Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zwykle pewnie jak każda nowość dojdzie do nas z opoźnieniem, tak było kiedyś jest teraz i będzie nadal nasz kraj i kraje byłych demoludów będziemy trktowani jak konsumenci/odbiorcy/nabywcy drugiej kategorii a jak ci "lepsi" się już nasycą to ewentualnie nam to zaprezentują :)

Opublikowano

Cuś po czesku o tym silniku:

http://awards-2009.aveng.cz/media/669042/folder_VUTR_franz_motor.jpg

Nový 16 ventilový čtyřválec Zetor

Všechny nové konstrukční díly byly v podobě 3D dat od počátku konzultovány s technologiemi sléváren a obroben.

V rámci připravovaných předpisů EU a EPA na rok 2012 omezující emise ve výfukových plynech – Tier IIIB byl připraven ideový koncept motoru zaručující splnění těchto emisí. Tento ideový koncept motoru byl pojat jako evoluce stávající řady motorů doplněné o konstrukčně úplně novou 16-nácti ventilovou hlavu válců.

Celý projekt nové hlavy válců byl plně konstruován v systému Pro/ENGINEER. Od úvodních koncepčních návrhů až po zpracování několika variant řešení bylo využito systému Pro/ENGINEER. Vybraná varianta řešení byla poté zpracovávána do konstrukční podoby jednotlivých uzlů pomocí metodiky TOP-DOWN. Všechny nové konstrukční díly byly v podobě 3D dat od počátku konzultovány s technologiemi sléváren a obroben.

Opublikowano

Ładne te nowe zetory ładniejszy od proximy ale tak jak patrzyłem na proxime to ona sie chyba niczym nie różni od tej starej serii? Tylko tyle że mocniejsze silniki weszły i macha nowa? Oby z forterrami tak nie było ale jak na tym filmiku widziałem to kabina ta sam przynajmiej z zewnątrz

Opublikowano

Spalanie nie jest najważniejsze w ciągniku, wole żeby traktor spalił ten litr czy półtora więcej ale żeby się nie psuł. I lepiej żeby ciągnik trochę więcej spalił jak ma ciężko, a nie żeby puchł i z obrotów ciągnął. Może i forterry dużo palą, nie sprawdzamy zbytnio, ale w naszym przypadku nadrabia to bezawaryjnością.

Opublikowano

Ja liocze na to że może wkońcu ten środek kabiny zrobią jakiś odlotowy jak w zachodnich ciągnikach bo jak dla mnie to oni nic nie zmienili taj jak było 9540 tak jest podobnie w Forterze dalej . Ciekawe jak cenowo ale licze że Zetor jak zwykle nie wyleci z nią w kosmos.

Opublikowano

No to lipa , ja nie wiem jaki to jest problem i koszt przy masowej produkcji dać kawałek plastiku ładnego na bok może jakieś 400zł ale im się nie chce tak samo mogli by zrobic jakoś lodówke na napoje w dachu ile jest wolnego miejsca koło radia z lewj strony ale im sie nie chce nić fajnego zrobić oni wolą klepać to samo przez tyle lat :unsure:

Opublikowano (edytowane)

Cwaniak głośna? Hmm siedziałeś może w 60tce? Ja u siebie mogę przez telefon rozmawiać podczas pracy.Owszem jest głośniej niż w zachodnich i to nie podlega dyskusji. Słaba hmm ja nie narzekam owszem nie jest to ciągnik o którym mogę powiedzieć że jest naj.. ale za te pieniądze co go kupiłem to nie mogę narzekać;)

Swoją kupiłem 6 lat temu i była skrzynia 24+18 i że do tej pory nie odblokowali tego 4tego biegu to wstyd dla inżynierów!! :lol:

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

6 lat temu to Ty chyba kupiłeś frotke 125 i chyba jeszcze przed modernizacją kabin, a podobno była cichsza o parę decybeli. Co do wspomnianej w temacie 135, to różni się ona od mniejszych modeli tylko i wyłącznie silnikiem. Jedyne co może Cię najbardziej zainteresować to to, że spalanie jest tylko niewiele wyższe niż w zachodnich markach http://www.zetor.com/engine-z-1605 tutaj możesz sobie zobaczyć jak dokładnie wygląda charakterystyka silnika, wystarczy że klikniesz zakładkę Capability diagrams. Prawie pełna moc przy 1800 obr./min. i spalanie 225 g/KWh, dla porównania frotka 125 ma prawie pełną moc przy 1900 obr./min. a spalanie 245g/KWh. Różnica około 8% a moc większa B) . Ogólnie to Zetor jest bardzo dumny z tego silnika i moim skromnym zdaniem ma do tego słuszne powody. Co do wnętrza, no cóż za wiele Ci nie powiem bo nie miałem styczności prawie w ogóle, jedynie 5 minut podczas Opolagry 5 minut w środku ale ogólnie bardzo przyjemnie choć dosyć skromnie, to jednak nie ma tak wielkich przepaści między zachodnimi jak to co poniektórzy twierdzą.

No i jeszcze na koniec filmik z wygranych zawodów :)

Może i takie wyścigi nie są miarodajne, ale to zawsze coś na plus :D