Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

12 kwietnia siew, szybki deszcz i zimno i raptem gorąco wiatr i miesiąc po siewie 20% wschodów. Z góry woda płynęła rządkami. Tak się zdarza czasem. Trzeba było poczekać  2 tygodnie i było by lux. Przesiałem 3/4 13 maja po płytkiej uprawie. 

Opublikowano

rośnie,aż ziemie rozsadza ;pp  ja w tamtym roku polałem kawałek po siewie,przed wschodami gnojowicą od krów i zrobił sie taki film z włókienek na powierzchni i sie kuku niezle mordowała zeby to przejsc ;)

Opublikowano

Jeszcze nie byłem na polach, ale w nocy trochę pokropiło. Może rozmiękło i będzie lepiej. 

2 godziny temu, mirekcich napisał:

rośnie,aż ziemie rozsadza ;pp  ja w tamtym roku polałem kawałek po siewie,przed wschodami gnojowicą od krów i zrobił sie taki film z włókienek na powierzchni i sie kuku niezle mordowała zeby to przejsc ;)

ale jaka izolacja przed parowaniem. ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, Leszy napisał:

ale jaka izolacja przed parowaniem. ;) 

Ta skorupa? wręcz odwrotnie spękania przesuszają glebę na większej głębokości ale w tym roku wody nie brakuje 

Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

Ta skorupa? wręcz odwrotnie spękania przesuszają glebę na większej głębokości ale w tym roku wody nie brakuje 

Chodziło mi o tą warstwę z gnojowicy o której pisze @mirekcich

Opublikowano (edytowane)

ja miałem zyto, to litr glifo z mocznikie ,potem talerzówka i siew i teraz połową dawki maistra  by wypadało ;)      ... nawet jedna mokra działeczka, poszedł glifo rano ,po południu talerzówka i nastepnego dnia siew i zyto zdechło ;))

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

To jest nie do uwierzenia bo rzepakowi sąsiada starczy smród z opryskiwacza żeby zdechł a tu już  trzy opryski - wszystko inne zdechło a rzepak się trzyma  dopiero powoli żółknie 

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze by można płycej nawoz, bo przy wgłębianiu łap zdarzają się takie  kwiatki po kilka sztuk  :)  dodam że całe nawożenie npk agregatem...

20210605_141151.jpg

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Buraki to jednak trzeba by siać na „górce” robić redliny jak dla ziemniaka czy marchwi. W dołku rzepak super, kuku też daje radę, ale burak ma za mokro i za zimno. 

66E039A3-B449-46C3-B141-93A6127F4DE3.jpeg

F85FFB68-084F-4BDF-9DE2-0452A4A403DB.jpeg

Opublikowano

Nie do końca się zgodzę to wpływ specyficznej pogody jak posiejesz na górce a będzie normalny rok to braknie wody a ST to właśnie łagodzenie niedoborów wody -to moje wnioski

Opublikowano

sam obserwuje ten efekt,bo mimo ,ze talerzówką było szarpnięte przed pasówką, to widac ,ze w mokrzejszych miejscach poprostu trzyma wilgoc i jest zimniej co ma wpływ na wiosenny wzrost,szczegolnie takich roslin jak kukurydza.W tamtym roku juz to zaobserwowałem i jednak z tych "mokrzekszych" miejsc plon jest duzo lepszy ;)   takze nie mozna wnioskowac o plonie tylko na podstawie wiosennego wigoru ;)

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że w tym roku 3/4 przesiałem. To na zdjęciu to co w najlepszym miejscu. Woda poszła rządkami zamuliło i zaskorupiło. Takie mam gleby; górki pagórki , pomimo braku orki, systematycznym poplonów, resztki zawsze zostają od wielu lat 

Edytowane przez ansu