Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

kolego ale jak to sprawdzić?? reguluję to przez okienko i na razie nie chcę rozpoławiać dopiero po sianie jak zwieziemy to będzie zabawa ze sprzęgłem i resztą

Cytowanie poprzedniego posta.

Edytowane przez KRISTOFORn
Opublikowano

to tak patrzysz przez okienko i wciskasz pedał sprzęgła sprawdzasz czy łożysko oporowe dolega równo do łapek czy może któraś bierze wcześniej a któraś za późno musisz miec ustawione tak aby łapki brały wszystkie równo idealnie .

Opublikowano (edytowane)

no to świeciłem tam i na OKO to jest ok i równo łożysko dolega ale jak to mówią na oko to chłop w szpitalu umarł i pewności w 100% nie mam czy jest idealnie

Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

rok temu zmieniałem tarczę sprzęgła i silnik bo poprzedni już swoje widział... i nie wiem dokładnie ale ojciec który jeździ tym ciągnikiem twierdzi że od tego czasu tak się dzieje... ja nie wiem bo nie jeżdżę tym traktorem tylko teraz tak sprawdziłem bo ojciec mówi że już chyba czas na wymianę kompletu sprzęgła za ponad 600 zł :( w sumie jego kasa ale to jest zbędny koszt mam zdaniem bo sprawdziłem to sprzęgło i łapki są ok trójkątne dystanse na śrubach od docisku też są ok. widzę że po naciśnięciu sprzęgła łożysko się wciska łapki wyciągają śruby i sprzęgło zachowuje się nie do końca dobrze bo trzeba chwilkę czekać aż tarcza z wałkiem stanie i dopiero bez zgrzytu można wrzucić bieg... najbardziej ojca drażni to że nie może zmienić np z 4 na 5 bo zgrzyta tak długo że traktor staje już prawie w miejscu a z 5 na 6 wchodzi ale zgrzytnie i to bogato

Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

Takie efekty mogą być równiez gdy załozysz nową tarcze sprzełowa a koło zamachowe jest juz w kiepskim stanie i jest nie równo wytarte. Zwłaszcza na brzegach , wtedy nawet po nacisnieciu sprzęgła tarcza trzyma samym brzegiem . Przyczyna moze byc również zaolejone sprzegło i wtedy tarcza sie klei

Opublikowano (edytowane)

a powiedz czy odczuwasz poslizg sprzegła ????wrzuc 6 zahamuj cały gaz i powoli sprzęgło puszczaj czy zadusi silnik czy sprzegło bedzie boksować

Opublikowano

co się dzieje jak piszczy coś w sprzegle a po nacisnieciu pedału sprzegła do połowy przestaje piszczeć? czy to jest wina tarczy drugiego stopnia wałka napędowego?

Opublikowano (edytowane)

witam ten pisk może być spowodowany zatartym łożyskiem w kole zamachowym . Sprawdź czy łapki sprzęgła są w porządku czy ten pierścień na nich nie trze o tą tuleję na której przesuwa się łożysko wyciskowe

Opublikowano

mam pytanie podczas jazdy 4 biegiem oczywiście poczciwa c-330 słychać stukanie sprawdzałem koła zębate 4-biegu nie brakuje żadnego ( znajomy powiedział że wyłamało jednego zęba) są troche poszczerbione co prawda ale nie grzbiety zębów tylko powierzchnie cierne tak jakby powygryzane były w dwóch zębach i teraz nie wiem czy to poważna sprawa i czy trzeba to naprawiać naprędce czy dociągnie do końca sezonu i co to za przyczyna bedę wdzięczny za odpowiedź. Dzieki

Opublikowano

Witam, w moim Ursusie C-330 z 82r bardzo wyje skrzynia biegów szczególnie na wstecznym biegu, na 3 i 4 też ale mniej. Czy przyczyną może być rozkręcony wałek lub wyrobione tryby? W tylnym moście dyferenciał był robiony ( wałek i talerz ) także jest ok, a czy jakbym ściągnął tą górną pokrywę na skrzyni mógłbym sprawdzić co jest nie tak?

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie remontu ciapka i podczas jady próbnej(ciągnik stał około 6miesięcy z powodu zatartego silnika) odkryłem że skrzynia podczas hamowania silnikiem strasznie wyje na 5 biegu :( Jak ciągnie to skrzynia cichutko pracuje oraz biegi bez problemu wchodzą. Na innych biegach nie ma zjawiska wycia skrzyni. Zdoiłem dekiel od skrzyni i wszystko wygląda dobrze na pierwszy rzut oka.
Jeśli był już taki temat to proszę o link, ale nie mam czasu na szukanie podobnego tematu :)

PS: Nie wiem czy skrzynia wyła przed zatarciem silnika, bo ją kupiłem od gościa który wyjechał gdzieś za granicę  i nie mam jak się dowiedzieć ;)

Opublikowano

Sprawdz koniecznie mechanizm róznicowy. Podnieś korpus podnośnika i będzie widać.

Jbc.

Luz miedzy atakiem a talerzem reguluje sie tymi zabezpieczonymi podkładkami.

Opublikowano

mam to samo, na 5 i na 2 tez ci napewno wyje przy chamowaniu, zaczelo mi sie po wymianie sprezynek i kulek na wodzikach bo 4 wyskakiwala, moj mechanik stwierdzil ze to jest poprosty przypadek ze akurat w tym czasie, a winne prawdopodobnie sa podkladki dystansowe miedzy trybami, mowil ze trzeba traktor rozebrac na pol, a moze i na 3 czesci... ;/ narazie staram sie nie chamowac silnikiem na 5 biegu

Opublikowano

dzięki koledzy za pomoc...

Faktycznie odkręciła się nakrętka na dolnym wałku :(

@KULAWA_KOZA  nie miałem jak znaleźć tego tematu ponieważ nie działa mi wyszukiwarka na AF( już zgłosiłem to w temacie,, problemy techniczne''), ale dzięki za link do tematu :)