Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na rynku nie ma agregatu ST w 'NORMALNYCH PIENIĄDZACH' nawet używane mają zabójcze ceny .Samoróbki w zależności od oczekiwań mniej lub bardziej udane ,o jednym jestem przekonany sekcje muszą pracować niezależnie i nie wywalać ziemi z głębokich warstw .

Opublikowano
9 godzin temu, ansu napisał:

Są dziesiątki konstrukcji własnych za kilka tyś wystarczy trochę wysiłku w szukaniu np

3 godziny temu, RU68 napisał:

Na rynku nie ma agregatu ST w 'NORMALNYCH PIENIĄDZACH' nawet używane mają zabójcze ceny .Samoróbki w zależności od oczekiwań mniej lub bardziej udane ,o jednym jestem przekonany sekcje muszą pracować niezależnie i nie wywalać ziemi z głębokich warstw .

myślisz ze nie widziałem tych agregatów? żaden nie spełnia moich oczekiwań. ja chce  uniwersalny do rzepaku zboża i kuku, a co najgorsze mam tylko 130km. zastanawiam sie nad 2,5m i 7 łap do zboża i rzepaku z tym ze do zboża to 2 rzadli na jedną łape. do kuku to wiadomo

Opublikowano

ST to do roślin w szerokich rzędach kukurydza, burak i sposób na wprowadzenie nawozów, a np zboża to zwykły gruber na ponad 20cm wystarczy i rzepak i groszki też da radę.

Opublikowano

też tak sie zastanawiam, jakby na zwykły gruber nabudować siewnik do podsiewu nawozu za redlicami a z tyłu nabudować siewnik zbozowy to mamy wszystko za jednym przejazdem zrobione

Opublikowano
Dnia 15.10.2020 o 17:13, Pajej napisał:

myślisz ze nie widziałem tych agregatów? żaden nie spełnia moich oczekiwań. ja chce  uniwersalny do rzepaku zboża i kuku, a co najgorsze mam tylko 130km. zastanawiam sie nad 2,5m i 7 łap do zboża i rzepaku z tym ze do zboża to 2 rzadli na jedną łape. do kuku to wiadomo

Nie da się uniwersalnie bo zawsze trzeba przestawiać rozstaw a do zboża potrzebny jest spory  ofset aby się nie zapychał  .Jedynie co może wyjść to do rozstawu kukurydzianego dokładamy po sekcji w międzyrzędzia i mamy zboże na 37,5 cm .A tak nawiasem to jakie masz oczekiwania ?

Opublikowano

1 Maszyna zawieszana

2 do ciagnika 130km

3 wysiew nawozu na 2 głebokościi

4 mozliiwość doczepienia siewnika do kukurydzy

5 jeśli sieję kukurydze to zbiornik na ziarno ma słuzyć jako zbiornik na drugi rodzaj nawozu

6 ziborniki na nawóz i ziarno takie aby zmieściły po big bagu

7 redlice do rzepaku co 37,5cm a do zboża to 2 rzadki w jednej sekcji roboczej tak aby pszerwa pomiędzy rzedami zboza nie była wieksza niz 16 cm

8 talerze rozcinające przed łapa uprawową

9 cena do 50 tyś

Szwera prawie mi pasuje, ale za drogi i nie ma talerzy przed łapami no i nie ma wersji 2,5m czyli takiej do mojego ciagnika

Opublikowano

powiedz czym chcesz podnosić ten agregat z siewnikiem QQ ? Do ST wypada aby siewnik był talerzowy w wersji ciężkiej a takiego samego z nawozem 130 km ma problemy z podnoszeniem (np maxima )  a jak 2,5m to co 3 rzędy QQ ? No rzeczywiście taki musisz sam zbudować 

Opublikowano

ja mam siewnik do kuku bez podsiewacza jest lekutki. dlatego chce żeby mozna było 2 rodzaje nawozów wysiać w "łapy" 

i jeszcze jedno zmierz odległość pomiędzy skrajnymi sekcjami w Twoim 4 rzędowym siewniku do kukurydzy i jeszcze raz zastanów sie czy rama musi mieć 3 metry żeby szerokość robocza wyszła 3m

Opublikowano

@Pajej po co ci talerze przed zębem? Na dobrze przygotowanym polu jest zbędny, chyba że na łące bezpośrednio chcesz siać.

Siew zboża ST to przerost formy nad treścią.

Aby było tanio stały rozstaw jak do kukurydzy, a rzepak 2 rządki na ząb i wyjdzie co 37cm. Inaczej poniżej stówy  nie da rady

Nawóz w podsiewacz w siewniku qq i rzepaku oraz  zbiornik na przedni TUZ by dać za zębem. To może ktoś ci za 50tys zrobi

Opublikowano

Jak ansu pisze,lepiej miec "telerzowke" i optymalnie przygotowac pole ,a po niej nie trzeba kroju ,niz jednoetapowke i modlic sie,ze bedzie dobrze.Moze trzeba rozgraniczyc czy betonowo uprawiamy St jak tworcy nakazuja,cz robimy to tak zeby cieszylo oko i kieszeń

Opublikowano
3 godziny temu, mirekcich napisał:

Jak ansu pisze,lepiej miec "telerzowke" i optymalnie przygotowac pole ,a po niej nie trzeba kroju ,niz jednoetapowke i modlic sie,ze bedzie dobrze.Moze trzeba rozgraniczyc czy betonowo uprawiamy St jak tworcy nakazuja,cz robimy to tak zeby cieszylo oko i kieszeń

Ja mysle tez przez pryzmat ewentualnych usług, wie trzeba byc uniwersalnym i zasiać wszędzie

Opublikowano

Rob jak uwazasz, z tego co wiem Ci co stosują ST odchodzą od siewów jednoetapowych. Za wszelkie niepowodzenia będziesz Ty obwiniany.W kietrzu chyba tylko raz zasiali bocianem i podziękowali za tą technologie,ale tam mają wymagania,a nie aby wsiac

Opublikowano (edytowane)

To powiem ci, że rzeczywistość jest nieco inna. Pokazywany jest tylko mały fragment i tylko to co ładnie wygląda 

Edytowane przez ansu
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 17.10.2020 o 15:49, Pajej napisał:

1 Maszyna zawieszana

2 do ciagnika 130km

3 wysiew nawozu na 2 głebokościi

4 mozliiwość doczepienia siewnika do kukurydzy

5 jeśli sieję kukurydze to zbiornik na ziarno ma słuzyć jako zbiornik na drugi rodzaj nawozu

6 ziborniki na nawóz i ziarno takie aby zmieściły po big bagu

7 redlice do rzepaku co 37,5cm a do zboża to 2 rzadki w jednej sekcji roboczej tak aby pszerwa pomiędzy rzedami zboza nie była wieksza niz 16 cm

8 talerze rozcinające przed łapa uprawową

9 cena do 50 tyś

Szwera prawie mi pasuje, ale za drogi i nie ma talerzy przed łapami no i nie ma wersji 2,5m czyli takiej do mojego ciagnika

Szewera ma wersję z talerzami rozcinającymi i juz projektuje cos dla mniejszych ciągników , na filmie , na ostatnim zdjęciu siewnik jest z talerzami rozcinającymi