Haha 2
Opublikowano

Taki ze mnie rolnik że stać mnie na każdą maszynę której zakup uważam za celowy bez spawania i eksperymentowania na złomie  .A nie raz zbierałem kukurydzę wyglądającą na 15 t a sypało 8 a inna wygląd na 8 a sypała 12 T. Więc takie potencjalne ocenianie plonu po wyglądzie jest dalej  moim zdaniem  du...ę rozbić .A jestem w stanie udowodnić na mapach plonowania  że QQ wyrośnięta na prawie 4 m nie da takiego plonu jak taka około 3 m (oczywiście liczę ziarno nie kiszonkę ) 

Opublikowano

Po pierwsze to nikt tu nie mówił że 4m kukurydza da więcej ziarna od 3 m ,Ale jeśli masz takie spostrzeżenia to nic dziwnego że kupujesz takie drapaki ...inni mogą mieć większe wymagania co do sprzętu. Po drugie tylko chyba ślepy nie widzi co lepiej na polu wygląda ,jeśli są dwi plantacje obok siebie i nie mam tu na myśli tylko wysokości ... Ale Ty lecisz jak zwykle w skrajność i gorsza plantacja daje lepszy plon ,niestety już to wielu zweryfikowalo i olali ten temat