Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Ale czym to sypią w sensie że jak i co to daje?

Bo ja stosowałem to w różnych wariantach i dawkach ale nie zauważyłem efektu.

Ostatnia szansa dla tego środka nawozowego w moim gospodarstwie to ta próba:

Teraz jesienią po ścieżkach wysiane z 5t/ha gipsu. Siane na 9 m, więc jak ma być widać różnicę to na pewno ją zobaczę. Dodatkowo wiosną będą badania ze ścieżek i pomiędzy nimi.

Ścieżki 21 m. więc się nic  nie nałożyło tego gipsu i wraz zostały pasy po między bez gipsu.

qEqU5kaV5CRYjqgZ60mp7VhvpftvgTxSkmLdV1Y4

Co prawda już dawałem takie duże dawki 5 - 8t/ha tylko że na nie dużych obszarach, bo na końcach pola co były zastoiska wodne. Zrobiłem to 3 lata temu a teraz przez 2 lata była susza więc ciężko stwierdzić czy coś to pomogło. Na 2 zastoiskach o obszarze gdzieś 20 x 30 m

Plon nie był lepszy ani gorszy na tych zastoiskach. W tej kwestii bez zmian przez te 2 lata, Więc wiem jednio taka duża dawka gipsu nie zaszkodzi uprawom, ale czy pomoże??

Co te ścieżki tak skatowane na uwrociu? 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Tomek90 napisał:

Co te ścieżki tak skatowane na uwrociu? 

Akurat 20 m po prawo leżała pryzma tego gipsu więc parę razy przejechałem tym uwrociem

oto i ono

skatowane uwrocie:

XRoeneCu6uxG6fZ21eaU8atVej27z-4JOCMj_5i_

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Podpowie ktoś z czego zaadaptować zęby do podsiewu nawozu tak żeby stawiały jak najmniejszy opór. Myślałem o jakiejś grządzieli z grubera ,ale wszystkie są zaokrąglone i nie chcę efektu mieszania. Potrzebuje osiem sztuk i myślę aplikować nawóz na max 20cm bo mam lekkie ziemię. Proszę o poradę żebym nie utopił kasy w coś co nie zda egzaminu.

Opublikowano

rozrysuj swój projekt jak to widzisz i daj wypalić ze stali gatunkowej c 45 szerokość max 20 mm na dół możesz dokupić nakładki z KUHN STRIGER około 110 zł 

IMG_20191220_132434.jpg

Opublikowano (edytowane)

strip till polega na nie mieszaniu dolnych i górnych warstw a przy takim układzie zębów  wywala dolne warstwy do góry ząb prawie pionowy lekko do przodu  redliczka pod kątem 5/8 stopni  ma rozrywać i wypiętrzać glebę niestety kosztem paliwa

Edytowane przez RU68
Opublikowano

z tym niemieszaniem to tez niech sie kazdy jeszcze dobrze zastanowi, mi osobiscie sie to wcale nie widzi,ale moge sie mylic. Striptil napewno bedzie dobrze wychodził na polach do tej pory "ostro" mieszanych i zasobnych,a  na słabych kawałkach jest juz lipa...   pytanie jak zrobic zasobnosc bez mieszania?

Opublikowano

wprowadzić nawóz na 15 i 25 cm  można łącznie z kredą granulowaną ale trzeba troszkę techniki bo samoróbki tego raczej nie ogarną chociaż wszystko robią ludzie

Opublikowano

wszystko ładnie pięknie w jednej kresce,czyli zeby pole doprowadzic do zasobnosci potrzeba kilku sezonów.odkwaszanie gleby w taki sposób to tez niewypał,juz to sprawdziłem na glebie z glinem i własnie roslinki zaczeły sie poddawac,dopuki miały papu z ziarna bylo ok, 5 roznych prob i kontrola

ansu dobrze mówi,krede lepiej rozsypac na powierzchni,tylko odpowiednio wczesniej zeby przesiąkła cały kompleks

Opublikowano

RU68 tak też myślałem żeby to wypalić. Podsunął byś pomysł na jakim zębie się wzorowałeś? Jakiejś konkretnie firmy może .czy to twoja inwencja twórcza.

Opublikowano
16 godzin temu, pablo721 napisał:

RU68 tak też myślałem żeby to wypalić. Podsunął byś pomysł na jakim zębie się wzorowałeś? Jakiejś konkretnie firmy może .czy to twoja inwencja twórcza.

mało skomplikowany jest kuhn striger i tanie są  redliczki (GRANIT Trzone  Nr artykułu:405405134  regulacja może być inaczej natomiast kąt natarcia podobny 

Opublikowano (edytowane)

Jak jest gdy zboże przy płonie 8+ wylegnie i jest dużo niepociętej słomy? Znajomy miał usługę i twierdził że średnio to wyszło bocianem.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

U mnie bez względu na ilość słomy kukurydzianej idzie talerzówka pod lekkim kątem i płytko raz jesienią wymieszanie kredy i raz wiosną w celu ogrzania zabiegi te kruszą słomę i rozcinają korzenie niszczą owady wyrównują pole .We wszystkich agregatach ważne jest ustawienie gwiazd rozgarniajacych i prędkość robocza . Przy zbyt wolnej jeździe resztki mają skłonność do wpadania  z powrotem pod redlicę co powoduje zapychanie .Wzrokowo idealną robotę robi wał oponowy ale zagęszcza nadmiernie glebę 

Opublikowano

no to trzeba talerzować długa leżąca zostanie odgarnięta i wróci z powrotem to wszystko w teorii wygląda tak pięknie w praktyce inaczej .A pomijam że polski producent niby super agregatów na każdą ziemię a wykonanie wykończenie i lakier  katastrofa i ceni 4 stówy upadł na głowę