Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co mi tam i tak wszyscy umrzemy .... kiedyś. Pieniądze to nie wszystko 

Opady -do maja prognozy bezchmurnie 

Edytowane przez ansu
Opublikowano

zobaczymy jak bedzie dalej,narazie prognozy na susze totalną :/   Pytanko dla testerów kukurydz -czy nie zauwazył ktos ze przy nawozie npk np. poli 6  w ilosci 300 kg podanym w konwencjonalny podsiewacz ,korzen rosnie w przeciwną stone????????

Opublikowano

Mam pytanie, na które nie znalazłem dokładnej odpowiedzi.

Czy typowy siewnik do buraków typu gamma nadaje się do siania rzepaku? Poza zmianą tarcz na drobniejsze nasiona? 

Coś mi tak chodzi po głowie zrobić bieda strip till do zetora 5211.

Mam sporo blachy 16, akurat na zęby, do tego krój z pluga i za zębem koło albo z crosskila albo Campbella i właśnie sekcje z siewnika do buraków. 

To wszystko tylko na trzy rządki, tak aby prowadzić ciągnik po śladzie z poprzedniego przejazdu (3x45cm). No i żeby dało się to uciągnąć na rędzinie. 

Bo co roku coraz gorzej jest trafić z uprawą, a tak chociaż rzepak miałbym lepiej zasiany niż zwykle. 

Opublikowano

Już jeden zaczepił unicorna mechanicznego i nasionka rzepaku zależnie od odmiany są różne i czar prysł zaczepił hassie ?

Znajomy do ozdokena pneumatyka dorabiał tarcze w Świdniku do rzepaku sieje w rozstawie rzędów 45cm

Opublikowano

Tarcze jak tarcze w gama, ale jaki tam jest luz pomiędzy korpusem, a tarczą i czy nie będą wypadały pomiędzy przed wygartakiem???  I jak z uszkadzaniem nasion??  
Ktoś sprawdzi to może sobie dorobię. 

Opublikowano

Gamma jest dość popularna i sporo osób rezygnując z buraka chce ją sprzedać. 

Dorobić tarcze to nie problem, uszczelnic to trochę pracy, ale to zależy od stanu. 

A jaki ewentualnie z modeli siewników by się do tego nadawał? 

Potrzebuje w sumie tylko trzech sekcji, bo tyle uciagne. 

Chciałbym siać szeroko i punktowo. Jest w okolicy sporo zestawów do siania w ściernie, ale nikt nie sieje punktowo, tylko na kg i po takim sianiu rzepak wygląda dobrze tylko przy wschodach, na wiosnę to obraz nędzy. A główna przyczyną to gesty siew. 

Opublikowano (edytowane)

Jak zasiejesz mniej jak 2kg to już nie będzie tak strasznie gęsto. Kupiłem skrzynkę z Isaria i ma być dobrze, kółka jak w Amazone ale czy będzie???

Ma ktoś jakiś sposób by równo wsiać co 6-10cm w rzędzie?? 

Jeszcze mam taki ze skośnymi jakby trybkami  

7D606134-40B0-4242-827B-C8A36D2FE66D.png

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Trochę odejdę od waszego tematu z burakami. Mam pytanie odnośnie nawożenia w Strip Tilu. Jaki nawóz polecacie wgłąb profilu glebowego? Dlaczego akurat taki? Pytanie do osób które stosują Strip Till w swoim gospodarstwie i mogą polecić z praktycznego punktu widzenia. 

Opublikowano

Wiem że można zmiejszyc norme, ale większość usługodawców ma wysluzone siewniki które i tak ciężko ustawić, a dać 350-400 za ha to już wolę sam coś poskładać. 

No nic. Poszukam czegoś i będę się bawił w lepienie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, RolnikMati napisał:

Skośne kółka są do nawozu

No nie, proste do nawozu, a skośne do nasion i ten mały do traw ma proste przesuwane jak w starych konnych. 

Opublikowano (edytowane)

Ślad po zębie ST ładnie zasypany, mokro pod mulczem, a na powierzchni całością ziemia spulchnioną. Nawet mi się podoba 

E76ED186-6C45-4765-A538-09D9BAAE5B13.jpeg

Edytowane przez ansu
  • Like 1
Opublikowano

Witam, posiada ktoś może czajkowskiego STK 300 z przystawką PS 300? Jak to jest realnie z tym zapotrzebowaniem mocy? New Holland t6.175 da temu radę? Oczywiście podkręcony do 175 stałych KM.

Opublikowano

Z góry sucho, a już kilka cm głębiej mokro. Na glinie więcej było by brył po orce i tłuczeniu agregatem, nie wspominając o paliwie gdzie poszło 16l na ST

94D5BEE1-1004-4E96-AAEA-791E779A672B.jpeg

Opublikowano

Z tego co kojarzę @Mateusz3231 od zawsze w tym temacie i forum staje w obronie Czajkowskiego. Domniemam że to ich naganiacz, więc nie warto wdawać się w polemikę, bo gość ma tylko jeden cel.

A może się i pomyliłem i tamten nazywał się mariusz... 🐵 ???

W każdym razie trzeba uważać bo tu taki był.

Opublikowano (edytowane)

@damianzbr Ciekawa teoria xdd nieee, nie jestem ich "naganiaczem" 😂 W którym momencie mojego pytania stanąłem w obronie tej maszyny? Zapytałem, gość napisał żeby dać sobie spokój z tą maszyną, nie podał żadnego uzasadnienia, wiec zapytałem 🤣 Może po prostu jestem zainteresowany maszyną i chcę poznać jakąś konstruktywną opinię, daj sobie spokój bo tak, to nie jest opinia xd tak samo jak ktoś napisze że to za***isty sprzęt 😉

z fartem ;) 

Edytowane przez Mateusz3231