Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Może mi ktoś doradzić-jakiej mocy trzeba kupić agregat prądotwórczy,żeby nie było problemu z dojarką przewodową i czy lepszy na ciągnik czy samodzielny? W mleczarni taki na ciągnik kosztuje ok.6000 zl, a osobne widziałam na Allegro w granicach 3000.

Opublikowano

Raczej trzeba kupić taki 27 kw, radziłbym na ciągnik bo nie ma się co w nim popsuć praktycznie...- cena około 7500 brutto. te w mleczarni pewnie mniejsze... u nas w firmie biorą 27 kw

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A na cóż 27 kw? Moc agregatu, owszem musi być wyższa jak urządzeń odbiorczych, ale bez przesady. Dojarka to nie młyn, przy takiej mocy może wessać krowę w przewody. :)

Opublikowano

chłopie xemit ma świętą rację-jerśli przy młynku masz silnik 11kw to do napędzenia wystarzcy ci poława z tych 27kw a i tak zostanie zapas na jednoczesne oświetlenie całej obory :) a chyba przy dojarce masz nieco mniejszy silniczek:lol: i oczywiście skłaniam sie ku takiemu na ciągnik-bo z własnym napędem to a to ma problemy z zapaleniem bo dawno nie uruchamiany,a to to, a to tamto-a jek ci się i ciągnik o dziwo zepsuje to pożyczysz od sąsiada i w oborach jasnoB) poza tym ciągnik spali o niebo mniej niż agregacik-i to diesla za 3z/ łlitr a nie benzynki po 4,50:D

Opublikowano

Nam gdy zakładano dojarkę przewodową delavala radzono kupić agregat prądotwórczy o mocy ponad 20kw. I też cena nowego oscylowała w granicach 6 tyś, ale jeszcze niestety nie kupiliśmy takowego.

Opublikowano

Ja posiadam agregat prądotwórczy o mocy 16kw zaczepiany do ciągnika. Wystarcza on w zupełności do pracy dojarki, zbiornika na mleko i zgarniaka do obornika i to wszystko pracuje razem i ten agregat wystarcza.

Opublikowano

Najlepiej policzyć ile mocy potrzebują wszystkie urządzenia i dać ok 20% rezerwy, i oczywiście na ciągnik bo z własnym napędem to jak już ktoś pisał więcej kłopotów z utrzymaniem dodatkowego silnika

Opublikowano

Od 4 lat używam agregatu na ciągnik o mocy 16kW i uważam że wystarcza w zupełności.Nie musisz kupować 27 kW bo wiadomo że awaria to tylko awaria i nie trwa wiecznie.Policz ile kW mają silniki które musisz napędzać jednocześnie dodaj ok.30% i masz minimalną moc agregatu jaki ci jest potrzebny .większość moich znajomych ma agregaty po 16 kW .

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Agregat 16 kVa wystarczy spokojnie. Mam Sincro Agro Watt 16 kVa - 5300 netto.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez KTJW
      Witam, chciałbym wybudować oborę na krowy mleczne i pojawił się temat hali łukowej/namiotowej. Ale pojawiło się kilka niejasności. Jak wygląda sprawa skraplania w takiej hali, zdaję sobie sprawę że będzie się skraplać ale czy będzie kapać czy może spływać po plandece? Czy to będzie bardzo negatywnie wpływać na krowy? Czy w lato nie zrobi się tam sauna, jak jedna ściana i szczyty będą otwarte? Może ktoś użytkuje taką hale i chciałby się podzielić odczuciami.
    • Przez bartekb6
      Witam. Chcę założyć dojarek przewodowa na 30 sztuk. Dojarka oczywiście używana rury nowe. Cztery aparaty udojowe. Co doradzicie bo każda firma zajmująca się montażem ma odmienne zdanie jeśli chodzi o rury tzn czy zakładać rury mleczne 40 czy 52.mm? Oraz rury podciśnienia maja być 5/4 czy 1.5 (półtora cala)? Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedz
    • Przez LUKASZ1455XL
      Witam mam 30 hektarów młodego lasu 6-7 letni i muszę go przeciąć i chcę kupić rębak i nie wiem czy mi będzie i się opłacało czy lepiej te gałęzie zostawić. Albo gdzieś to indziej sprzedać czy to się opłaca. Pozdrawiam
    • Przez Matti
      Planuje wykończeni obory uwięziowej w następujący sposób: krowy na matach legowiskowych bez słomy, a podłoga za stanowiskiem rusztowa. Jak oceniacie ten pomysł? Czy krowy będą się na nich dobrze czuły? Może też z was wie, czy takie rozwiązanie spełnia wymogi weterynaryjne dotyczące dobrostanu zwierząt?
      Czy na samych matach krowy nie będą miały otarć i odparzeń? Dla mnie takie rozwiązanie jest bardzo korzystne ze względu na niedobory słomy po zwiększeniu zasiewów roślinami pastewnymi, a w okolicy są 2 typy rolników: zajmujący się produkcja roślinną i zwierzęcą i oni sami potrzebują słomę, albo uprawiający dopłaty, u których jest słomy jest 1 bela/ha - szkoda paliwa. Wydaje mi się też, że tańszy sposób utrzymania brak nakładów na zbiór słomy i ścielenie, a także mam już sprzęt do usuwania gnojowicy. Jak widać teoria wygląda dobrze, a może ktoś wie jak będzie wyglądać praktyka?
    • Przez Wojtix92
      Witam , stoję przed zakupem śrutownika / gniotownika na nie wielkie gospodarstwo bydła plus trzoda , i moje pytanie czy warto kupić ten nowy , może ktoś ma jakieś opinie , pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v