Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak. Polidap w podsiewacz od siewnika zawsze daję.

Opublikowano

Nie chcę nikogo urazić, ale:

- ST to bezorkowy, pasowy sposób uprawy i siewu obojętnie czy w ściernisko czy po płytkiej uprawie pożniwnej

-siew w ściernisko to uprawa zerowa( a ST to tylko jedna z metod ).

Opublikowano

Zgadzam się w 100%, ale jak dla mnie to się może nazywać fik mik taka uprawa lub wcale nazwy może nie mieć, aby była dobra dla mnie i przynosiła mi zyski, ale weź to niektórym powiedz

Chyba powinniśmy uprawiać tak jak nam to pasuje, bo co jak chcę siać ST to na siłę mam siać w ścierń "bo tak trzeba" bo nazwa ideologi ma być zachowana? 

• Like 1
Opublikowano
Ogon988 napisał:

Bez rozbudowanej maszyny do ST siew prosto w ściernisko lub żywy poplon wcale tak dobrze nie wychodzi. Ja muszę mieszać resztki pożniwne bo ciężko były by tak zasiać właśnie przed brak chociażby odgarniaczek lub kroja talerzowego.  

Ja w tym roku zasialem na próbę agregatem talerzowym uprawowo siewnym z siewnikiem talerzowym, pszenżyto i pszenice prosto w poplon z faceli i owsa ( troche samosiewow rzepaku bylo). Pszenica i pszenżyto najładniejsze z wszystkich które mam. Po siewie zwalowalem pole walem po siewnym. Błąd jaki popełniłem to mogłem dac jakiś glifosat z dwa tygodnie przed siewem bo trochę roślin przetrwalo.

Opublikowano

Zebrałem pszenice ozimą w większości drobno posiekałem słomę i ciąłem bardzo nisko, na jednym kawałku zebrałem, Jak teraz postąpić z uprawą pod siew rzepaku?

Na kilku działkach zrobię na około 5 cm podorywkę broną talerzową ponieważ mam sporo gnojowicy i muszę ją przemieszać, 

Na najlżejszych glebach planuje rozsiać polifoskę i spryskać rsm słomę i wymieszać to gruberem na około 15-20cm i za jakieś 2 tyg posiać w to rzepak uprawowo siewnym talerzowym, co wy na to?

Resztę chcę posiać ST i pytanie co ze słomą? pryskać rsm i nie mieszać czy pryskać rsm i zmieszać talerzówką?

W ST dawać cały nawóz pod korzeń czy połowe rozsiać po sciernisku i wymieszać talerzówką?

Proszę o komentarze, bo chcę posiać prawie połowę areału rzepakiem i nie chcę tego spier...

w tamtym roku po orkowej intensywnej uprawie orka, wał cambela z broną, gruber na przednim tuz i na tylnym uprawowo siewny talerzowy z wałem gumowym i kółkami dogniatającymi pole wyglądało pięknie, po wschodach, a właściwie ich braku, przesiałem 1/3 pszenicą i plony tragedia 2,6t/ha (poprzednie lata +-4t) więc w tym roku nie chcę powtórki.

Opublikowano

Jakie to są gleby?

Ja na swoich glebach lekkich ułożonych na podglebiu ilasto piaszczystym, dał bym nawożenie (gnojówka, RSM czyli to co ma głównie N.) po głównie i natychmiast po tym talerzówka płyciutko.

Za 10 dni 2l/ha glifosat, za 20 dni ST i siew rzepaku z aplikacją polifoski na dwie głębokości.

Opublikowano

Gleby klasy IIIB-V podglebie na tych najlżejszych piasek, a na tych lepszych margiel.

Czyli wszystko radzisz płytko przemieszać po aplikacji rsm lub gnojowicy?

W moim ST mogę dać na jedną głębokość nawóz, ale poza ST mam chęć posiać na tych słabszych glebach bez ST tylko wymieszać resztki w całym profilu uprawnym, aby stworzyć swego rodzaju "gąbkę" z resztek pożniwnych. W ten sposób zrobiłem po qq na ziarno i posiałem pszenicę w listopadzie i wydaje mi się że to było przyczyną przyzwoitych plonów na słabych glebach.

Opublikowano

ok ale jak podglebie jest piaszczyste to co z tego że przyjmie wodę, jak ta woda pójdzie w głąb jak przez sitko i np z opadu 30L zostanie 15, a jak w warstwie ornej są resztki to zostanie np 20? poprawcie mnie jeśli się mylę.

Opublikowano
jacek472 napisał:

ok ale jak podglebie jest piaszczyste to co z tego że przyjmie wodę, jak ta woda pójdzie w głąb jak przez sitko i np z opadu 30L zostanie 15, a jak w warstwie ornej są resztki to zostanie np 20? poprawcie mnie jeśli się mylę.

trzeba wzbogacic ziemię w próchnicę która zatrzyma ci kolego ta wodę