Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

problem w gryce to krótki żywot kwiatków a nie korzenie . kwiatek żyje jeden dzień, nic więcej chyba nie muszę mówić, co do potencjału to fakt ponad 20 ton ma.

Opublikowano
7 godzin temu, Sebusk napisał:

Dlatego gryka powinna być tuż przed kwitnieniem obsypana jak kartofle. Wytwarza ona wtedy korzenie przybyszowe na łodydze.

Robiłeś może takie doświadczenie?

Faktycznie gryka niemal jak pomidor tworzy korzenie dotykając wilgotnej gleby.

Opublikowano

Nie robiłem nie mam narzędzi do tego. Krótko żyjące kwiaty też znacznie obniżają plon ale przy dobrej pogodzie i odpowiedniej ilości pszczół jest ok . Spróbuje w tym roku z siewem co drugi siewnik. Dobrze by było spróbować z obredlaniem. Gdyby ją obsypać tak na 15 cm to więcej ziaren było by nalane. Nie wiem czy się spotkaliście z sytuacją gdzie kwiaty były zapylone ziarno się wytworzyło (łuska) ale nie było nalane. Myślę że w niektórych latach plon można by zwiększyć o jakieś 20-30 procent.

Opublikowano

Puste nasiona to norma. Ale ta część bardzo lekka to super materiał na poplon bo 100kg puchu wystarczy i na 3 ha.

Niektórzy sieją takim materiałem plon główny ponieważ pozbywają się tzw dzikiej gryki która dyskwalifikuje materiał siewny.

Opublikowano
Taurus83 napisał:

Co roku miałem puste nasiona, ale nie będę już mieć    :)

No tak ale u Ciebie z innego powodu już nie będzie ;)

Przy konwencjonalnej uprawie to 100 kg i tak by starczyło na 3 ha tylko nikt się nie odważy siać w takiej normie bo każdy myśli że musi być 70-80 kg /ha ... g.... prawda.

Opublikowano

Ja siałem 50-65  kg co drugi lejek czyli co 25 cm. Plon w optymalnych warunkach pod 2 tony. Średnią zawsze wychodziła ok 1200 ze względu na zwierzynę czy niekorzystną pogodę we wrześniu. 

Opublikowano
Sebusk napisał:

Taurus83 napisał:

Co roku miałem puste nasiona, ale nie będę już mieć    :)

Przy konwencjonalnej uprawie to 100 kg i tak by starczyło na 3 ha tylko nikt się nie odważy siać w takiej normie bo każdy myśli że musi być 70-80 kg /ha ... g.... prawda.

kiedyś jak jeszcze pozaniakiem siałem i połowę pola zasialem 40kg a drugą 65-70 i tam gdzie było rzadziej plon był większy i to znacznie .dodam tylko że 40 kg. Nie miało być siane tylko tak ujowo siewnik ustawiłem wtedy 😂

Opublikowano

5 godzin temu, Sebusk napisał:

tylko przy niskiej normie ja sie boja zachwaszczenia

Opublikowano

Zawsze można obsiać np 10 % powierzchni przeznaczonej na daną uprawę oczywiście w tej ilości to rozstawa 25 cm choć lepsza by była jeszcze większa.

Opublikowano
2 godziny temu, Pajej napisał:

tylko przy niskiej normie ja sie boja zachwaszczenia

Gryka wtedy bardziej rozrasta się na boki. Nie idzie tak w górę i mniej się wykłada. Przynajmniej w teorii. Ja w 90% w gryke zawsze wsiewałem " coś " i nigdy nie było problemu z chwastami 

Opublikowano

grzegorzw1971 napisał:

Czy przy takim niskim wysiewie musi być co druga rajka,czy można wszystkimi?

Przy szerszym rozstawie masz dużo więcej miejsca na rozrastanie się gryki. To nie zboże że ma kłos na górze i koniec. Gryka pięknie się rozrasta jak ma warunki i na bocznych pędach potrafi mieć dużo więcej kwiatostanów a co za tym idzie więcej ziaren. Po to jest rozstaw szerszy. Po siejesz wąsko to będzie jeden pikuś. Pójdzie w pęd główny i na tym się zakończy. Spróbuj zrobić tak żeby powstały pędy drugiego i trzeciego rzędu. To jest potencjał. Tylko nie przy cenie 700- 800 zł.

Opublikowano (edytowane)

Jak wy to robicie  z tym rzadkim siewem to ja nie wiem :D Jak schodzę do 35-40 kg na hektar to komosa biała w początkowym okresie jest mocno przytłumiona, ale tuż przed kwitnieniem wychodzi ponad grykę i ostatecznie plony słabsze :/

Jeździcie opielaczami?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano (edytowane)

Ale przy niskim wysiewie gdy wszystkie rajki sieją to też chyba jest miejsce dookoła by się rozrastała,a co drugą jak rajka pusta ale w siejącej jest już gęsto,pewnie się mylę,nie widziałem takiego siewu,ale ilość ziaren na ha ile ma być to bedzie

Edytowane przez grzegorzw1971
Opublikowano

Masz rację, mylisz się.  Wystarczy to sobie rozrysować.  Ktoś tu nawet kiedyś wrzucał takie opracowanie czy coś w tym stylu że przy rozstawie 40 cm jeszcze niżej schodzisz z normą. 

Opublikowano
grzegorzw1971 napisał:

Ale przy niskim wysiewie gdy wszystkie rajki sieją to też chyba jest miejsce dookoła by się rozrastała,a co drugą jak rajka pusta ale w siejącej jest już gęsto,pewnie się mylę,nie widziałem takiego siewu,ale ilość ziaren na ha ile ma być to bedzie

Wysiej chociaż jeden przejazd z takim rozstawem zobaczysz jak to działa.

Jest stara książka o uprawie gryki gdzie norma wysiewu jest obniżona do 25 kg/ha przy rozstawie 40 cm czy nawet 50 cm przy braku spadku plonu a wręcz plon nieznacznie wzrósł.

Opublikowano

A jak walczysz z chwastami? Ty chyba siejesz dziesiątki hektarów?

Opublikowano

W tym roku wychodzi 100 ha gryki ale z racji ilości jadę na 25 cm przy szerszej rozstawie w ekologi to strzał w kolano. W konwencji na odchwaszczonym polu nie powinno być problemu. Choć cały czas myślę o tych 50 cm ale musialbym sporo zainwestować w sprzęt żeby się bawić w to.

Opublikowano

Mam ochotę zaryzykować ale raczej co drugą rajkę  czyli co 25cm.

Ostatnio grykę miałem na tym polu 3 lata temu siane tradycyjnie każdą rajkę, 55kg tylko b. drobne nasiona.

A w konwencji coś po za chwastoksem jest skuteczne?

Ryzykujesz siewny początkiem kwietnia?

Opublikowano (edytowane)

Skuteczny był afalon w dawce 0,8l/ha ale już go nie ma. Na dwuliścienne zarejestrowany jest Clap, jest to zamiennik Lontrelu i nawet jak go namierzysz w sklepie to cena przeraża. Znajomy kiedyś przywiózł etykietę z rosyjskiego środka zarejestrowanego u nich na grykę, nazywał się Biceps Gwarant czy jakoś tak. Z tego co pamiętam skład miał taki sam jak nasz Betanal Elite tylko w gryce można było zastosować tego środka max 0,7l/ha. Jak ktoś jest dobry z rosyjskiego to mogę poszukać tej etykiety i zrobić zdjęcie to sobie przetłumaczycie.

Znalazłem go w necie ale etykiety brak

http://www.alemagro.kz/en/catalog/bitseps-garant/

https://farmerscan.com/es/herbicide-biceps-garant-ke-avgust-russia-apt6339

Edytowane przez piotrkrk25
Opublikowano

Raczej nie sieje tak wcześnie mój rejon to taki trochę biegun zimna. Zawsze chciałem zasiać z końcem kwietnia ale szkoda mi roboty i nasion żeby ryzykować. Choć na 100% by na tym wygrał.

Lepsza pogoda przy zbiorze i dosuszaniu mniejszy problem ze zwierzyną bo zbiór może już w sierpniu a nie w 3 dekadzie września.